Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

V Franciji preiskujejo spletno ustrahovanje boksarke Khelif

»Treba bo preiskati, kdo stoji za to do žensk sovražno, rasistično in seksistično kampanjo,« je prepričan francoski odvetnik 25-letne alžirske boksarke.
Za preiskavo je zadolžen centralni urad za boj proti zločinom proti človečnosti in zločinom iz sovraštva, navaja AFP. FOTO: Mohd Rasfan/AFP
Za preiskavo je zadolžen centralni urad za boj proti zločinom proti človečnosti in zločinom iz sovraštva, navaja AFP. FOTO: Mohd Rasfan/AFP
STA
14. 8. 2024 | 14:21
14. 8. 2024 | 14:40
3:01

Francosko tožilstvo je sprožilo preiskavo spletnega ustrahovanja alžirske olimpijske boksarske prvakinje Imane Khelif po njeni pritožbi, da je bila med igrami v Parizu žrtev nadlegovanja in groženj po spletu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Khelifova je bila v središču polemike o spolu na olimpijskih igrah v Parizu.

Odvetnik športnice Nabil Boudi je prejšnji teden dejal, da je 25-letna Khelifova vložila pritožbo zaradi spletnega nadlegovanja.

»Treba bo preiskati, kdo stoji za to do žensk sovražno, rasistično in seksistično kampanjo, ukvarjati pa se bo treba tudi s tistimi, ki so spodbujali ta medijski spletni linč,« je prepričan francoski odvetnik alžirske športnice.

Za preiskavo je zadolžen centralni urad za boj proti zločinom proti človečnosti in zločinom iz sovraštva, navaja AFP.

Med imeni v pritožbi tudi Musk in J. K. Rowling

Po poročanju ameriške revije Variety sta bila v pritožbi Khelifove imenovana ameriški milijarder Elon Musk in avtorica uspešnic o Harryju Potterju J. K. Rowling.

Del preiskave naj bi bil tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki je kandidat republikanske stranke v predsedniški tekmi leta 2024, so zapisali pri Varietyju, sklicujoč se na trditve odvetnika.

Imane Khelif je na igrah v Parizu osvojila olimpijsko zlato. V finalu kategorije do 66 kilogramov je premagala svetovno prvakinjo Kitajko Yang Liu.

Khelifova in Tajvanka Lin Yu-ting, ki je na igrah v Parizu zmagala v kategoriji do 57 kilogramov, sta boksarki, ki ju je Mednarodna boksarska zveza Iba na lanskem svetovnem prvenstvu diskvalificirala, saj je trdila, da »nista opravili genetskega preizkusa spola«. Dokazov za to sicer boksarska zveza, ki jo je suspendiral Mednarodni olimpijski komite (Mok) zaradi goljufivih praks, ni predložila.

Pri Moku so obema boksarkama dovolili nastop v ženski konkurenci na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu, saj kot merilo za upravičenost do nastopa v ženski konkurenci pri Moku uporabljajo spol, naveden v potnem listu.

Mok sicer od lani zaradi korupcije svetovni boksarski federaciji Ibi ne priznava statusa krovne organizacije ter je prevzel nadzor nad olimpijskim turnirjem v boksu, ki je bil v Parizu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine