Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogačar je zmagal, a pridobil le 4 sekunde proti rumeni majici

Pogačar je zmagal na 17. etapi in v skupnem seštevku za 4 sekunde zmanjšal zaostanek za rumeno majico.
Pogi je zmagal s skrajnimi močmi. FOTO: Thomas Samson Afp
Pogi je zmagal s skrajnimi močmi. FOTO: Thomas Samson Afp
20. 7. 2022 | 09:03
20. 7. 2022 | 17:23
17:53

Še ena infarktna etapa v Pirenejeh. Tadej Pogačar je dan začel s slabo novico, ki so jo sporočili zdravniki. Rafal Majka danes ni štartal zaradi posledic včerajšnje poškodbe, ki jo je staknil na zadnjem klancu.

Moštvo UAE je današnjo etapo startalo z le štirimi dirkači, torej je Pogačar imel le tri pomagače, od teh treh je Marc Hirschi še delno poškodovan. Moštvo Jumbo Visma pa je imelo dva kolesarja več. Vendar spet je cesta odločala, kdo je v prednosti in ne črke na papirju.

Jumbovci so odpadali iz glavnine drug za drugim, medtem, ko sta edina Pogijeva pomagača Brandon McNulty in Mikkel Bjerg na vso moč vlekla peloton.

Pogačarjeva pomočnika sta ulovila vse ubežnike, ki so bili pred glavnino, poskrbela za hudo selekcijo najprej na predzadnjem in potem še na zadnjem klancu. Pravzaprav sta Pogiju servirala zmago. Ampak ni šlo zlahka. Pogi je danes napadel samo enkrat in Vingegaard ni zamudil, sledil mu je kot senca. Pogi ni več napadal, le še v šprintu, v zadnjih metrih 17. etape, le za nekaj centimetrov ugnal Danca v rumeni majici. V skupnem seštevku je pridobil 4 sekunde. Jutri je zadnja Pirenejska gorska etapa. 

Šprint na koncu gorske etape. FOTO: Marco Bertorello Afp
Šprint na koncu gorske etape. FOTO: Marco Bertorello Afp
 

***

Spremljali smo v živo

16:53
1. Tadej Pogačar
2. Jonas Vingegaard
3. Brandon McNulty
4. Geraint Thomas
5. Alexey Lutsenko 

16:51
Za 4 sekunde je Pogi zmanjšal zaostanek za rumeno majico v skupnem seštevku.

16:49
Pogačar je zmagovalec na 17 .etapi! Vendar ni pridobil niti sekunde prednosti, razen bonusa sekund.

16:41
Še 2 km do cilja, nihče ne napada!

16:38
Še 5 km do cilja. Nihče ne napada. Thomas je še vedno 1:23 za Pogijem in rumeno majico, McNulty še vedno vleče.

16:35

16:30
Pogačar
ne napada, do vrha klanca, do cilja je še 6 km. McNulty še vedno narekuje ritem dirke.

16:25

16:22
​Še vedno so  McNulty, Pogi in Vingegaard sami na čelu dirke. Thomas zaostaja že več kot minuto. 

16:19
Kolesarji so na spustu, zaključni, ciljni klanec Peyragudes tudi sodi v prvo kategorijo (1580 m, 8 km, 7,8-odstotni). Še 15 km do cilja.

16:18
Pogačar je napadel takoj po tretjem gorskem cilju, vendar ga je Jonas tudi takoj prijel.

+35 sekund Geraint Thomas (Ineos Grenadiers)

+40 Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan), Sepp Kuss (Jumbo-Visma)

+50 Romain Bardet (Team DSM)

+1:00 Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost)

+1:40 Nairo Quintana (Arkéa-Samsic)

+1:55 David Gaudu (Groupama-FDJ), Louis Meintjes (Intermarché-Wanty Gobert), Alexander Vlasov (Bora-Hansgrohe), Enric Mas (Movistar Team) …

16:17
Pogačar
je napadel!

16:16
2 km do vrha klanca za vodeče. Še 22 km do cilja.  McNulty, Pogi in Vingegaard so sami na čelu dirke, 17. etape Toura.

16:15
Vsi odpadajo! Bardet je odpadel, Thomas je odpadel, samo še McNulty, Pogi in Vingegaard so ostali. Kaj takega? Na zadnjem klancu bosta rumena majica in Pogi sama!

16:10
Kakšen preobrat!? Rumena majica nima več nobenega pomočnika, odpadel je Sepp Kuss! Pogačar ima McNultyja!

16:07
Trenutno stanje na dirki 24 km pred ciljem:

Andreas Leknessund (Team DSM)

+10 sekund Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost),

+20sekund Alexey Lučenko (Astana Qazaqstan), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Gregor Mühlberger (Movistar Team), Romain Bardet (Team DSM),

... Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty Gobert), Bob Jungels (Ag2r-Citröen)

+45 sekund Jonas Vingegaard, Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Tadej Pogačar, Brandon McNulty (UAE Team Emirates), Geraint Thomas (Ineos Grenadiers)

... Nairo Quintana (Arkéa-Samsic)

... David Gaudu (Groupama-FDJ), Louis Meintjes (Intermarché-Wanty Gobert), Alexander Vlasov (Bora-Hansgrohe), Enric Mas (Movistar Team) …

16:02
Danes bo racija med deseterico v skupnem seštevku, pravijo kolesarji!

16:01
Van Aert je odpadel! Pred Pogijem je samo še McNulty!

16:00
Ne znam razvozlati današnjo taktiko UAE moštva, ampak, pustimo se presenetiti. Gianetti in Hauptman gotovo vesta, kaj počneta.

15:55
Bjerg
in McNulty na vso moč vlečeta Pogija in Rumeno majico z nekaj jumbovci na predzadnji klanec. Pogi pripravlja napad!

15:52
Predzadnji klanec je pred kolesarji. Col de Val Louron-Azet (1580 m, 10,7 km, 6,8-odstotni), seveda 1. kategorije. 

15:50
Naslednji klanec je: 

15:45
Mühlberger
in Teuns sta mnenja, da so zasledovalci prepočasni. Sama sta se podala na lov na Lučenka in Pinota.

15:40
37 km do cilja, Pogačar ni v nevarnosti, čeprav ima samo dva kolesarja okoli sebe. Zadnji vzpon bo odločilen, dvomim, da bo kdo izmed prve deseterice napadel prej.

15:35
Pinot prvi tudi čez drugi današnji gorski cilj. Pred zasledovalci imata ubežnika še vedno 47 sekund prednosti, pred rumeno majico pa 1:24.

15:30
Bjerg je naredil veliko škodo v glavnini! Ampak, po tem klancu bo tadej ostal samo še z enim kolesarjem. Zakaj Bjerg vleče glavnino na vso moč? Zato, da odpadejo kolesarji, ki ne ogrožajo Pogija?

15:25

15:20
Adam Yates, šesti v skupnem seštevku je odpadel.

15:15
Trenutno stanje na dirki:
55km do cilja:  

Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Alexey Lučenko (Astana Qazaqstan)  

+35 sekund Jonathan Castroviejo in Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe) in Gregor Mühlberger (Movistar), Pierre-Luc Perichon in Simon Geschke (Cofidis), Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Romain Bardet, Chris Hamilton in Andreas Leknessund (Team DSM), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty Gobert), Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost), Quinn Simmons in Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Chris Juul Jensen (BikeExchange-Jayco), Pierre Latour (TotalEnergies), Bob Jungels (Ag2r-Citröen)  

+ 2:00 Peloton, ki ga vleče Mikkel Bjerg, Pogijev pomočnik!

15:10
Kolesarji so že na drugem klancu: Hourquette d'Ancizan (1564 m, 8,2 km, 5,1-odstotni)

15:05
Pinot prvi čez Aspin. Pogačar je varno v glavnini.

15:00
Daniel Martinez in Dylan van Baarle (EF Education-EasyPost), Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe), Gregor Mühlberger in Carlos Verona (Movistar), Pierre-Luc Perichon in Simon Geschke (Cofidis), Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Chris Hamilton in Andreas Leknessund (Team DSM), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty Gobert), Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost), Quinn Simmons in Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) in Chris Juul Jensen (BikeExchange-Jayco) so pred glavnino. Romain Bardet je napadel! Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) in Alexey Lučenko (Astana Qazaqstan) še vedno sama bežita pred vsemi.

14:55
Nobene nevarnosti za Pogačarja na prvem klancu. Trije jumbovci vlečejo glavnino in rumeno majico, za njimi je že Pogačar, McNulty je pred njim.

14:50
Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) in Alexey Lučenko (Astana Qazaqstan) bežita, zasleduje ju 13 kolesarjev, rumena majica je minuto zadaj, 3 km do vrha klanca, 67 km do cilja.

14:45

Včeraj je bilo zelo napeto:

Prva Pirenejska etapa je že premešala vrstni red med prvo deseterico. Glavni igralec oziroma napadalec na letošnji etapi je bil spet Tadej Pogačar.

Gledali smo odlični dirki. Spet dirko na dirki, ki sta pokazali, da bo do nedeljske parade prvakov še veliko zanimivih bojev. 

Že kmalu po štartu se je oblikovala velika skupina ubežnikov. Kar 29 kolesarjev je bežalo vse do zadnjih dveh klancev 1. kategorije. Potem je sledil osip spredaj in zadaj v glavnini. Spredaj so se ubežniki pomerili med sabo, nekateri so morali počakati na svoje kapetane, ki so prihajali iz ozadja.

Ubežniki so imeli že 8 in več minut prednosti. Glavnina se ni obremenjevala zaradi njih, čeprav je bil vmes tudi Aleksander Vlasov, ki je pred etapo v skupnem seštevku zaostajal 10:32 za rumeno majico.

image_alt
Pogi trikrat napadel rumeno majico, Hugo Houle zmagal

14:40
Stara mačka sta napdla, Pinot in Lučenko imata 14 sekund prednosti pred glavnino. Videti je, da gre za resen napad.Bardet je danes videti odlično.

14:37
Šprinterji so že vsi v grupettu, komaj so dačakali prvi klanec. Še celih 9 km do vrha.

14:35
Owain Doull
(EF) je ostal sam na tem neskončnem klancu. Peloton zaostaja 25 sekund.

14:30
Do prvega klanca imajo kolesarji povprečno hitrost 51 km/h! Nekateri si bodo res oddahnili takoj, ko se klanec začne. Šprinterji, na primer ...

14:25
Guillaume Boivin
(Israel) in Owain Doull (EF) imata 15 sekund prednosti pred glavnino. Prvi današnji klanec prve kategorije je legendarni klanec Col d'Aspin (1490 m, 12 km, 6,5-odstotni).

14:21

14:17
Kolesarski svet tri pirenejske dneve Toura spremlja kot dvoboj dveh boksarskih težkokategornikov za pas svetovnega prvaka – Jonasa Vingegaarda in Tadeja Pogačarja. Prva runda je v 16. etapi pripadla Dancu, ki ga je na vzponu na Port de Lers Slovenec, ki želi nadoknaditi zaostanek 2:22, napadel brez uspeha. Za nameček se je izkazalo, da Jumbo Visma kljub izgubi Primoža Rogliča in Stevena Kruijswijka še vedno deluje bolj kompaktno kot moštvu UAE. To pa ne pomeni, da dvakratni šampion Toura s Klanca pri Komendi v naslednjih dneh ne bo poskušal znova in znova.

image_alt
Prva pirenejska runda je pripadla Vingegaardu

14:13
Videti je, da vsi čakajo na prvi klanec. Večina jih komaj čaka, da spustijo glavnino, ki še vedno drvi s 50 km/h! 

14:07
Nič ni bilo od tega bega. Še vedno ni ubežnikov na cesti.

14:05
Šest kolesarjev je v begu, med njimi tudi Wout van Aert, spet!

14:00
100 km do cilja, 20 km do prvega klanca. Dylan van Baarle in Connor Swift ne bežita več, dirka se začenja znova. Še vedno je 50 km/h povprečna hitrost.

13:55
Dylan van Baarle
in Connor Swift sta sama, 10 sekund pred glavnino.

13:50
111 do cilja, ubežnikov še ni na dirki. Povprečna hitrost pa je kar 53 km/h!

13:45
Pogačar bo moral danes igrati Vingegaardovo vlogo, slediti njemu vse do odločilnih klancev, tako, kot je Jonas do zdaj njemu ...

13:40
Ineos je že zavohal svojo prednosti. Prvi so napadli danes. Danes bo matematika na kolesu.

13:35
Pogačarju so ostali trije koelsarji, s tem, da je Hirschi delno poškodovan. Torej ima samo še Bjerga in McNultyija. Vingegaard ima še 5 pomočnikov.

13:30
Zaprte vožnje je konec, 17. etapa se je začela. Trije klanci 1. kategorije in en 2. Skupaj 130 kilometrov, 3354 višinskih metrov, od Saint-Gaudensa do letališča na Peyragudesu.

13:25
Ne znamo si predstavljati, kako bo zdaj dirkalo moštvo UAE. Nimamo še izjave Andreja Hauptmana. Mauro Gianetti je izjavil, da so v zelo neprijetnem položaju in da še ne vedo, koliko bodo trije pomočniki še zdržali.  Spomnimo se, včeraj je odstopil tudi Marc Soler.

13:20
Ob najbolj neugodnem času je Pogi ostal brez Majke.

13:15
Majka je poškodoval mišico na desni nogi včeraj, ko je strgal verigo! Ni štartal zaradi covida, ampak zaradi poškodbe, ki jo je staknil včeraj na zadnjem klancu.

13:10
Rafal Majka zaradi poškodbe ne bo štartal danes! To je p hud udarec za Pogija.

13:05
Tim Wellens
je naslednji kolesar, ki ne bo štartal zaradi covida.

13:00
17. etapa, gorska, odločilna za Pogačarja. Bo danes tudi tako napadalen, se vsi sprašujemo.

17. etapa Tour 2022 Foto Letour.fr Delo
17. etapa Tour 2022 Foto Letour.fr Delo

***

Trije klanci 1. kategorije in en 2. Skupaj 130 kilometrov, 3354 višinskih metrov, od Saint-Gaudensa do letališča na Peyragudesu.

image_alt
Prva pirenejska runda je pripadla Vingegaardu

Pirenejske etape se nadaljujejo, Tadej Pogačar si jih je ogledal že spomladi, zato je psihično pripravljen. Fizično tudi, njegova regeneracija je že pregovorno čudežna. Še vedno za Vingegaardom zaostaja za 2:22. Včeraj je trikrat napadel in videti je bilo, da ga je Jonas Vingegaard zlahka prijel, pokril, mu brez težav sledil. 

Skrb vzbujajoče bo, če se bo to ponovilo tudi danes. Upamo le lahko, da je Pogačar res že tako regeneriran, da bo lahko na vseh treh gorskih etapah napadal.

Včeraj, na 16. etapi, smo gledali klasično kolesarstvo na etapni dirki. Siloviti napadi presenečenja, ki sodijo v osnovno šolo kolesarstva. Ne samo na moč, ampak tudi na presenečenje. Pogačar se je skril v skupini za hrbet rumene majice in skočil iz zasede, kot temu radi rečejo kolesarji. Takoj se je videlo, da deluje za vse kolesarje, kajti nihče razen rumene majice ni mogel slediti Pogijevemu izstrelku. A, kaj, ko se pa Vingegaard ni pustil. Prvi napad je bil najbolj silovit, a Jonas je pokazal, da zasluženo nosi rumeno majico.

Prvi današnji klanec prve kategorije je legendarni klanec Col d'Aspin (1490 m, 12 km, 6,5-odstotni), drugi je druge kategorije Hourquette d'Ancizan (1564 m, 8,2 km, 5,1-odstotni), potem sledi spet klanec prve kategorije Col de Val Louron-Azet (1580 m, 10,7 km, 6,8-odstotni), zaključni, ciljni klanec Peyragudes tudi sodi v prvo kategorijo (1580 m, 8 km, 7,8-odstotni).

image_alt
Pogi trikrat napadel rumeno majico, Hugo Houle zmagal

Tadej je včeraj izgubil še enega pomembnega pomočnika, Marc Soler je odstopil zaradi želodčnih težav. Bolezni še naprej krojijo dirko. Solerja bo na klancih zelo pogrešal, vsega dela Rafal Majka ne more opraviti sam. Jonas Vingegaard ima spet enega pomočnika več, vendar če smo realni, mu na klancih lahko pomaga samo Sepp Kuss. Danes je kratka etapa, sestavljena samo iz štirih težkih klancev, slab dan pa kolesarja lahko zavihti krepko iz deseterice. Kje bo napadel Pogačar, če sploh bo, je veliko vprašanje. Sepp Kuss kot pomočnik ne bo mogel svoje naloge opravljati čez vse štiri klance, torej bo Pogačar moral šahirati po kolesarsko. Vprašanje, ali Pogi lahko premaga Vingegaarda? Po včerajšnji etapi sodeč ga z napadanjem ne more. Jonas je bil prehitro za njim. Torej bo moral odpreti plan B ... 

Jutri je cilj na Hautacamu, torej še ena priložnost, za katero je potrebna vsa moč, ki je še ostala po 17. etapah. 

17. etapa Tour 2022 Foto Letour.fr Delo
17. etapa Tour 2022 Foto Letour.fr Delo

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine