Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Imane Khelif vrnila udarec Musku: Sovražiš me, pa me sploh ne poznaš

Zlata olimpijska boksarka Imane Khelif je vložila obtožnico zoper omrežje X, ker naj bi širilo sovražno gonjo proti njej zaradi spola. Čustvene bolečine.
Imane Khelif se je izpovedala. FOTO: zajem zaslona/Clique TV/X
Imane Khelif se je izpovedala. FOTO: zajem zaslona/Clique TV/X
9. 9. 2024 | 12:59
9. 9. 2024 | 14:40
4:23

Boksarka Imane Khelif, ki se je med olimpijskimi igrami znašla v središču žolčnih razprav, je obtožila ameriškega mogotca Elona Muska, da je kot lastnik omrežja X podpihoval gonjo proti njej. Alžirka je v Parizu osvojila zlato kolajno, toda njen uspeh so zasenčile obtožbe, da ne bo smela tekmovati, ker naj bi bila biološki moški. Podlago za te trditve je dala njena diskvalifikacija na lanskem svetovnem prvenstvu, ker ni opravila testa spola.

Khelifova je sicer vedno tekmovala v ženski konkurenci in se je od rojstva opredeljevala kot ženska. Kritike so se vsule, ko je v 46 sekundah z enim udarcem nokavtirala Angelo Carini, nakar so se mnoge znane osebnosti, med njimi Martina Navratilova, JK Rowling, Donald Trump in Musk odzvale s trditvami, da gre za moškega, ki ne bi smel nastopiti v ženski konkurenci. Trditve, da se je rodila kot moški, so se razširile kot požar po družbenih omrežjih. Zanimivo, v Alžiriji sploh ne priznavajo transspolnosti.

Imane Khelif so v Alžiriji pričakali kot junakinjo. FOTO: Ramzi Boudina/Reuters
Imane Khelif so v Alžiriji pričakali kot junakinjo. FOTO: Ramzi Boudina/Reuters

Khelifova je zdaj v čustvenem intervjuju za francoski Clique TV vrnila udarec Musku zaradi širjenja laži in tudi vložila obtožnico zoper platformo X zaradi nadlegovanja. »Elon Musk je bil eden prvih, ki me je napadel,« je dejala 25-letnica, ki je v Alžiriji narodna junakinja.

image_alt
Ogorčen tudi nekdanji hrvaški as: To je grozno in nevarno!

Musk je takrat delil objavo plavalca Rileyja Gainesa, ki je ob videu zapisal: »Moškim ni mesto v ženskem športu,« Musk pa je ob tem pripisal: »Absolutno.«

Imane Khelif je bila zlata na OI. FOTO: Mohd Rasfan/AFP
Imane Khelif je bila zlata na OI. FOTO: Mohd Rasfan/AFP

»Sovražiš me, pa me sploh ne poznaš. Ne vem, zakaj si vodil napade proti meni. To je bilo kruto do mene, do moje družine, do moje mame. Mama od takrat vsak dan hodi v bolnišnico,« je v intervjuju dejala Khelifova. »Ne razumem ljudi. Bog je moj vodič, sem verna arabska muslimanka. Vse skupaj me bo samo okrepilo in vrnila se bom še močnejša in odločnejša,« je dodala.

image_alt
Dr. Vesna V. Godina o vprašanju spola v športu: Rešitev je logična in preprosta

Njena mama Nasria ob tem pravi: »Moj otrok je punčka. Bila je vzgojena kot deklica. Imane je ženska, ki ljubi šport od šestega leta. Vedno ji bom stala ob strani. Je ponos naše države.«

Zajele so jo tudi solze. FOTO: zajem zaslona/Clique TV/X
Zajele so jo tudi solze. FOTO: zajem zaslona/Clique TV/X

»V Parizu sem bila v zelo težkem položaju. Komaj sem čakala, da vse skupaj mine. Hvala bogu, da Alžirija in ves arabski svet ve, kdo sem, ženstvena, pogumna, odločna. Po moji zmagi so me napadli športniki, politiki, umetniki in globalne zvezde. Elon Musk, Donald Trump. Zelo me je prizadelo. Bala sem se. Spraševala sem se, kaj mi je tega treba. Toda prebila sem se, tudi s pomočjo psihiatrov,« je še dodala Khelifova.

Musk, tudi ustanovitelj Tesle, je vnet zagovornik desničarskega populista Trumpa v njegovi predsedniški kampanji. Med igrami sta se odzvali tudi italijanska premierka Giorgia Meloni in slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki sta menili, da Khelifova ne bi smela nastopiti na OI.

Spomnimo, Khelifova in Tajvanka Lin Yu-ting sta lahko nastopili na OI, ker Mednarodno olimpijski komite (MOK) ne priznava Mednarodne boksarske zveze (IBA) zaradi korupcije. IBA je pod ruskim vplivom, predsednik je Umar Kremljov, zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. MOK nima pravnih vzvodov, da bi preverjal kombinacijo kromosomov ali izvajal merjenja ravni testosterona pri športnicah. Zanj velja, kar piše v potnem listu. Khelifova in Linova sta nastopili že na OI v Tokiu. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine