Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Philpsenu parada šampionov, Vingegaardu Tour

Malo je manjkalo, da bi zmagal zadnji kolesar v skupnem seštevku. Jasper Philipsen je bil vseeno za celo kolo pred vsemi.
Jasper Philipsen je zmagovalec zadnje, 21. etape 109. Toura: FOTO: Marco Bertorello Afp
Jasper Philipsen je zmagovalec zadnje, 21. etape 109. Toura: FOTO: Marco Bertorello Afp
24. 7. 2022 | 11:30
24. 7. 2022 | 20:07
51:54

Zadnja, 21. etapa z zaključkom na Elizejskih poljanah nikoli ne razočara. Letos bi šprinterski festival kmalu prekinil Tadej Pogačar, ki je v zaključku poskusil s samostojnim pobegom.

Revialna etapa pod psevdonimom parade šampionov je zaključila letošnji Tour, ki se ga bomo spominjali kot najhitrejšega v zgodovini te dirke.

In ne samo zaradi tega, tudi zaradi poraza Tadeja Pogačarja, ki je v zadnjih dveh letih kraljeval na Touru.

Vsega je konec. Rumeni zastor se je spustil, ostane nam čas za analize in teh bo res veliko. Poseben Tour, ki nam je odprl oči za mnogo let vnaprej. V ospredje je prišla generacija kolesarjev, ki kolesarstvo dojemajo povsem drugače. 

Današnje slavje Jonasa Vingegaarda je bilo popolno. Cela ekipa (kar je od nje ostalo) ga je pospremila skozi cilj. Jasno je bilo videti, da se je njihov dolgoročni plan začel z letošnjo dirko. Jumbo Visma poskuša že nekaj let prevzeti prevlado na Touru, letos jim je končno uspelo.

Parada šampionov se je končala z zmagoslavjem Jasperja Philipsena, šprinterja prihodnosti, ki bo že v naslednji sezoni v drugi ekipi, seveda v Quic Stepu.

Slovenci niso razočarali nas navijačev, mogoče sta Jan Tratnik in Matej Mohorič pričakovala veliko več, a letos je bil Bahrain Victorious le bleda senca lanske zmagoslavne ekipe na Touru. Luka Mezgec je svoje naloge opravil vrhunsko, zmagali so na dveh etapah, na paradi šampionov je Dylan Groenewegen bil drugi. Primož Roglič je zgodba zase. Kolesar, ki se mu Tour upira že dve leti. Tadej Pogačar je drugi v skupnem seštevku, kar je veliko presenečenje za vse. Vsi smo pričakovali dvoboj med njim in Rogličem, ampak rumena majica gre na Dansko z Jonasom Vingegaardom v njej. 

Zmagovalec Jonas Vingegaard. FOTO: Marco Bertorello Afp
Zmagovalec Jonas Vingegaard. FOTO: Marco Bertorello Afp

***

Spremljali smo v živo

19:46
Jasper Philipsen
je zmagal še na drugi etapi na letošnjem Touru, Jonas Vingegaard, pa je zmagal v skupnem seštevku 109. dirke po Franciji!

1. Jasper Philipsen
2. Dylan Groenewegen
3. Alexander Kristoff
4. Jasper Stuyven
​5. Peter Sagan

19:45
​Jasper Philipsen
je zmagal!

19:42
Pogačar
je poskusil s samostojno akcijo, a so ga hitro umirili.

19:39
Pogi
napada!

19:37
Ubežniki so ujeti. Še 6 km ...

19:35
​Ubežniki imajo samo 5 sekund prednosti ...

19:33
Še zadnjih 10 km letošnjega Toura, ubežniki imajo samo še 10 sekund prednosti.

19:31
​Saj res! Kaj, če na današnji etapi zmaga Rdeča Lanterna?

19:30
​Ubežnki se ne dajo, peloton jih lovi na vso moč ... Mohoriča še vedno ni v ospredju, danes bo najbolj deloven Luka Mezgec.

19:26
15 seknd prednosti za 5 ubežnikov, 15 km pred ciljem.

19:22
Še 20 km do cilja, ubežniki imajo 15 sekund prednosti.

19:21
​Predzadnja 20. etapa, kronometer.

Jonas Vingegaard ostaja v rumenem, Pogačar v belem

Danec Jonas Vingegaard je novi zmagovalec Toura. Svojo moč je pokazal tudi na predzadnji etapi, zaostal je le za Woutom van Aertom.

Kronometrska drama se ni končala po našem okusu, a vendarle smo veseli, da je Dancu Jonasu Vingegaardu uspel velik podvig.

Tadeju Pogačarju danes ni šlo, čeprav je pokazal odlično kronometrsko vožnjo. Mora priznati poraz boljših Wouta van Aerta in Jonasa Vingegaarda, ki si je tako zagotovil rumeno majico vse do Elizejskih poljan.

Tour je odločen, Pogačar bo drugi, Geraint Thomas tretji, četrti Francoz David Gaudu, na peto mesto se je prebil Rus Aleksander Vlasov, šesti je Nairo Quintana, sedmi Romain Bardet, osmi Čouis Mentijes, deveti Aleksej Lučenko in deseti Adam Yates.

Zmagovalec današnje, predzadnje, 21. etape je Belgijec Wout van Aert, ki je prav gotovo drugo ime letošnjega Toura, takoj za Dancem Vingegaardom. Njegove predstave so bile na meji možnega in zato si prav gotovo zasluži zeleno majico. 

Po dolgem času smo videli, da so akterji z najvišjih mest v skupnem seštevku bili tudi najmočnejši na zadnjem kronometru. To pove veliko, prihajajoča generacija je res zastrašujoče močna. Mednje štejemo tudi 36-letnega Thomas, ki nam je pokazal, da lahko na stopničkah v skupnem seštevku stoji tudi kolesar, ki ga je večina strokovnjakov že upokojila. Jan Tratnik je z današnjim desetim mestom še enkrat dokazal, da sodi med najboljše kronometriste na svetu. Tour se bo zaključil jutri s parado prvakov, 21. etapo, na Elizejskih poljanah.

19:20
Doull
, Rutsch, Le Gac, Duchesne in Schachmann imajo 20 sekund prednosti, 24 km pred ciljem.

19:19
Tole čakamo celo leto:

19:18
19. etapa
spet jumbovska.
Laporte je jumbovcem pridirkal še eno zmago

Jumbovci na letošnjem Touru delajo kar hočejo! Če ne šprinta Van Aert je tu Laporte. Dva Slovenca v deseterici.

Etapa, ki se je bomo spominjali po izjemni povprečni hitrosti. Kolesarji so 188 kilometrov od Castelnau-Magnoaca do Cahorsa prekolesarili s povprečno hitrostjo 47 km/h.

Izredno hitro etapo je zaznamovalo najprej pet kolesarjev, v zadnjem delu pa štirje. Vseskozi je bil vmes tudi Matej Mohorič. Na drugem in predzadnjem gorskem cilju na letošnjem Touru je bil še prvi, potem pa je popustil in glavnina ga je pogoltnila. Še prej je bila dirka tretjič prekinjena zaradi protestnikov na cesti. 

Na predzadnjem klancu je z napadom poskusil tudi Tadej Pogačar. Nismo ugotovili, ali je bil to resen napad ali pač še eno razsipavanje moči. Zdelo se nam je, da se je nasmehnil Van Aertu, ko sta ga skupaj z rumeno majico po nekaj metrih bega ujela.

Potem so si napadi sledili drug za drugim. Trem je uspel daljši pobeg, ki je trajal vse do zadnjega kilometra. Dva kilometra pred ciljem so na pedale stopili pomagači s šprinterji v zavetrju.

Spet so bili najbolje postavljeni kolesarji Jumbo Visme, sploh Christophe Laporte, ki se je najbolj znašel in z zelo dolgim šprintom zanesljivo ugnal ali bolje rečeno presenetil vse šprinterje in dosegel peto zmago na letošnjem Touru za jumbovce. Pogačar je tudi šprintal in pristal na 5. mestu, Mezgec na 9.

Jutri kolesarje čaka ura resnice. Predvsem Jonasa Vingegaarda. 

19:17
Novi ubežniki: Olivier Le Gac, Antoine Duchesne, Doull, Rutsch in Schachmann, bežijo ... 

19:16
18. etapa
je bila žalostna za Pogija.

Pogačar petkrat napadel, na koncu mu je zmanjkalo moči

Na zadnjem klancu Pogačar ni več mogel slediti Jonasu Vingegaardu.

Zadnja gorska etapa na Touru je potrdila komu letos pripada rumena majica. Jonas Vingegaard se je ubranil pred petimi napadi Tadeja Pogačarja in enim Gerainta Thomasa.

Potem pa se je v zaključku zadnjega klanca na Hautacam, otresel obeh in slavil 1:04 pred Pogačarjem.

Prvo ime dneva pa je zagotovo Belgijec Wout van Aert. Prvi je napadel takoj od štarta, bil je v begu dneva, vedno najbolj aktiven. Nismo vedeli, kaj sploh počne v ospredju in zakaj se tako trudi, saj je bil na etapi samo en leteči cilj, on pa ima že dovolj točk za osvojitev zelene majice na Elizejskih poljanah. 

Vseeno je vztrajal, celo napadel na zadnjem klancu. V ozadju pa se je odvijala druga bitka, bitka za rumeno majico. Pogačar je na predzadnjem klancu kar petkrat napadel Vingegaarda, enkrat celo po klancu navzdol, vmes bi najprej kmalu padel Jonas, potem pa je zares padel Tadej. Jonas ga je celo počakal, rokovala sta se in nadaljevala v dolino. Na zadnjem klancu nista bila sama, spet so ju ujeli Thomas, Kuss, Gauduju je malo manjkalo. 

Van Aert je bežal skupaj s Pinotom in Martinezom, a jih je skupinica z rumeno majico ujela. Van Aert je zamenjal Kussa na čelu, močno potegnil Vingegaarda po klancu navzgor, Pogi pa ni več zdržal. Pogi je odpadel, spustil rumeno majico in v cilju za njim zaostal 1:04. Rumena majica je še bolj tesno na Vingegaardu. Pogačar zdaj za Vingegaardom zaostaja 3:26. Thomas pa že 8 minut. Jutri je na vrsti ravninska etapa.

19:15
Ubežnike so ujeli, spet gredo znova ... 30 km pred ciljem.

19:14
17. etapa
je bila spet Pogijeva.
Pogačar je zmagal, a pridobil le 4 sekunde proti rumeni majici

Pogačar je zmagal na 17. etapi in v skupnem seštevku za 4 sekunde zmanjšal zaostanek za rumeno majico.

Še ena infarktna etapa v Pirenejeh. Tadej Pogačar je dan začel s slabo novico, ki so jo sporočili zdravniki. Rafal Majka danes ni štartal zaradi posledic včerajšnje poškodbe, ki jo je staknil na zadnjem klancu.

Moštvo UAE je današnjo etapo startalo z le štirimi dirkači, torej je Pogačar imel le tri pomagače, od teh treh je Marc Hirschi še delno poškodovan. Moštvo Jumbo Visma pa je imelo dva kolesarja več. Vendar spet je cesta odločala, kdo je v prednosti in ne črke na papirju.

Jumbovci so odpadali iz glavnine drug za drugim, medtem, ko sta edina Pogijeva pomagača Brandon McNulty in Mikkel Bjerg na vso moč vlekla peloton.

Pogačarjeva pomočnika sta ulovila vse ubežnike, ki so bili pred glavnino, poskrbela za hudo selekcijo najprej na predzadnjem in potem še na zadnjem klancu. Pravzaprav sta Pogiju servirala zmago. Ampak ni šlo zlahka. Pogi je danes napadel samo enkrat in Vingegaard ni zamudil, sledil mu je kot senca. Pogi ni več napadal, le še v šprintu, v zadnjih metrih 17. etape, le za nekaj centimetrov ugnal Danca v rumeni majici. V skupnem seštevku je pridobil 4 sekunde. Jutri je zadnja Pirenejska gorska etapa.

image_alt
Pogačar je zmagal, a pridobil le 4 sekunde proti rumeni majici
 

19:13
Matteo Jorgenson
,Tratnik, Bissegger, Burgaudeau, Martinez in De Wulf so pred glavnino, 35 km pred ciljem.

19:12
16. etapa

Pogi trikrat napadel rumeno majico, Hugo Houle zmagal

Če je Pogačar na dirki, potem gledamo napadalno dirkanje. Spet je poskrbel, da smo morali priznati: Nov način dirkanja gledamo.

Prva Pirenejska etapa je že premešala vrstni red med prvo deseterico. Glavni igralec oziroma napadalec na letošnji etapi je bil spet Tadej Pogačar.

Gledali smo odlični dirki. Spet dirko na dirki, ki sta pokazali, da bo do nedeljske parade prvakov še veliko zanimivih bojev. 

Že kmalu po štartu se je oblikovala velika skupina ubežnikov. Kar 29 kolesarjev je bežalo vse do zadnjih dveh klancev 1. kategorije. Potem je sledil osip spredaj in zadaj v glavnini. Spredaj so se ubežniki pomerili med sabo, nekateri so morali počakati na svoje kapetane, ki so prihajali iz ozadja.

Ubežniki so imeli že 8 in več minut prednosti. Glavnina se ni obremenjevala zaradi njih, čeprav je bil vmes tudi Aleksander Vlasov, ki je pred etapo v skupnem seštevku zaostajal 10:32 za rumeno majico.

Na predzadnjem klancu se je začel šov Tadeja Pogačarja. Trikrat je napadel rumeno majico, a ga je temu edinemu tudi uspelo trikrat prijeti, kar pomeni, da Pogija ni izpustil niti za meter ceste.  Pogi je v tretje poskusil tudi po klancu navzdol, da bi mogoče v neprijeten položaj spravil Vingegaarda, vendar se je tudi ta napad izjalovil.

Na zadnjem klancu je ubežniška skupina popolnoma razpadla, v glavnini je tudi ostala le še peščica kolesarjev, ki se borijo za prvo deseterico. Hugo Houle se je odločil za samostojni pobeg, ki mu je uspel v celoti. Zadnji Kanadčan, ki je zmagal na etapi na Touru, je bil Steve Bauer pred 35. leti. Kmalu bi Israel Premier Tech dosegel dvojno zmago, vendar se je vmešal Valentin Madouas (FDJ).

Pogačarju niti danes ni uspelo zmanjšati zaostanka za rumeno majico. Ostajata mu še dve gorski Pirenejski etapi.

19:11
​Pet kolesarjev je v begu, med njimi tudi Jan Tratnik Syuk, imajo 10 sekund prednosti.

19:10
Dan, ko je Roglič zapustil Tour.

15. etapa. Drama z rumeno majico se je srečno končala, Philipsen zmagal

Etapa se je začela s slabo novico. Primož Roglič je zaradi posledic padca v 5. etapi, žal odstopil z letošnjega Toura.

Odstop Primoža Rogliča je bil samo vprašanje dneva. Zgodilo se je, kar je najbolje zanj, da se bo lahko dobro in mirno pozdravil za dirko po Španiji.

15. etapo sta zaznamovala dva ubežnika, Nils Politt (Bora - Hansgrohe) in Mikkel Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl Team), ki sta vztrajala vse do dobrih 50 kilometrov od cilja. 

Dirka je bila za hip spet ustavljena, saj so se na cesti ponovno pojavili protestniki, ki se borijo za čistejše okolje.Takoj zatem se je zgodil večji padec, zaradi katerega je moral odstopiti še en jumbovec Steven Kruijswijk. Zdaj ima Jumbo Visma tako kot UAE dva dirkača manj na dirki.

Kmalu zatem se je zgodil še hujši padec, v katerem je bil udeležen tudi Jonas Vingegaard v rumeni majici. Ni bilo videti, da se je huje poškodoval, s pomočjo sotekmovalcev je hitro ujel priključek h glavnini.

Pred začetkom etape se je šušljalo, da ima Matej Mohorič na kolesu spet potopno sedežno oporo, ker naj bi napadel na zadnjem spustu nekaj kilometrov pred ciljem. To se ni zgodilo, tik pred zaključkom sta Benjamin Thomas (Cofidis) in Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM) za nekaj sekund zbežala pelotonu. Ujeli so ju tik pred ciljem, sledil je šprint cele glavnine v katerem se je najbolje znašel Jasper Philipsen (Alpecin Fenix) in slavil zmago. Rumena majica ostaja na plečih Vingegaarda, Vrstni red med deseterico se ni spremenil. Jutri je na Touru prost dan, potem sledijo Pirenejski klanci.

19:07
Bissegger
, De Wulf, Tratnik in Burgaudeau imajo rahlo prednost pred pelotonom 40 km pred ciljem.

19:06
Napadi se vrstijo, vendar nikomur ne uspe ...

19:05
14. etapa

Matthews slavil, Pogačar ni pridobil niti sekunde

Pogačarju ni uspelo zmanjšati zaostanka za rumeno majico, je pa zato toliko bolj vesel za zmago njegovega soseda Michaela Matthewsa.

Prvo ime današnje etape je vsekakor Louis Meintjes (Intermarché-Wanty Gobert), ki je iz 15 mesta napredoval celo na 7. mesto v skupnem seštevku.

Meintjes je bil eden izmed 23. kolesarjev, ki jim je uspelo ubežati glavnini.

Drugo ime pa je zagotovo Avstralec, Pogačarjev sosed v Monaku, Michael Matthews, ki je bil celo etapo med 23. ubežniki, potem pa se je 45 kilometrov pred ciljem odločil za solo akcijo.

Na zadnjem klancu ga je ujel Italijan Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) in ga celo prehitel, vendar Pogačarjev trening partner se ni pustil in ga je na vrhu klanca dohitel in prehitel, ter prišel sam skozi cilj in osvojil svojo četrto etapo na Touru. 

In šele tretje ime današnje etape bi lahko bil Tadej Pogačar, ki je najprej s presenetljivim napadom poskusil na prvem klancu današnje etape, ki je bil e v uvodnih kilometrih. Že takrat je od glavnine odpadel tudi Primož Roglič, vendar so ga potem malce kasneje počakali. 

Pogačar je z napadi čakal vse do zaključka, do zadnjega klanca, vendar so bili vsi poskusi zaman, Jonas Vingegaard ni dal svoje rumene majice.

V skupnem seštevku ni sprememb med prvo trojico, Pogi še vedno zaostaja 2:22.

19:00

18:55
Nils Politt
beži, Mohoriča pa ni zraven. Pred vhodom v Pariz sem videl, da sta se Moho in Politt nekaj pogovarjala, zdelo se mi je, da pripravljata napad. Oba sta letošnja velika dolžnika ...

18:52
50 km pred ciljem, ubežnikov še ni. Kje je Mohorič?

18:50
Prvi pravi napad na današnji zadnji etapi je izvedel Jan Tratnik Syuk!

Za pedersena je bila 13. etapa zelo srečna.

Trinajsta etapa je bila na papirju valovita, na cesti pa zelo vetrovna. Veter je tudi določil ubežnike, ki so se celih 30 kilometrov trudili zbežati, a jim ni uspelo.

Potem pa sta v svoje noge etapo vzela Filippo Ganna (Ineos Grenadier) in Stefan Küng (Groupama-FDJ). Močno sta pospešila in samo še pet kolesarjev jima je lahko sledilo: Matteo Jorgenson (Movistar), Hugo Houle (Israel-Premier Tech), Fred Wright (Bahrain Victorious), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Quinn Simmons (Trek-Segafredo).

Vendar glavnina jih nikoli ni spustila dlje kot poldrugo minuto proč. Vse je kazalo, da bodo šprinterske ekipe spet imele svoj zmagovalni obračun. A veter je spisal drugačen scenarij; na zadnjem klancu 3. kategorije so odpadli še zadnji šprinterji razen Mezgečevega kolega Michaela Matthewsa in Dylana Groenewegena. Mezgečevi so se podali v lov na šest ubežnikov, a njihova časovnica danes ni bila točna. Sami niso mogli ujeti ubežnikov, pomoči od drugih ekip pa ni bilo od nikoder.

Na zadnjem klancu je od ubežnikov odpadel še najmlajši Simmons, potem je sledil napad Kunga, ki je bil jalov, sledil je napad Pedersena, ki se je izkazal za zmagovalnega. S sabo je potegnil mladega Bahrajnovca Wrighta in Houleja, Kung, Ganna in Jorgenson so ostali zadaj. Seveda je bil v šprintu najhitrejši bivši svetovni prvak Danec Mads Pedersen.

Danes nas je dobro prestrašil Primož Roglič, ki je še iz neznanega razloga ostal zadaj. Videti je bilo kot bi se že predal in vse misli usmeril na Vuelto, a je prišel nazaj in bil vseskozi senca rumeni majici, ki je obdržala vodstvo, Pogi ostaja drugi tik pred Thomasom.

18:45
Brez besed ...

18:40
12. etapa
je bila kraljevska.

Pogiju ni uspelo streti rumene majice, Pidcock zmagal

Kraljevska etapa je opravičila svoj sloves. Tom Pidcock je najmlajši zmagovalec na Alpe d'Huezu, Vingegaard ostaja v rumenem.

Etapa, ki se konča na Alpe d'Huezu nikoli ne razočara. Tudi danes ni. Samo dva napada sta bila sprožena na rumeno majico in oba je sprožil Tadej Pogačar.

Danes mu ni uspelo iz rumene majice sleči Jonasa Vingegaarda, čeprav je dvakrat poskusil na vso moč. Vlogi sta se, kot kaže obrnili, zdaj je Jonas neuničljiv.

Etapa je minila v znamenju devetih ubežnikov, med katerimi smo z največjim veseljem občudovali štirikratnega zmagovalca Toura, povratnika po hudi poškodbi, Chrisa Froomea. Med ubežniki je bil tudi mladi, 22-letni Tom Pidcock, ki je spet dokazal, da je eden izmed najboljših iz najmlajše generacije kolesarjev. Od devetih ubežnikov je vodilna skupina ujela pet kolesarjev.

Primož Roglič je svoje delo pomočnika opravil na polovici 13,8-kilometrskega vzpona. Jonas je ostal sam s Kussom, ki se je še enkrat izkazal za vrhunskega pomočnika. Pogi je napadel dvakrat in obakrat ga je pokril samo Jonas. Geraint Thomas, Enric Mas sta se šla jo-jo igro, vseeno sta v cilj prišla v istem času kot rumena majica.

Romain Bardet je drugo mesto prepustil Pogačarju, ki še vedno za Jonasom zaostaja 2:22. Tretji je Geraint Thomas, ki zaostaja 2:26. Roglič je 15, zaostaja 21:37.

18:36
Peloton je prispel na Elizejske poljane! Še 60 km do cilja.

18:35

18:32

18:28
Spomnimo se za Pogija nesrečne etape. Kako bi se končal Tour, če bi v tej etapi Pogi vedel, da je Roglič tako težko poškodovan, da ne bo mogel nadaljevati z dirko. Bi se pognal za njim vsakič, ko mu je skočil, ko ga je napadel?

11. etapa

Vingegaard v neštetih potezah matiral Pogačarja

Tadej Pogačar je moral priznati premoč Jonasu Vingegaardu. Predal mu bo majico in se moral soočiti z velikim zaostankom pred jutrišnjo kraljevsko etapo.

Tadej Pogačar je v skupnem seštevku zdrsnil na tretje mesto. Jutri je na vrsti kraljevska etapa s ciljem na Alpe d'Huezu. Odličen cilj za Pogijevo maščevanje.

11. etapa od Albertvilla do vrha Granona je bila prava srhljivka po scenariju Hitchcocka. Jumbo Visma je napadal z vsemi razpoložljivimi kolesarji. In ko je kazalo, da je Pogi nezlomljiv, se je zgodilo; popustil je na ključnem delu zadnjega vzpona in za zmagovalcem Vingegaardom zaostal za 2:52. 

Polovico 151kilometrske etape so zaznamovali ubežniki med katerimi je glavno vlogo imel spet Wout van Aert. Vendar vse nas je zanimalo, kaj se bo dogajalo v ozadju, v glavnini. In dogajalo se je zelo veliko. Jumbovci so sprožili prvi napad, ki je dobesedno raztrgal glavnino. Pogačar se ni dal, čeprav je hitro stal brez vseh svojih pomočnikov. Primož Roglič je sprožil vrsto napadov, a Pogi se ni dal, potem je začel napadati še Vingegaard in Pogija spet niso mogli zlomiti. 

Pred zadnjim klancem je kazalo, da je Pogačar tudi letos nepremagljiv. Potem pa je spet za napadom poskušal Vingegaard. in tokrat mu je napad uspel. Pogačar se je zlomil, v kolesarskem žargonu napisano. In to dobesedno, v trenutku mu je zmanjkalo moči in njegova kalvarija se je začela. Jonas Vingegaard pa je dobil krila, polovil je vse ubežnike pred sabo in v solo vožnji slavil svojo največjo zmago v življenju. Pogačar je moral priznati poraz. Roglič je tudi moral priznati popoln poraz, vendar mu je zaradi rumene majice Jonasa Vingegaarda, ostal nasmešek na obrazu. 

V skupnem seštevku zdaj vodi Vingegaard, drugi je Bardet z zaostankom 02:16, tretji je Pogačar 02:22. Roglič je zdrsnil na 14. mesto, zaostaja 13:44 in njegovega boja za rumeno je dokončno konec. Zdaj bo samo še Vingegaardov pomočnik in lovec na etapne zmage. 

18:23
Peloton je pustil Simonu Geschkeju, da zmaga na zadnjem gorskem cilju letošnjega Toura. Vseeno bo moral izposojeno pikčasto majico vrniti Vingegaardu.

18:22
​Magnus Cort
, ki je po 15. etapi moral zaradi covida zapustiti Tour, je prevozil največ kilometrov v begu pred glavnino, kar 605, na  2, 3, 4, 5, 6 in 10 etapi. Zmagal je na 10. etapi.

18:21
Evo, če ne verjamete ...

18:20
Côte du Pavé des Gardes, je zadnji kategorizirani klanec na 109. Touru, sodi v 4. kategorijo. Vhod v Pariz je 67 km pred ciljem, trenutno je 74 km do cilja. 

18:15

10.etapa

Drama s srečnim koncem, Pogačar ostaja v rumeni majici

10. etapa naj bi bila uvod v drugi teden, končala pa se je po dramatičnem zaključku.

Samo 11 sekund loči Tadeja Pogačarja in Lennarda Kamno, ki je bil udeležen v begu skupine s 25. kolesarji. 

Protestniki proti podnebnim ukrepom so se 40 kilometrov pred ciljem usedli na sredino ceste in kolesarji so se morali ustaviti. Nekaj minut je trajalo, da so se organizatorji pogovorili z demonstranti, potem so štartali najprej ubežniki in 7 minut za njimi še glavnina z rumeno majico. 

Med ubežniki je bil spet Lennard Kamna, ki je pred današnjo etapo za Pogačarjem zaostajal 8:43. V zadnjem delu dirke je bil vseskozi v virtualni rumeni majici. UAE in Pogačar si z njim niso belili glave. Videti je bilo, da jo bodo celo prepustili Kamni, a so vseeno v cilj prišli za njim v krajšem času od 8:43. 

Ubežniki so obračunali med sabo. Največ moči je imel Magnus Cort, ki je za las prehitel Mezgečevega klubskega kolesa Nicka Schultza.

Etapa, ki služi kot opozorilna za moštvo UAE. George Bennett ni štartal, ker je bil pozitiven na test covid-19. Marc Hirschi in Marc Soler sta imela danes velike težave, da sta ostala v glavnini. 

18:10
Jumbovci pijejo šampanjec med kolesarjenjem proti Parizu. Še 80 km 109. Toura.

18:08

18:05
Po 9. etapi je bil Roglič že na robu deseterice.
9. etapa

Jungels zmagovalec 9. etape, Roglič je že na robu deseterice

Bob Jungels je zmagovalec 9, prve gorske etape na Touru. Pogačar pušča samo drobtinice, Roglič je že na 11. mestu.

Vse je že Kazalo, da bo Primož Roglič že po današnji, 9., prvi gorski etapi, med prvo deseterico v skupnem seštevku. V cilju je napredoval iz 13. na 11. mesto.

Junak dneva je Bob Jungels, ki s 60-kilometrskim solo pobegom slavil svojo prvo etapno zmago na Touru. 

Šele po eni uri dirkanja se je oblikovala skupina 21 ubežnikov, med katerimi so bili tudi prvi štirje v cilju 9. etape.

Gledali smo dirko na dirki. Ubežniki so med sabo obračunali za zmago, v glavnini pa Pogačar ni dovolil presenečenj. Odličen je bil Primož Roglič, ki je že na robu deseterice. Kot kaže, so bolečine v hrbtu že preteklost.  Aleksander Vlasov je bil spet slab, popustil je že na polovici zadnjega klanca in je zdaj mesto za Rogličem v skupnem seštevku.

Prva gorska etapa je pokazala, da je Pogačar še vedno nepremagljiv. Na izzivanje jumbovcev je odgovoril z dolgim šprintom med katerim se je otresel vseh razen Jonasa Vingegaarda, ki ostaja njegova senca, najresnejši izzivalec za rumeno majico.

Jutri je drugi dan počitka na Touru. Potem sledi peklenski teden s paketom gorskih etap. 

17:59
Pred eno ureo se je na Elizejskih poljanah končala prva od osmih etap ženskega Toura, Tour de France Femmes. Zmagala je Nizozemka Lorena Wiebes (DSM Team) in oblekla prvo rumeno majico.

image_alt
Krstni Tour za tri Slovenke

Lorena Wiebes je bila hitrejša od rojakinje, legendarne Marianne Vos FOTO: Jeff Pachoud Afp
Lorena Wiebes je bila hitrejša od rojakinje, legendarne Marianne Vos FOTO: Jeff Pachoud Afp

17:55
​Caleb Ewan
bo letošnja Rdeča Lanterna ... zadnji kolesar v skupnem seštevku 109. Toura!

17:51

17:50
Takole je bilo v 8. etapi:

8.etapa

Pogačarju ni uspel hat-trick, Van Aert je bil najhitrejši

Osmo etapo je zaznamoval padec Tadeja Pogačarja. Hujših posledic nima, malo je manjkalo, da bi dosegel hat-trick.

Michael Matthews je bil spet drugi. Tadej Pogačar ni mogel mimo Wouta van Aerta. Osma etapa je bila hribovska, dolga je bila 186 kilometrov, potekala je od Doleja do Lozane v Švici.

Štirje gorski cilji so bili premalo, da bi šprinterji odpadli iz glavnine. Wout van Aert je dokazal, da je spet vreden zelene majice. V kaotičnem šprintu na vrhu 4,8 kilometra dolgega klanca je bil hitrejši od Michaela Matthewsa in Tadeja Pogačarja.

Etapa je bila zelo hitra, končna povprečna hitrost je bila 43 km/h. Na začetku se je zgodil padec velike skupine kolesarjev, med katerimi je bil tudi Pogačar. Kot vemo, jo je odnesel brez resnejših poškodb. Trije ubežniki so vztrajali pred glavnino skoraj celo etapo. Najdlje je prišel mladi Britanec Fred Wright (Bahrain Victorious). Ujeli so ga šele na sredini zadnjega klanca, 2 kilometra pred ciljem. 

Potem se je začel boj za najboljši položaj za šprint. Najprej je kazalo, da se Tadej Pogačar danes ne bo potegoval za zmago, potem pa se je dobesedno izstrelil na čelo glavnine. Vseeno je moral v šprintu priznati premoč Van Aerta in Matthewsa. Pogačar ostaja v rumeni majici. Za 4 sekunde je povečal prednost pred Jonasom Vingegaardom. Nesmiselna taktika Ineosa spet ni obrodila rezultata, jumbovci so tokrat vedeli kaj početi v zaključku. Škoda, da se ni izšlo moštvu Bike Excange, saj so bili najbolj delovni med današnjo etapo. 

17:45
Peloton ima še vedno revijalno nedeljsko vožnjo proti Parizu. Spremstvo nazdravlja, tudi poraženci. Pravzaprav so vsi zmagovalci, ki po treh tednih vidijo Pariz, pravijo v pelotonu. 

17:40
Prva Pogijeva zmaga na letošnjem Touru
7. etapa

Pogačar ne podarja daril, planota lepih deklic je spet njegova

Razplet 7. etape je bil dobesedno infarkten. Pogačar je na ciljni črti prehitel Vingegaarda. Tudi Roglič je kazal odlično počutje.

Po 7. etapi se je že izkazalo kdo so pravi izzivalci Tadeja Pogačarja. Veseli smo, da Primož Roglič ostaja med najresnejšimi kandidati, ki lahko premagajo Pogačarja.

Ampak pred izzivalci je še veliko dela. Tadej Pogačar je spet pokazal, da bo še trši oreh kot lansko leto. Na zadnjem klancu je bilo videti, da ne bo drezal v jumbovski osir, ampak nizozemske ose niso dale miru. 

Kazalo je že, da bo ubežnikom res uspelo priti v cilj pred pelotonom, a Jonas Vingegaard je iskal svojo priložnost. Tragični junak dneva je Nemec Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), ki je bil v ubežniški skupinici od samega začetka 7. etape. Najdlje je vztrajal v ospredju, vse do 200 metrov pred ciljem je kazalo, da bo osvojil zasluženo zmago, a v ozadju so favorite preveč srbele noge. 

Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) je edini napadel na klancu La Planche des Belles Filles, Pogačar ga ni izpustil, takoj se je pognal v lov za njim. Kazalo je že, da je Jonas danes prehiter za Pogija, ampak sledila je kazen. Če Jonas ne bi drezal v Pogija, bi Kamna zagotovo zmagal, ampak ker se je zgodilo tisto, kar kolesarji najbolj sovražijo, je Pogačar tako dejanje kaznoval. Jonasa je prehitel dva metra pred ciljno črto. Darila se na Touru ne podarjajo, sploh pa ne, če v zadnjih metrih ujameš celodnevnega ubežnika.

Pogačar je v cilju izjavil, da je moral nagraditi odlično delo moštva, da so bili v cilju vsi njegovi najbližji, da si je res želel zmage na  La Planche des Belles Filles. 

Zelo nas veseli, da je Roglič spet pravi, da ne čuti več posledic padca. Zasedel je 3. mesto, samo 12 sekund za rumeno majico. V skupnem seštevku je že na 13. mestu, 2:45 za Pogačarjem.

17:36
109. Tour se bliža koncu, samo še parada šampionov je pred nami, kolesarji so 95 km pred ciljem na Elizejskih poljanah.

17:35
6. etapa

Roglič je napadel, Pogačar sledil in zmagal

Že na samem začetku najdaljše etape smo videli obračun med Van Aertom in Pogačarjem. Ne vemo, kakšen vzrok sta imela za tako dirkanje.

Etapa za v zgodovino, etapa nerazuma, etapa moči in hitrosti. Vse to smo videli v 6. in najdaljši etapi letošnjega Toura. In to s Pogačarjem v glavni vlogi.

Pred štartom smo pričakovali, da bo to premostitvena etapa do jutrišnje, ki se konča na vrhu klanca. Sledilo je veliko presenečenje. Ubežniki so napadali in napadali, peloton pa jih ni in ni izpustil iz objema. 

Končno je uspelo le trem kolesarjem. Vendar med trojko je bil tudi Wout van Aert, prvi v skupnem seštevku, kolesar v rumeni majici. To je bilo presenečenje številka ena. Drugo presenečenje je bilo, da bi etapa kmalu postala najhitrejša v zgodovini Toura. Rumeno majico je peloton ujel šele na predzadnjem klancu. Potem je sledil šov Mateja Mohoriča, ki se je skušal odlepiti od glavnine po klancu navzdol. 

Sledil je zaključni klanec, dolg 1,6 kilometra. Najprej je napadel Primož Roglič, vendar mu je 100 metrov pred ciljem zmanjkalo moči. Pravzaprav je zmanjkalo moči vsem razen Pogiju. Bil je najhitrejši z naskokom, zmagal in oblekel rumeno majico. Izvleček 6. etape je: Roglič ostaja v odlični formi, Jumbovci še ne vedo, kakšno taktiko bi ubrali, Pogačar je nepremagljiv.

17:30
Po dirki je lahko biti športni direktor, vendar o letošnjem Touru bomo še veliko razmišljali, govorili in pisali. Vsekakor je bil eden izmed najbolj zanimivih v zgodovini. Toliko napadov, kot jih je na letošnjem Touru bila deležna rumena majica, ne pomnimo. Ne samo Vingegaardova, tudi Pogačarjeve, seveda.

17:25

V 5. etapi se je zgodilo najhuje za slovenske navijače, padel je Roglič!

5. etapa

Pogačar za las ob rumeno majico, Roglič v velikih težavah

Infarktno stanje na Touru. Primož Roglič je v velikih težavah, iz 7. je zdrsnil na 44. mesto. Pogačar je 4.

Infarktna 5. etapa je izpolnila vsa pričakovanja. Mini severni pekel, mini Pariz - Roubaix se je spremenil v maksi dramo.

Etapa za v zgodovino. Šestim ubežnikom, ki so danes imeli več dela kot na dosedanjih etapah, je uspelo uiti malce kasneje. Njihova največja prednost je znašala 4 minute.  Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies), Magnus Cort in Neilson Powless (EF Education-Easypost), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Simon Clarke (Israel-Premier Tech) in Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM), so bili ubežniki, vendar nihče ni napovedoval, da jim bo uspelo priti do cilja.

Gledali smo tri dirke na dirki. Drama se je začela s padcem Wouta van Aerta, vendar ne na kockah, ampak na ravni, asfaltni cesti. Hitro je ujel glavnino, vendar vmes se je dogajala prava srhljivka za moštvo Jumbo Visma. Najprej je imel Jonas Vingegaard težave s kolesom, kar trikrat ga je moral zamenjati. Potem se je v padec zapletel še Primož Roglič. Jumbo Visma je razpadla, Van Aert in Vingegaard nista čakala Rogliča, Tadej Pogačar pa je dirko prevzel v svoje roke. Skupaj z Jasperom Stuyvenom sta ušla ostanku glavnine in se podala v lov na 6 ubežnikov. 

Pogačarju se je že nasmihala rumena majica, vendar Wout van Aert ni popuščal v ozadju. Za las je rešil svojo majico, Pogačar je zdaj na 4. mestu, zaostaja le 19 sekund, Roglič je na 44. mestu, zaostaja 2:36. Luka Mezgec je bil danes odličen, po 5. etapi je na 41. mestu, za rumeno majico zaostaja 2:22.  

17:22
Peloton se zelo počasi pelje proti Parizu. Pred njimi je še 100 km. Kolesarji se pogovarjajo med sabo, nikamor se jim ne mudi, hočejo se naužiti še zadnjih skupnih trenutkov na 109. Touru.

17:20
Spomnimo se kako je bilo v četrti etapi, prvi na franncoskih cestah.

4. etapa

Van Aert po treh drugih mestih na krilih rumene majice zmagal

Jumbovci so na letošnjem Touru že začeli delati po svoje. Najmočnejša ekipa na dirki je pokazala, da je tudi najpametnejša.

Četrta, prva etapa na francoskih cestah sodi med najbolj čudne nasploh na Touru. Začela se je s pobegom dveh kolesarjev že od samega štarta. 

Že tretjič letos se je zgodilo, da je ubežnikom uspelo že ob prvem poskusu. Danes je to uspelo Anthonyju Perezu (Cofidis) in Magnusu Cortu (EF). Slednji je v pikčasti majici, zato je bilo njegovo današnje poslanstvo pobrati čim več točk na šestih gorskih ciljih. Uspelo mu je zmagati na petih. Perez je vztrajal tudi po tem, ko je bilo jasno, da bo glavnina ujela oba in si prislužil za jutri rdečo številko za najbolj borbenega kolesarja na dirki.

Prav na zadnjem klancu se je današnja etapa odločila na nenavaden način. Jumbovci so napadli na vso moč, da bi se otresli specialistov za šprint, vendar so tako močno navili pedala, da so se otresli vseh, ne samo šprinterjev. Wout van Aert je uprizoril enajskilometrski kronometer v rumeni majici in sam prišel do ciljne črte. Bil je tako bliskovit, da je drugouvrščeni Jasper Philipsen ob prihodu v cilj slavil zmago, nevedoč, da je drugi, da je Van Aert že zdavnaj v cilju. Van Aertu je v četrto uspelo. Po treh drugih mestih, je končno zmagal. In to na najbolj veličasten način.

Vsi Slovenci so varno prišli do cilja na tej izredno počasni etapi. Povprečna hitrost je komaj presegla 40 km/h. V skupnem seštevku Pogačar ostaja tretji in Roglič se je z osmega premaknil na sedo mesto. Rumena majica je še bolj tesno na Van Aertu.

17:17
Ineos Grenadier
je letošnja najboljša ekipa na Touru. Drugi so Groupama-FDJ z zaostankom 37:33. Lani je bil najboljši Bahrain.

17:15
Tadej Pogačar
je tudi letos najboljši mladi kolesar, kolesar, ki še ni dopolnil 25 let. Toma Pidcocka na drugem mestu je prehitel za kar 57:34. Pogi bo v boju za belo majico tudi v sezonah 2023 in 2024. 

17:10
Spomnimo se kako je bilo v tretji etapi, zadnji na Danskem.

3. etapa

Mezgečev varovanec Groenewegen je zmagovalec 3. etape

Kolesarski izlet se je spremenil v sprintersko srhljivko. Luka Mezgec je odlično opravil svoje delo.

Tretja etapa na Danskem je bila spet nepozabna. Pozabimo, da je šlo za eno izmed najbolj počasnih ravniskih etap v zgodovini te dirke, v spominu nam bo za vselej ostala kot najbolj gledana, obiskana etapa vseh časov na Touru. Toliko navijačev ob cesti zagotovo še nismo videli nikoli.

Dirko, 3. etapo, zadnjo na Danskem je zaznamoval 130 kilometrov dolg pobeg domačina Magnusa Corta (EF Education-EasyPost). Začel ose je čudno. Samo Cort je skušal pobegniti že od samega štarta etape in uspelo mu je. Nihče se ni pognal za njim. Njegova največja prednost je bila 6 minut. Pobral je vse točke na treh gorskih ciljih in se še utrdil v vodstvu za točkovanje pikčaste majice.

Dobrih 30 kilometrov pred ciljem so ga ujeli. Vendar peloton je še vedno užival v nedeljski vožnji. Današnja povprena hitrost je bila 42 km/h, kar je verjetno rekordno nizka za tako ravninsko etapo.

Potem pa se je le vnel boj za etapno zmago. Šprinterji so imeli ognjevito nevaren obračun. Peter Sagan je spet bil prepričan, da je sam na cesti. Potem pa se je v cilju razburjal nad Woutom van Aertom, češ, da ga je oviral. Nekaj metrov prej pa bi spet kmalu na tla spravil Caleba Ewana. Sagan ni brezkompromisen, ampak zelo nevaren kolesar. To je dokazal že velikokrat, vendar je nedotakljiv za kazni. 

Slovenci so preživeli izlet in srhljiv zaključek. Še najbolj vesel bo danes Luka Mezgec, ki je poskrbel za etapno zmago svojega varovanca. Pogačar ostaja ne tretjem in Roglič na osmem mestu. V rumeni majici bo tudi v torek Wout van Aert. Jutri je prost dan zaradi transfera v Francijo. 

17:05
Kolesarji se peljejo proti Elizejskim poljanam. Štartali so v Paris La Defense Areni, potem je že na 43. kilometru klanec Mont Valerien, dolg je samo 1,3 kilometra in prav gotovo se ne bodo preveč trudili, kajti Jonas Vingegaard ima neulovljivo prednost pred Simonom Geschkejem. Nadaljevali bodo čez Versailles, prečkali Luksemburške vrtove, se peljali okoli Louvrske piramide in potem se priključili na Elizejske poljane, kjer bodo morali opraviti še z osmimi krogi, dolgimi sedem kilometrov. 

17:00
Peloton v počasnem tempu nadaljuje za majicami, ki se kot manekeni spredaj nastavljajo kamermanom ... 110 km do ciilja.

2.etapa

Po grozovitem padcu zmaga Fabia Jakobsena

Po pričakovanju se je današnja 2. etapa končala s šprinterskim obračunom. Vendar brez scenarija kolesarske srhljivke tudi tokrat ni šlo.

Tudi 2. etapa letošnjega Toura je bila napeta do zadnjega metra. Na koncu se je zgodil grozovit padec v katerem je bil udeležen tudi Tadej Pogačar, vendar jo je odnesel brez poškodb, vendar s praznima zračnicama.

Etapo so zaznamovali štirje ubežniki, ki so vztrajali do zadnjih 30 kilometrov. Glavnina jih ni spustila dlje kot tri minute. Cela etapa je bila zrežirana za šprinterje, ki so se za najboljše položaje pripravljali že pred osemnajstkilometrskim mostom.

Veter ni bil prehud, kot so najprej napovedovali danski vremenoslovci. Vseeno so kolesarji poskrbeli za pravo srhljivko. Tri kilometre pred ciljem se je zgodil velik in grozovit padec, v katerem je bilo udeleženih kopico kolesarjev, med njimi tudi Pogi.

K sreči je v cilj prišel brez časovne izgube in brez prask, a s praznima gumama. Rumena majica je zamenjala lastnika. Zdaj jo nosi Belgijec Wout van Aert, ki je bil včeraj in danes drugi. Zaradi sekundnega bonusa bo jutri v rumenem. Pogačar ostaja na tretjem mestu, Roglič na osmem. Jutri je še en dan rezerviran za ubežnike in šprinterje.

image_alt
Po grozovitem padcu zmaga Fabia Jakobsena

16:55
Do Elizejskih krogov imajo še slabih 50 km, vmes bomo obudili spomin na preteklih 20. etap.

1. etapa

Pogačar je že oblekel majico, tokrat belo

Prvo etapo je otežil dež, vendar sta se Pogačar in Roglič odlično znašla. Belgijec Yves Lampaert je presenetljivi prvi nosilec rumene majice.

Dež je skrojil prvo rumeno majico letošnjega Toura in to dobesedno. Ko je najbolj lilo, se je na progo podal Primož Roglič. Vsi smo pričakovali, da bo to zelo previdna vožnja, ampak Primož je pokazal, zakaj je prišel na Tour. Njegova odlična vožnja pa ni bila zmagovalna, kajti po njegovem nastopu je dež pojenjal, vendar cesta se ni posušila vse do zadnjega nastopajočega.

Pred etapo smo pričakovali boj tekmecev s Filippom Ganno. Vse ostalo bi bilo presenečenje. Dve uri pred štartom se je ulilo s Københavnskega neba in jasno je bilo, da bo sreča odločala o rumeni majici. Favoriti so pred prvo etapo verjeli danskim vremenoslovcem, ki so padavine napovedali šele pozno zvečer, zato so najboljši svoje štarte preložili na srednji val štartne liste.

Toda to se ni izkazalo kot modra odločitev, ravno takrat je najbolj deževalo. Ganna ni zmagal, niti Kung ni bil blizu in ko je že kazalo, da bo vsaj Van Aert opravičil vlogo favorita, ga je presenetljivo prehitel njegov rojak Yves Lampaert. 

Med glavnimi favoriti za končno zmago nismo videli presenečenja. Pogačar je dal znak, da je najboljši, vrgel je rokavico izzivalcem. Jonas Vingegaard je sicer samo za sekundo ugnal Rogliča, vendar tega ne štejemo za presenečenje. Že pred štartom smo vedeli, da je letos v izjemni formi tudi v vožnji na čas. Odličen 16. je bil tudi Jan Tratnik. Matej Mohorič je med trideseterico, Luka Mezgec pa na sredini vrstnega reda po prvi etapi. Pogačar je oblekel belo majico.

16:52
Kot je tradicija, majice se vozijo skupaj, pred pelotonom. Manjka Simon Geschke, ki ves slabe volje nosi izposojeno pikčasto majico. Ni se pridružil beli, rumeni in zeleni, vsaj za zdaj še ne. Simon je pikčasto majico izgubil za 6 točk. Snel mu jo je Vingegaard z zmago v 19. etapi. No, zdaj se jim je pridružil ...

16:50
Zelena majica, zeleni jumbo jet je napadel, sledi mu bela majica, tudi rumena ... šlo je za hec Wouta van Aerta. Napade je za hec, takoj, ko je bilo konec zaprte vožnje.

16:45
Tudi, ko bo konec zaprte vožnje, kolesarji ne bodo napadali. Danes ne, danes je praznovanje konca 109. Toura, danes so vsi veseli, da so še na cesti, ki pelje na Elizejske poljane. Ampak ko pridejo na Elizejske poljane, ko se začne prvi od osmih krogov, bo šlo za šprinterje zares.

16:40
Zadnja etapa je dolga le 115 kilometrov. Sodi med ravninske, čeprav je vmes še en gorski cilj 4. kategorije. Tudi leteči cilj je na 81. kilometru.

16:35
Gorka Izagirre
(Movistar) ni štartal, pozitiven je na covid.

16:30
Zadnja, 21. etapa se je začela s 4km dolgo zaprto vožnjo.

21. etapa Tour 2022. FOTO: Letour.fr 
21. etapa Tour 2022. FOTO: Letour.fr 

***

Zadnja, 21. etapa (če ni kronometer) je vedno šprinterski festival. To je za šprinterje najbolj čislana zmaga med vsemi. Med kolesarji velja nenapisan dogovor, da se rumena majica ne napada, ostale pa lahko, sploh zelena.

Zadnja etapa je dolga le 115 kilometrov. Sodi med ravninske, čeprav je vmes še en gorski cilj 4. kategorije. Tudi leteči cilj je na 81. kilometru.

Štart je v Paris La Defense Areni, potem je že na 43. kilometru klanec Mont Valerien, dolg je samo 1,3 kilometra in prav gotovo se ne bodo preveč trudili, kajti Jonas Vingegaard ima neulovljivo prednost pred Simonom Geschkejem. Nadaljevali bodo čez Versailles, prečkali Luksemburške vrtove, se peljali okoli Louvrske piramide in potem se priključili na Elizejske poljane, kjer bodo morali opraviti še z osmimi krogi, dolgimi sedem kilometrov. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine