Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Švedska postala 32. članica Nata

Švedska se je po 200 letih odpovedala svoji nevtralnosti.
Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila maja 2022. FOTO: Tom Little/Reuters
Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila maja 2022. FOTO: Tom Little/Reuters
STA
7. 3. 2024 | 17:38
2:11

Švedski premier Ulf Kristersson in zunanji minister Tobias Billstrom sta danes na ameriškem zunanjem ministrstvu v Washingtonu deponirala dokumente o pristopu njune države v zvezo Nato, s čimer je Švedska uradno postala 32. članica največjega vojaškega zavezništva na svetu.

Na sedežu Nata v Bruslju bo v ponedeljek potekala slovesnost, v okviru katere se bo Švedska s simboličnim dvigom zastave kot 32. članica pridružila obrambni zvezi.

Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila že maja 2022, kmalu po ruski invaziji na Ukrajino. Finska je po ratifikaciji njene prošnje v vseh državah Nata članica zavezništva postala aprila lani, danes pa je po dolgotrajnem procesu članica postala tudi Švedska.

Za sprejem v Nato se je Švedska po 200 letih odpovedala svoji nevtralnosti, njen proces pa so še posebej zaznamovala pogajanja s Turčijo, ki je od Švedske zahtevala ukrepe proti članom v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke. Da bi ji ugodil, je Stockholm dopolnil ustavo in sprejel novo protiteroristično zakonodajo. Odpravil je tudi omejitve glede izvoza orožja v Turčijo.

Proces je oteževalo tudi zavlačevanje madžarskega premierja Viktorja Orbana. Madžarska, ki po ruski invaziji na Ukrajino ohranja tesne vezi s Kremljem, je z ratifikacijo med drugim odlašala zaradi švedskih kritik stanja vladavine prava in svobode medijev na Madžarskem. 

Madžarska se je sicer soočala z vse večjim pritiskom ZDA in držav članic EU, naj vendarle ratificira pristopni protokol Švedske, kar je madžarski parlament, kot zadnji med parlamenti članic Nata, 26. februarja tudi storil.

Sorodni članki

Premium
Boštjan Videmšek o uspešnem turškem preigravanju Nata

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine