Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Pariz 2024

Carinijeva: Sem bojevnica, a udarec je bil premočan; Navratilova: To je moški

Vrstijo se obtožbe proti Moku zaradi nastopa boksark, ki nista opravili testa spola. Odzvali sta se predsednici Italije in Slovenije. Alžirija: To so laži.
Imane Khelif lani ni opravila testa spola. FOTO: Mohd Rasfan/AFP
Imane Khelif lani ni opravila testa spola. FOTO: Mohd Rasfan/AFP
P. Z., STA
2. 8. 2024 | 15:28
2. 8. 2024 | 18:17
6:39

V nadaljevanju preberite:

Rdeča nit olimpijskih iger v Parizu so tudi vroče debate glede udeležbe boksark, ki naj bi bili biološka moška in tako v nepravični prednosti pred preostalimi borkami. Če bi šlo za pikado, biljard ali, denimo, celo olimpijski panogi sabljanje in namizni tenis, duhovi ne bi bili tako razburjeni. V boksu pa veliko šteje surova moč in te imajo športniki s kromosomom XY in višjo ravnjo testosterona precej več kot tekmovalke s kromosomoma XX. Na krivico opozarjajo številne feministične skupine in znane osebnosti iz sveta športa in politike.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je dovolil nastopa Alžirki Imane Khelif in Tajvanki Lin Yu-Ting, ki sta bili na lanskem svetovnem prvenstvu diskvalificirani, ker nista opravili testa za spol. Toda Mok od lani zaradi korupcije Svetovni boksarski zvezi (IBA), ki jo vodijo Rusi, ne priznava statusa krovne organizacije in ne upošteva njenih pravil.

Kakšni so odzivi na dvoboj med Khelifovo in Italijanko Angelo Carini? Kaj pravijo v IBA, na Moku, kakšna so sporočila iz Alžirije in Tajvana? Kaj pravi naslednja tekmica Khelifove? Oglejte si video in objave na družabnih omrežjih ...

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine