Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Generacija+

Kaj pravijo najnovejša priporočila o vitaminu D?

Odgovarja dr. Maša Hribar, mag. inž. preh., raziskovalka, Inštitut za nutricionistiko.
K pomanjkanju vitamina D prispeva tudi omejena izpostavljenost soncu, na primer tistih, ki več časa preživijo v zaprtih prostorih, pogosto so to tudi starejši. FOTO: Dejan Javornik/Delo
K pomanjkanju vitamina D prispeva tudi omejena izpostavljenost soncu, na primer tistih, ki več časa preživijo v zaprtih prostorih, pogosto so to tudi starejši. FOTO: Dejan Javornik/Delo
20. 11. 2024 | 07:00
20. 11. 2024 | 09:04
4:52

Zakaj je vitamin D tako pomemben za naše zdravje?

Vitamin D ima v telesu številne vloge – od podpore zdravju kosti in zob do imunskega sistema. Prispeva k normalni absorpciji kalcija, kar je ključno za preprečevanje osteoporoze in osteomalacije. Poleg tega lahko ustrezne ravni vitamina D zmanjšajo tveganje za nekatere avtoimunske bolezni, kot je multipla skleroza, ter podpirajo normalno delovanje imunskega sistema, kar je pomembno tudi pri preprečevanju okužb. Najnovejše raziskave nakazujejo, da ima vitamin D lahko tudi vlogo pri zmanjševanju tveganja za nekatere vrste raka, sladkorne bolezni tipa 2 in bolezni srca in ožilja.

»Najnovejši podatki raziskave NutriCare so pokazali, da se pri skoraj polovici prebivalcev domov za starejše z nižjo stopnjo oskrbe vitamin D ne dodaja, pri njih pa je bila posledično stopnja pomanjkanja skozi vse leto kar 84-odstotna, pozimi celo 98-odstotna. To kaže na pomembnost dodajanja vitamina D v tej populaciji skozi vse leto,« pravi dr. Maša Hribar. FOTO: osebni arhiv
»Najnovejši podatki raziskave NutriCare so pokazali, da se pri skoraj polovici prebivalcev domov za starejše z nižjo stopnjo oskrbe vitamin D ne dodaja, pri njih pa je bila posledično stopnja pomanjkanja skozi vse leto kar 84-odstotna, pozimi celo 98-odstotna. To kaže na pomembnost dodajanja vitamina D v tej populaciji skozi vse leto,« pravi dr. Maša Hribar. FOTO: osebni arhiv

Katere skupine so najbolj ogrožene, če je vitamina D premalo?

Preskrbljenost je odvisna od številnih dejavnikov. Med najpomembnejše spada čezmerna telesna masa, ti ljudje so do osemkrat bolj izpostavljeni tveganju za pomanjkanje vitamina D. K temu prispevajo tudi omejena izpostavljenost soncu, na primer pri tistih, ki več časa preživijo v zaprtih prostorih – kar je pogosto opaženo tudi pri starejših. Ti so še posebej ranljivi, saj so pri njih pogostejše kronične bolezni, ki lahko ovirajo presnovo vitamina D in tako dodatno zmanjšajo preskrbljenost z njim. Zadostna preskrbljenost z vitaminom D pri starejših je izjemno pomembna, saj pomanjkanje povečuje tveganje za krhkost kosti in zlome. To lahko vodi v resne zaplete, kot so zmanjšana mobilnost, osteoporoza in povečano tveganje za padce.

Kakšni so izsledki najnovejših raziskav o vitaminu D?

Raziskave Inštituta za nutricionistiko v preteklih letih so pokazale na velika sezonska nihanja v preskrbljenosti prebivalcev z vitaminom D. Med novembrom in aprilom je tega primanjkovalo kar 80 odstotkom odraslih, pri približno 40 odstotkih so ugotovili celo hudo pomanjkanje. To smo povezali z zelo nizkimi prehranskimi vnosi vitamina D, saj ga prebivalci z običajno prehrano večinoma zaužijejo manj kot pet mikrogramov na dan, kar je bistveno manj od fizioloških potreb.

Še slabše je pri prebivalcih v domovih za starejše, ki se večinoma vse leto zadržujejo v zaprtih prostorih. Najnovejši podatki raziskave NutriCare so na primer pokazali, da se pri skoraj polovici prebivalcev domov za starejše z nižjo stopnjo oskrbe vitamin D ne dodaja, pri njih pa je bila posledično stopnja pomanjkanja skozi vse leto kar 84-odstotna, pozimi celo 98-odstotna. To kaže na pomembnost dodajanja vitamina D v tej populaciji skozi vse leto.

KARIKATURA: Marko Kočevar
KARIKATURA: Marko Kočevar

Kakšna so priporočila za vnos tega vitamina?

Priporočen dnevni odmerek vitamina D v odsotnosti biosinteze, torej če nismo izpostavljeni dovolj intenzivnim sončnim žarkom, je vsaj 20 μg na dan (800 IE), vendar se pri določenih populacijah priporočila lahko razlikujejo. Hrana, z izjemo rib, je razmeroma slab vir vitamina D, zato se v zimskih mesecih, od novembra do aprila, priporoča njegovo dodajanje.

Čezmerno uživanje vitamina D, to je nad 100 μg na dan (4000 IE), ki traja daljše obdobje, lahko vodi v hiperkalciemijo – stanje s povišano koncentracijo kalcija v krvi. To lahko povzroči slabost, bruhanje, šibkost in, v redkih primerih, poškodbe ledvic. Čeprav je hiperkalciemija redka, je priporočljivo, da dnevni vnos vitamina D ne presega 100 μg.

Ali je nevarno, če ga vnesemo preveč?

Na nacionalnem portalu www.prehrana.si je na voljo brezplačna spletna aplikacija, kjer posameznik vnese podatke o svojih prehranskih navadah, nato pa aplikacija poda takojšnjo oceno ustreznosti vnosa vitamina D in primerjavo s priporočili. V Sloveniji se končuje priprava slovenskih smernic za zadostno preskrbljenost z vitaminom D, ki bodo ključne za bolj celostno ureditev tega področja in ustreznejšo obravnavo najbolj ogroženih skupin. Uradna objava smernic je načrtovana v prihodnjih mesecih, ko jih bodo potrdili razširjeni strokovni kolegiji ustreznih zdravstvenih strok pri ministrstvu za zdravje.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine