Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Na Luno je padel kos rakete

Zgornja stopnja kitajske rakete je padla na nam nevidno stran Lune.
Luna bo danes dobila nov krater. FOTO: Aly Song/Reuters
Luna bo danes dobila nov krater. FOTO: Aly Song/Reuters
4. 3. 2022 | 07:41
4. 3. 2022 | 13:31
3:10

Odsluženi del rakete je danes padel na nam nevidno stran Lune. Kot so izračunali astronomi, se je trčenje zgodilo danes okoli 13.25 po srednjeevropskem času.

Večjih posledic za Luno ni, nastal naj bi krater s premerom od deset do 20 metrov. Znanstveniki upajo, da ga bodo sateliti – denimo Nasin LRO – v orbiti Lune lahko našli. Kot predvidevajo, naj bi zgornja stopnja rakete, ki leti s hitrostjo okoli 9300 kilometrov na uro, trčila v 570 kilometrov široki krater Hwrzsprung.

image_alt
Lunin izvidnik

Je pa to dober opomnik, da preveč zlahka jemljemo pravila o ustreznem odstranjevanju vesoljskih plovil iz orbite. Problematika vesoljskih smeti je že zelo pereča. Te budno spremljajo v orbitah okoli Zemlje, saj lahko trčenje povzroči izgubo delujočih satelitov, v nevarnosti pa je tudi Mednarodna vesoljska postaja, medtem pa odsluženih plovil v globokem vesolju ne spremljajo.

image_alt
Smetišče na robu vesolja (VIDEO)

Čigava je raketa?

Najprej je astronom Bill Gray, ki je prvi odkril del rakete, oznanil, da gre za zgornjo stopnjo rakete podjetja Spacex falcon 9, s katero so februarja 2015 izstrelili odpravo DSCOVR. Vendar so potem pri Nasinem JPL opozorili, da glede na trajektorijo v odpravi raketa ne bi mogla zaiti v bližino Lune.

image_alt
Svarilec pred geomagnetnimi nevihtami

Zdaj velja, da gre za del kitajske rakete, s katero so oktobra 2014 izstrelili odpravo Chang'e 5 T1, to je bila testna odprava, s katero so preskusili tehnologijo za naslednjo Chang'e 5, s katero so decembra 2020 pridobili vzorce z Lune.

image_alt
Kitajska testna predhodnica

A Kitajska zanika te navedbe. Kot je sredi februarja povedal predstavnik zunanjega ministrstva Wang Wenbin, je »zgornja stopnja rakete vstopila v atmosfero in v celoti izgorela«. Navedbe so se ujemale s podatki ameriških vesoljskih sil, da je raketa vstopila v atmosfero leta 2015, a Gray je opozoril, da gre le za predvidevanja, in ne za dejanske podatke. Pristojni pri vesoljskih silah so znova preverili in potrdili, da je kitajski del rakete še vedno »tam zunaj«.

Ampak stoodstotne gotovosti, za kateri del rakete gre, ni, težko je namreč razbrati posamezno vesoljsko smet. Morda bodo nekega dne astronavti na Luni našli ostanke in rešili uganko. Na našem naravnem satelitu je sicer predmetov, ki smo jih tam pustili ljudje, več kot sto. Po nekaterih podatkih to znese okoli 187.400 kilogramov. Med drugim je na površju več kot 70 plovil: roverji, pristajalni moduli iz odprav Apollo, znamenita vozila buggy, padli orbiterji. Pa tudi ameriške zastave, žogice za golf, čevlji, kamere, plenice, pero ter več spominskih obeležij, med temi skulptura, ki so jo v spomin na umrle ameriške astronavte in ruske kozmonavte na površju pustili člani odprave Apollo 15. 

image_alt
Dan, ko je človek na Luni igral golf

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine