Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nemčija zaostruje protikoronske ukrepe in uvaja pogoj PC

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
FOTO: Spencer Platt/AFP
FOTO: Spencer Platt/AFP
Be. B., STA
2. 12. 2021 | 08:04
2. 12. 2021 | 17:36
20:10

17.35 ZDA krepijo kampanjo proti koronavirusu

Vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna ob pojavu nove različice koronavirusa omikron in približevanju zime utrjuje dosedanje ukrepe proti pandemiji covida-19 in uvaja nekaj novih, vendar pa za zdaj ne bo nobenih novih omejitev za gospodarstvo in družbo.

Med novimi ukrepi je zahteva, da zasebne zavarovalnice krijejo stroške testiranja na domu, pa tudi malce ostrejša zahteva za testiranje potnikov iz tujine, ne glede na to, ali so cepljeni ali ne. Predvsem pa gre za krepitev kampanje prepričevanja Američanov, naj se cepijo, sedaj tudi s poživitvenimi odmerki. Podaljšuje se tudi zahteva za nošenje mask v javnem prometu oziroma v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, kjer so velike množice.

16.55 Prejšnji teden 5542 nadzorov izpolnjevanja ukrepov za zamejevanje epidemije

Inšpekcijski organi so od 22. do vključno 28. novembra opravili skupaj 5542 nadzorov, vezanih na ukrepe v epidemiji covida-19. Izdali so štiri odločbe o prepovedi dejavnosti. Policija pa je od 23. do 29. novembra prejela 45 prijav o kršitvah vladnih omejitev, obravnavali so tudi več primerov ponarejenih dokazil PCT, so sporočili po seji vlade.

Različni inšpekcijski organi so od 22. do vključno 28. novembra izrekli 71 prekrškovnih sankcij, 249 opozoril po zakonu o prekrških in 368 upravnih ukrepov. Izdali so tudi štiri odločbe o prepovedi dejavnosti. Skupna vrednost izrečenih glob je znašala 120.900 evrov, od tega so bile globe zaradi nespoštovanja PCT-pogoja izrečene v vrednosti 105.600 evrov, so sporočili po današnji seji vlade.

15.49 Ema: Omikron bi lahko v nekaj mesecih predstavljal polovico okužb

Koronavirusna različica omikron, ki velja za bolj nalezljivo in se lahko hitreje širi, bi lahko v nekaj mesecih predstavljala več kot polovico novih okužb v Evropi, so danes posvarili pri Evropski agenciji za zdravila (Ema). Že sedaj se EU sooča s porastom števila okužb, glede na danes objavljen zemljevid ECDC je rdeča oz. temno rdeča cela Evropa.

15.47 Nemčija zaostruje protikoronske ukrepe in uvaja pogoj PC

Nemčija se je odločila, da bo za zajezitev četrtega vala pandemije covida-19 zaostrila ukrepe za boj proti novemu koronavirusu. Nemška vlada in zvezne dežele so se tako danes odločile, da bodo pogoj PC (preboleli in cepljeni proti covidu-19), ki je doslej veljalo v posameznih deželah, razširili na celotno državo.

14.07  Ema začela tekoči pregled Valnevinega cepiva proti covidu-19

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes začela tekoči pregled cepiva proti covidu-19 francoskega biotehnološkega podjetja Valneva. EU je z Valnevo predhodno že podpisala pogodbo za nakup do 60 milijonov odmerkov cepiva. Študije so pokazale, da cepivo, ki temelji na inaktiviranih virusih, in ne na novi tehnologiji mRNK kot cepivi podjetij Pfizer/Biontech ali Moderna, ustvari protitelesa proti novemu koronavirusu, je sporočila Ema. Dodali so, da je pristojni odbor Eme začel tekoči pregled Valnevinega cepiva VLA2001. »Ema bo ocenila podatke in se odločila, ali koristi odtehtajo tveganja,« so še sporočili. Valnevino cepivo uporablja enako metodo inaktiviranega virusa kot večina cepiv proti gripi in številnim otroškim boleznim. Zdravstveni strokovnjaki upajo, da bi lahko prav ta cepiva zmanjšala dvom o cepljenju proti covidu-19, ki je nastalo zaradi cepiv, ki uporabljajo novo tehnologijo mRNK, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

14.05  Ministrstvo bo najvišje povračilo stroškov hitrih testov lekarnam znižalo po enomesečnem prehodnem obdobju

Ministrstvo za zdravje bo najvišje zneske za povračilo stroškov hitrih testov lekarnam na 2,1 evra znižalo po enomesečnem prehodnem obdobju, so za STA pojasnili na ministrstvu. Prehodno obdobje so uvedli po posredovanju lekarniške zbornice, ki je opozorila, da na evropskih trgih ponekod primanjkuje testov, njihove cene pa zato rastejo. V lekarniški zbornici so za STA poudarili, da si lekarne prizadevajo, da bi vsi upravičenci lahko prejeli hitre teste za samotestiranje, a pomanjkanje prestavlja velik problem, ki zahteva veliko vloženega dela in truda. »Sprememba čez noč ni bila izvedljiva, zato smo ministrstvo takoj pozvali, da uveljavitev zamakne, kar bodo tudi naredili,« so sporočili z zbornice.

Po poročanju portala 24ur.com je ministrstvo sklep, ki uvaja spremembe zneska povračila, izdalo v torek, sprva pa je bilo predvideno, da začne veljati naslednji dan. Na ministrstvu so nato že v sredo potrdili, da bo uvedeno prehodno obdobje. Danes so z ministrstva sporočili, da bo izdan nov sklep, po katerem bo prehodno obdobje trajalo mesec dni. Po preteku slednjega bodo lekarne upravičene do nižjega povračila stroška hitrih antigenskih testov, ki bo po novem znašalo 2,1 evra na posamezen test. Do povračila stroškov so lekarne upravičene ob izdaji hitrih testov za samotestiranje učencev, dijakov in študentov, za katere so ti brezplačni.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

13.06  Na številko 113 poklicalo 18 ljudi, ki so se pred kratkim vrnili iz držav z omikronom

Od sobote do srede so policisti v 19 primerih napotili ljudi v desetdnevno karanteno zaradi prihoda iz držav z različico novega koronavirusa omikron. Od tega v 18 primerih po tem, ko so na interventno številko policije 113 posamezniki poklicali sami in tako javili, da so se v zadnjih 14 dneh vrnili z ogroženih območij, so za STA navedli na policiji. Od sobote namreč velja določba iz vladnega odloka, ki določa obvezno karanteno za tiste, ki imajo prebivališče na območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost različice novega koronavirusa, poimenovane omikron, ali ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževali na teh območjih.

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno, je pisalo v spremenjenem odloku, ki je začel veljati v soboto. Tako so že v soboto policisti izdali pet karanten, od tega eno ob prihodu v Slovenijo na letališču, štiri pa so sledile klicu na številko 113. Še štiri klice so dobili v nedeljo, šest v ponedeljek, enega v torek in tri v sredo.

12.50 Tudi v Franciji in Grčiji potrdili primere okužbe z različico omikron

V Franciji so potrdili prva primera nove koronavirusne različice omikron na celini, in sicer pri moškem, ki se je pred kratkim vrnil iz Nigerije, so danes sporočile francoske oblasti. Prvi primer okužbe s to različico so odkrili tudi v Grčiji, je danes za televizijsko postajo Skai potrdil grški minister za zdravje Tanos Plevris.  Prva oseba, okužena z različico omikron v Grčiji, je Grk, ki je v državo prispel iz Južne Afrike in je zdaj v karanteni na Kreti, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Moški je menda v Grčijo prišel 26. novembra. Plevris je še dejal, da so pristojni organi že pričeli podrobno slediti njegovim stikom.

Prva dva primera okužbe z različico omikron so danes potrdili tudi v celinski Franciji, potem ko so prvi primer na francoskem ozemlju pred kratkim odkrili na otoku Reunion v Indijskem oceanu. Nova primera zadevata moškega, ki ni bil cepljen proti covidu-19 in je v Francijo prispel 25. novembra, in z njim nepovezano cepljeno žensko, ki se je prav tako vrnila iz Južne Afrike. Francija se sooča s petim valom epidemije. Minister za zdravje Olivier Veran je opozoril, da bo število dnevno potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom verjetno že ta teden preseglo najvišje vrednosti iz tretjega vala, ki je izbruhnil lansko pomlad.

11.27 ZDA zaostrujejo pogoje za vstop v državo

Zaradi nove koronavirusne različice in prihoda zime bodo ZDA s prihodnjim tednom zaostrile pogoje vstopa v državo. Kot so sporočili iz Bele hiše, bo po novem negativni test na novi koronavirus namesto dosedanjih treh dni lahko star največ 24 ur. Nova ureditev bo veljala za vse mednarodne potnike ne glede na njihovo državljanstvo ali cepilni status. Kot je novinarjem povedal visoki predstavnik vlade, bo veljaven tako test PCR kot hitri antigenski test. Obvezni naknadni testi ali samoizolacija po vstopu v državo niso predvideni. Obveznost nošnje mask na letalih, vlakih in drugih sredstvih javnega prevoza se medtem podaljšuje najmanj do 18. marca prihodnje leto, je povedal. Tuji državljani morajo biti sicer že glede na trenutno veljavno ureditev za vstop v ZDA v celoti cepljeni. Podrobneje bo ukrepanje v boju proti omikronu v prihajajoči zimi še danes predstavil predsednik ZDA Joe Biden, ki naj bi po poročanju tujih tiskovnih agencij naznanil niz predvidenih ukrepov.

FOTO: Mario Tama/AFP
FOTO: Mario Tama/AFP

10.58  Japonska zaradi omikrona odpovedala finale VN drsalcev

Prireditelji finala velike nagrade umetnostnih drsalcev, ki bi moral potekati od 9. do 12. decembra v Osaki, so sporočili, da tekmovanje odpovedujejo. Japonska vlada je namreč zaradi novega seva koronavirusa, imenovanega omikron, v ponedeljek tujcem prepovedala vstop v državo, poroča agencija AFP.

10.22  Velika Britanija odobrila zdravilo proti covidu-19 podjetja GlaxoSmithKline

Britanski regulator je danes odobril zdravilo proti covidu-19 sotrovimab, ki ga proizvaja britansko farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline (GSK). Zdravilo naj bi bilo glede na navedbe proizvajalca učinkovito tudi proti koronavirusni različici omikron. Britanska vlada je pri tem v sredo naročila še 114 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Zdravilo je varno in učinkovito pri zmanjševanju možnosti hospitalizacije ali smrti za 79 odstotkov covidnih bolnikov, so sporočili iz britanske agencije za zdravila in medicinske pripomočke (MHRA). Zdravilo je primerno za bolnike z blažjim ali srednje težkim potekom bolezni, ki jim grozi razvoj hujšega poteka bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

FOTO: François Lo Presti/AFP
FOTO: François Lo Presti/AFP

Predklinične študije so pokazale, da so v zdravilu tudi učinkovine, ki delujejo proti ključnim mutacijam, ki so prisotne pri omikronu, pa so sporočili iz GSK. »Do danes je sotrovimab pokazal učinkovitost proti vsem testiranim različicam,« so dodali. Trenutno še podrobneje testirajo učinkovitost zdravila proti omikronu, več informacij pa bo predvidoma na voljo do konca leta. Sotrovimab je zdravilo z monoklonskimi protitelesi. Gre za vrsto beljakovine, ki se pritrdi ne beljakovino bodice S, s čimer še zmanjša sposobnost vstopanja virusa v celice v telesu. V boju proti novemu koronavirusu pa britanska vlada še naprej stavi tudi na cepivo. Tako je v sredo zvečer naročila še 114 milijonov odmerkov cepiva podjetij Pfizer in Moderna. Ministrstvo za zdravje je ob najavi naročila zagotovilo, da bodo do sredine prihodnjega leta sto milijonov odmerkov cepiva donirali državam, ki ga potrebujejo.

09.40 V sredo potrdili 2125 novih okužb, delež pozitivnih 34,1-odstoten

Ob 6226 PCR-testih so včeraj potrdili 2125 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 34,1-odstoten. Poleg tega so včeraj opravili še 79.162 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 33.527 primerov okužbe, 14-dnevna incidenca znaša 1591, sedemdnevno povprečje pa 1986.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.232.174 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.151.722.

V bolnišnični oskrbi je 1087 bolnikov s covidom-19, od tega 280 na intenzivni negi. Včeraj je umrlo 14 bolnikov s covidom-19, kažejo podatki, ki jih je vlada objavila na svojem twitter profilu.

09.05  Znanstveniki odkrili sprožilec redkih krvnih strdkov po cepljenju z AstraZeneco

Znanstveniki verjamejo, da so odkrili »sprožilec«, ki vodi do izjemno redkega pojava krvnih strdkov po cepljenju s cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZeneca. Vzrok za nastanek strdka je povezovanje posebnega trombocita v krvi z adenovirusom iz cepiva, na spletni strani poroča britanski BBC. Ekipa znanstvenikov v britanskem Cardiffu in ZDA je ugotovila, kako beljakovine v krvi privlači ključna sestavina cepiva, adenovirus. Menijo, da to sproži verižno reakcijo, ki lahko povzroči krvne strdke. Cepivo AstraZenece je vektorsko cepivo, ki je sestavljeno iz drugega virusa iz družine adenovirusov, spremenjenega tako, da vsebuje gen za izdelavo proteina novega koronavirusa. Po prejetju cepivo prenese gene novega koronavirusa v naše celice, ki proizvedejo virusne proteine bodice. Človeški imunski sistem prepozna te proteine kot tuje in ustvari protitelesa.

FOTO: Dinuka Liyanawatte/Reuters
FOTO: Dinuka Liyanawatte/Reuters

Ko cepivo vbrizgajo v mišico posameznika, lahko del vstopi tudi v krvni obtok, poroča BBC. Cepivo v krvi se lahko poveže s posebnim tipom trombocita – faktorjem 4, zunanja površina adenovirusa pa menda močno privlači beljakovine na teh krvnih ploščicah. V redkih primerih imunski sistem posameznika te krvne ploščice zmotno prepozna kot virus in nadnje pošlje protitelesa, ki se združijo s krvnimi ploščicami ter lahko ustvarijo krvne strdke, raziskavo povzema BBC.

image_alt
Komisija potrdila povezavo med smrtjo mlajše ženske in cepljenjem

08.25  Azijske borze neenotne, prisotna zaskrbljenost zaradi omikrona

Azijske borze so današnje trgovanje končale neenotno. Med vlagatelji je prisotna zaskrbljenost zaradi nove različice koronavirusa, poimenovane omikron, ki bi lahko ogrozila okrevanje svetovnega gospodarstva. Različico so potrdili že v več državah, Japonska ima potrjena dva primera, ZDA imajo prvega, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na vodilni azijski borzi v Tokiu je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, nazadoval za 0,65 odstotka na 27.753,37 točke.

07.55  Različica omikron že prevladuje v Južni Afriki

Močno mutirana različica omikron je povzročila strm porast primerov okužb s covidom-19 v Južni Afriki, zdravstveni strokovnjaki pa opisujejo stopnjo povečanja kot skrb vzbujajočo, poroča britanski Guardian. Različica zdaj predstavlja 74 odstotkov oziroma skoraj tri četrtine vseh genomov virusa, sekvenciranih v državi prejšnji mesec, potem ko so jo prvič našli v vzorcu, odvzetem 8. novembra v Gautengu, najbolj naseljeni južnoafriški provinci. Število primerov covida se je povečalo s tedenskega povprečja okoli 300 novih primerov na dan na tisoč prejšnji teden in nazadnje na 3500. Samo v sredo je bilo potrjenih 8561 novih primerov, kar je dvakrat več od števila novih primerov, zabeleženih dan prej, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za nalezljive bolezni (NICD).

FOTO: Mario Tama/AFP
FOTO: Mario Tama/AFP

Dr. Michelle Groome, vodja NICD, je dejala, da je povečanje eksponentno, in dodala, da je hitro naraščajoče število novih dnevnih primerov pospešila nova različica, poroča AFP. Južnoafriški nacionalni inštitut za nalezljive bolezni (NICD) je dejal, da zgodnji epidemiološki podatki kažejo, da se je omikron lahko izognil določeni imunosti, pridobljeni s cepivi, vendar bi morala obstoječa cepiva še vedno ščititi pred hudo boleznijo in smrtjo. Epidemiologinja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Maria van Kerkhove je prepričana, da bi morali biti podatki o tem, kako nalezljiv je bil omikron, na voljo v nekaj dneh.

Po tem, ko so včeraj omikron potrdili tudi v ZDA, so primere te različice potrdili tudi v Združenih arabskih emiratih in Južni Koreji.

image_alt
Širjenje omikrona kot tekma s časom

06.00 Vlada o podaljšanju letošnjih bonov

Vlada bo na današnji seji med drugim odločala o predlogu gospodarskega ministrstva, da se letošnji boni, imenovani bon21, podaljšajo, najverjetneje do sredine prihodnjega leta. Letošnji boni so za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi zaživeli sredi julija, do 22. novembra pa so jih državljani unovčili polovico. Porabljena vrednost je znašala 96,2 milijona evrov, neporabljenih je še za 95,9 milijona evrov. S podaljšanjem želi vlada ob slabi epidemiološki sliki preprečiti množično obiskovanje turističnih destinacij. Vlada prav tako predlaga podaljšanje lanskih bonov, namenjenih pomoči turističnemu sektorju. Ta predlog je vključila v predlog najnovejšega zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje epidemije in omilitev njenih posledic, ki že čaka na obravnavo v DZ. Medtem je za podaljšanje letošnjih bonov po navedbah ministra za finance Andreja Širclja dovolj vladni sklep.

Po poročanju Radia Slovenija naj bi danes razpravljali tudi o izvedbi letošnjih božičnih sejmov.

image_alt
Starši si predstavljajo, da je šola à la carte

00.30  Slovenija uvaja večkratno testiranje potnikov iz držav na jugu Afrike

Zaradi širjenja nove koronavirusne različice omikron je vlada včeraj na dopisni seji odločila, da morajo potniki, ki pridejo v Slovenijo iz sedmih držav na jugu Afrike, med desetdnevno karanteno opraviti tri PCR-teste. Odlok bo začel veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu. Zaradi širjenja omikrona je še naprej obvezna desetdnevna karantena ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki imajo prebivališče ali so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v Južni Afriki, Lesotu, Bocvani, Zimbabveju, Mozambiku, Namibiji ali Esvatiniju, so sporočili z vlade.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Nova pa je odločitev vlade, da morajo osebe, ki prihajajo iz omenjenih držav, opraviti PCR-test takoj po vstopu v Slovenijo ter peti in deseti dan po napotitvi v karanteno na domu. Obvezne karantene ne morejo predčasno prekiniti. Osebe, ki so iz teh držav vstopile v Slovenijo v obdobju 14 dni pred uveljavitvijo tega odloka, morajo o tem obvestiti interventno številko 113 in se odpraviti v karanteno na domu za deset dni od datuma vstopa v Slovenijo. PCR-test morajo opraviti takoj po klicu in na zadnji dan karantene na domu. Še vedno velja, da se tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo iz teh držav, vstop ne dovoli.

Vlada pri tem še svetuje, da osebe, ki prihajajo iz držav, ki niso na seznamu, a je bil tam potrjen omikron, ob vstopu v Slovenijo opravijo hitri test.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine