Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Do kolajne še druga sporna boksarka

Po Imane Khelif si je tudi Lin Yu-Ting na olimpijskem turnirju v Parizu zagotovili medaljo. Obe boksarki sta v središču burne razprave o spolu.
Tajvanka Lin Yu-Ting si je najmanj bron zagotovila po zmagi proti Bolgarki Svetlani Kamenovi Stanevi. FOTO: Peter Cziborra/Reuters
Tajvanka Lin Yu-Ting si je najmanj bron zagotovila po zmagi proti Bolgarki Svetlani Kamenovi Stanevi. FOTO: Peter Cziborra/Reuters
Š. R., STA
4. 8. 2024 | 12:40
1:58

Boksarki Imane Khelif in Lin Yu-Ting, ki sta v središču burne razprave o spolu, sta si na olimpijskem turnirju v Parizu zagotovili medaljo. En dan za Alžirko Khelif se je v polfinale uvrstila še Lin iz Tajvana. Obe športnici, njune boje spremlja čustvena polemika o pravici do nastopa, imata zagotovljen najmanj bron.

Lin je danes v četrtfinalu v kategoriji do 57 kg po enotni sodniški odločitvi po točkah premagala Bolgarko Svetlano Stanevo. Osemindvajsetletnica je po zmagi z olajšanjem padla v objem svojega trenerja.

Mednarodna boksarska zveza (Iba) je lani obe boksarki izključila s svetovnega prvenstva, potem ko so iz zveze sporočili, da ne izpolnjujeta zahtevanih meril za sodelovanje in imata konkurenčne prednosti v primerjavi z drugimi udeleženkami. Dokazov o tem sicer zveza Iba nikoli ni predložila.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je odločitev mednarodne zveze označil za samovoljno odločitev brez ustreznega postopka ter je Lin in Khelif dovolil tekmovati v Parizu.

»Nikoli ni bilo nobenega dvoma, da sta ženski,« je v soboto ponovil predsednik Moka Thomas Bach. Dodal je, da Mok ne bo sodeloval v politično motivirani kulturni vojni.

Khelif se bo v torek za uvrstitev v finale pomerila z Janjaem Suwannapheng s Tajvana, Lin pa polfinale čaka dan pozneje proti Turkinji Esri Yildiz Kahraman.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine