Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Cene drugje se umirjajo, kakšna je bila inflacija pri nas?

Rast cen se v Nemčiji v povprečju umirja zaradi cenejše energije. Kaj pa pri nas?
Ob tako visoki inflaciji bo ECB še naprej zviševala obrestne mere. FOTO: Heiko Becker Reuters
Ob tako visoki inflaciji bo ECB še naprej zviševala obrestne mere. FOTO: Heiko Becker Reuters
31. 3. 2023 | 05:00
31. 3. 2023 | 07:26
3:07

Stopnja inflacije v nekaterih večjih državah z evrom se je v marcu opazno umirila. V naši najpomembnejši gospodarski partnerici Nemčiji se je s februarskih 8,7 odstoka znižala na 7,4 odstotka (merjeno s HICP je sicer znašala 7,8 odstotka), v Španiji pa celo s šestih na 3,3 odstotka. Za Slovenijo bo Surs marčevske podatke o gibanju mesečne in medletne inflacije objavil danes.

Glavni vzrok za tokratne malo spodbudnejše inflacijske številke je zdaj predvsem znižanje cen energije, hkrati pa se prejšnje energetske podražitve in censki pritiski iz dobavnih verig v nekaterih državah vse manj prenašajo v cene končnih izdelkov, ocenjujejo analitiki. Stopnja inflacije v Nemčiji je zdaj sicer nižja kot lanskega avgusta, vendar pa se še naprej dražijo hrana in storitve.

Še vedno daleč previsoka inflacija v evrskem območju – februarja je znašala 8,5 odstotka – pomeni, da bo ECB nadaljevala s politiko agresivnega zviševanja obrestnih mer. Verjetnost za jastrebovsko držo povečuje tudi umiritev razmer v bančnem sektorju. Hkrati pa tudi iz ECB prihajajo opozorila, da bo letos učinek cenejše energije na inflacijo počasi izzvenel, na drugi strani pa se bodo sčasoma začeli kazati inflacijski učinki povišanih plač. Plačna pogajanja v javnem sektorju sicer ta čas potekajo v Nemčiji in drugih evropskih državah, pri nas pa je že znano, da se bodo plače zaposlenim v javnem sektorju aprila zvišale za štiri odstotke.

Stavke in pritiski na zvišanje plač v Nemčiji in drugih evrskih državah povečujejo verjetnost plačno-inflacijske spirale, ki bi pomenila trajnejše usidranje inflacije.

Inflacija pod štiri odstotke šele v 2024

V Sloveniji se je inflacija prejšnji mesec z januarskih desetih odstotkov znižala na 9,3 odstotka, največji vpliv na rast cen življenjskih potrebščin v zadnjem letu pa je imela kar za dobrih 18 odstotkov dražja hrana. Letna rast cen, merjena z evropsko primerljivim harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila 9,4-odstotna.

Kot kažejo napovedi skupine Consensus, naj bi se medletna stopnja inflacije pri nas v marcu sicer zvišala na 10,1 odstotka, potem pa naj bi se cene začele bistveno hitreje umirjati. Po teh predvidevanjih naj bi se julija medletna inflacija umirila na ravni približno 4,5 odstotka, v začetku prihodnjega leta pa naj bi se ustalila na ravneh med tremi in štirimi odstotki.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine