Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Omikron je dosegel ZDA

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Nova variacija potrjena tudi v ZDA. FOTO: Pfizer Via Reuters
Nova variacija potrjena tudi v ZDA. FOTO: Pfizer Via Reuters
P. M., M. B., STA
1. 12. 2021 | 07:00
1. 12. 2021 | 20:50
24:39

20.45 V ZDA so potrdili omikron

ZDA so potrdile prvi primer nove koronavirusne različice omikron. Okužbo so potrdili v Kaliforniji pri osebi, ki se je 22. novembra vrnila iz Južne Afrike, je danes sporočil ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

Oseba je bila polno cepljena. Trenutno je v karanteni in ima blage simptome. Vse tesne stike so že testirali in so bili negativni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi pojava omikrona že pred dnevi posvaril pred prevelikim strahom in znova pozval k cepljenju. ZDA so tako kot mnoge druge države uvedle tudi omejitev potovanj iz držav na jugu Afrike.

19.00 Italija bo okrepila nadzor na meji

Italija namerava zaradi zaostrovanja epidemioloških razmer okrepiti nadzor na meji. Italijanski minister za zdravje Roberto Sepranza je danes v parlamentu napovedal naključno preverjanje covidnih potrdil tudi na kopenskih mejah, ne le na letališčih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italija bo sicer kmalu zaostrila ukrepe. Od 6. decembra do predvidoma 15. januarja bodo necepljeni proti covidu-19 izključeni iz številnih dejavnosti. Pogoj PCT bo od 6. decembra veljal zgolj za javni potniški promet in hotele. Za udeležbo na družbenih, kulturnih in športih dejavnostih bo veljal pogoj PC.

Omikron se širi po EU. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Omikron se širi po EU. FOTO: Voranc Vogel/Delo

17.30 Omikron že v enajstih državah EU

V 11 državah Evropske unije so do danes potrdili 59 primerov okužb z novo koronavirusno različico omikron, je razvidno iz podatkov Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC). Zaenkrat je najbolj prizadeta Nizozemska, kjer so potrdili 16 okužb, sledi Portugalska s 14 okužbami.

V Nemčiji so medtem potrdili devet primerov omikrona. Po štiri primere imajo na Danskem in v Italiji, tri na Švedskem, v Španiji in Belgiji so potrdili dva, na Češkem pa enega. Še enega so potrdili na francoskem otoku Reunion.

V Avstriji so po podatkih ECDC potrdili tri okužbe, pri dveh novih primerih gre za stike prve okužene osebe z omikronom v Avstriji, ki je bila pred tem v Južni Afriki. Kot sumljive medtem obravnavajo še štiri okužbe na Dunaju.

Izročanje karantenskih odločb na mejnem prehodu Obrežje. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Izročanje karantenskih odločb na mejnem prehodu Obrežje. FOTO: Voranc Vogel/Delo

16.05 Vstop v Slovenijo iz članic EU, kjer so potrdili omikron, mogoč brez karantene

Vlada je na današnji dopisni seji izdala odlok o spremembi odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

Olok določa, da je vstop v Slovenijo brez karantene za slovenske državljane še vedno mogoč tudi iz območij znotraj Evropske unije, kjer so potrdili novo koronavirusno različico omikron, so danes pojasnili pri notranjem ministrstvu. Karantena je obvezna le ob vrnitvi iz sedmih afriških držav. Osebe, ki prihajajo iz teh držav, morajo opraviti PCR-test takoj po vstopu v Republiko Slovenijo ter peti in deseti dan po napotitvi v karanteno na domu. Obvezne karantene ne morejo predčasno prekiniti, traja torej polnih deset dni.

Zaradi pojava nove koronavirusne različice je obvezna desetdnevna karantena ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki imajo prebivališče v državah ali na območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali so se v 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih. Za tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico, pa vstop ni dovoljen.

Kot so povedali pri ministrstvu za notranje zadeve, so na seznamu teh območij države, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za varovanje zdravje (NIJZ). To pa ostajajo Južna Afrika, Bocvana, Esvatini, Lesoto, Namibija, Zimbabve in Mozambik. Pri NIJZ so pojasnili, da gre za seznam držav, ki je nastal glede na informacije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC).

Potem ko so o omikronu prvič poročali prejšnji teden iz Južne Afrike, so prisotnost nove koronavirusne različice potrdili tudi v 11 državah EU, med njimi so Avstrija, Belgija, Češka, Nemčija in Italija, piše ECDC na svoji spletni strani.

Na covidnem oddelku pariške bolnišnice. FOTO: Thomas Samson/AFP
Na covidnem oddelku pariške bolnišnice. FOTO: Thomas Samson/AFP

14.00 V Avstriji znova več kot 10.000 novih okužb

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 10.367 okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 61 covidnih bolnikov. Znova je naraslo število bolnikov na intenzivni negi. Ob zaostrovanju razmer so pristojne oblasti danes sporočile, da je november v Avstriji doslej drugi najboljši mesec po številu razdeljenih odmerkov cepiva proti covidu-19.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 3376 covidnih bolnikov, kar je 106 manj kot dan prej, je pa sedem bolnikov več na intenzivni negi, skupno 649, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji so novembra razdelili 2,4 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19, s čimer je prejšnji mesec najboljši glede na število cepljenj po juniju, ko so razdelili 2,6 milijona odmerkov. Pri tem so novembra razdelili največ poživitvenih odmerkov, teh je bilo 1,6 milijona. Prvič pa se je cepilo 427.000 ljudi.

Doslej so v Avstriji cepili tudi skoraj 44.000 otrok, starih od pet do 12 let.

Pri naših severnih sosedih je polno cepljenih 67 odstotkov prebivalcev. Glede na ocene bi se po trenutnem tempu do februarja, ko začne veljati obvezno cepljenje, najmanj enkrat cepilo malo manj kot 80 odstotkov prebivalcev.

13.30 Čas za razmislek o obveznem cepljenju

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pravi, da je čas za razmislek o obveznem cepljenju proti covidu-19.

Pri tem je poudarila, da je odločitev v rokah vlad držav članic povezave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Moje osebno stališče je (...), menim, da je razumljivo in primerno zdaj imeti to razpravo,« je še dejala predsednica evropske komisije. Pri tem je poudarila, da tretjina prebivalcev 450-milijonske EU še vedno ni cepljenih proti covidu-19.

»Kako lahko spodbudimo in potencialno razmislimo o obveznem cepljenju znotraj Evropske unije? Potrebujemo razpravo o tem. Za to je potreben skupni pristop. Menim, da moramo imeti razpravo o tem,« je še dejala von der Leynova.

13.15 Več evropskih držav zaostruje ukrepe za zajezitev virusa

Zaradi širjenja nove koronavirusne različice omikron vse več držav po Evropi in tudi drugod po svetu zaostruje ukrepe za zajezitev virusa. Zato so se med drugim odločile Irska, Portugalska, Švedska in Japonska.

Tisti, ki bodo prišli na Irsko z ladjo ali z letalom, bodo morali od petka poleg potrdila cepljenju proti covidu-19 ali preboleli bolezni predložiti še negativni izvid testiranja na novi koronavirus. Test PCR ne bo smel biti starejši od 72 ur, hitri antigenski test pa od 48 ur. Ukrep velja za vse potnike iz tujine, tudi iz Velike Britanije, na spletu poroča irska radiotelevizija RTE.

Za podoben ukrep glede potovanj so se odločili na Portugalskem, kjer so zaradi naraščanja števila okužb znova uvedli izredne razmere. Vsi tisti, ki na Portugalsko pridejo z letalom, morajo po novem predložiti negativni izvid testiranja na novi koronavirus, tudi če so bili cepljeni ali so preboleli covid-19, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Cepljeni in preboleli morajo negativni izvid hitrega ali PCR-testiranja predložiti tudi ob vstopu v portugalske bare in diskoteke, bolnišnice, domove za ostarele in na velike dogodke, na katerih sedeži niso oštevilčeni. To velja tudi za necepljene.

Za obisk restavracij, fitnes centrov, turističnih zmogljivosti in dogodkov, na katerih so sedeži oštevilčeni, pa morajo na Portugalskem predložiti dokazilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu.

Poleg tega je v zaprtih javnih prostorih znova obvezno nošenje zaščitnih mask. Portugalska vlada »močno priporoča« delo od doma.

Na Portugalskem je polno cepljenih 87 odstotkov prebivalcev, kar je ena najvišjih stopenj precepljenosti na svetu. Kljub temu sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev narašča že več tednov, trenutno presega 200.

Ukrepe zaostrujejo tudi na Švedskem, kjer je sedemdnevna incidenca po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) malo več kot 60, cepljenih pa je okoli 79 odstotkov starejših od 12 let.

Od danes morajo tam odrasli za vstop na javne dogodke ali dogodke v zaprtih prostorih z več kot stotimi udeleženci predložiti potrdilo o cepljenju proti covidu, če organizator to zahteva. Potrdili o prebolelosti ali negativnem izvidu testa ne zadostujeta. To na primer velja za koncerte, športne dogodke, gledališča in kinodvorane, poroča DPA.

Organizatorji, ki ne preverjajo potrdil o cepljenju, morajo medtem upoštevati nekatere omejitve, kot je določen sedežni red in najmanj meter razdalje med udeleženci.

Japonske oblasti pa so v luči širjenja različice omikron pozvale letalske družbe, naj od danes pa do konca leta ne sprejemajo več rezervacij za lete v državo.

12.30 Članice WHO začele pogovore o sporazumu o pandemiji

Države članice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so se danes na tridnevnem srečanju v Ženevi dogovorile, da bodo začele pripravljati nov mednarodni sporazum o tem, kako se spopasti z naslednjo svetovno pandemijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Testiranje na covid-19. FOTO: Str/AFP
Testiranje na covid-19. FOTO: Str/AFP

Države so se na posebnem srečanju Svetovne zdravstvene skupščine, organa odločanja WHO, dogovorile, da bodo ustanovile medvladni pogajalski organ za pripravo in pogajanja o konvenciji, sporazumu ali drugem mednarodnem instrumentu WHO o preprečevanju pandemije, pripravljenosti in odzivu.

Države so določile, da mora biti prva seja organa, na kateri bodo izvolili dva sopredsednika in štiri podpredsednike, na sporedu najkasneje do 1. marca prihodnje leto.

Poročilo o napredku naj bi bilo predstavljeno na rednem letnem srečanju Svetovne zdravstvene skupščine leta 2023, končni izid pa naj bi bil obravnavan na srečanju skupščine leta 2024.

»Potrebujemo spremembo v naši globalni zdravstveni arhitekturi, da se bo mednarodna skupnost lahko kolektivno, učinkovito in takoj odzvala na prihodnje pandemije,« je v izjavi dejala veleposlanica EU pri ZN v Ženevi Lotte Knudsen. »Današnja odločitev Svetovne zdravstvene skupščine se bo zato zapisala v zgodovino. Razmere in naši državljani to zahtevajo: okrepiti moramo preprečevanje pandemije, pripravljenost in odzivanje, če se v prihodnosti ne želimo znajti v podobni situaciji,« je dodala Knudsenova.

10.45 Koronaštevilke v upadanju

Aktivnih okužb je bilo v torek 2023 manj kot dan prej, sedemdnevno povprečje pa znaša 126 primerov manj. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh se je glede na dan prej znižalo za 96.

9.45 Od 6974 testov PCR včeraj 2257 pozitivnih

Delež okuženih je še vedno 32-odstoten, po ocenah NIJZ znaša število aktivnih primerov 35.072. Polno cepljenih je pri nas 1.149.788 oseb, kar je 54,5 odstotka. V ponedeljek je umrlo 15 covidnih bolnikov. V bolnišnicah je 1128 ljudi, intenzivno nego jih potrebuje 277. Doslej je umrlo 5224 oseb s covidom-19.

9.30 V Nigeriji potrdili okužbo z omikronom

V Nigeriji, afriški državi z največ prebivalci, so danes potrdili okužbo z novo koronavirusno različico omikron. Okuženi so trije potniki, ki so prišli iz Južne Afrike. Na nigerijskem centru za nadzor bolezni so pojasnili, da iščejo stike okuženih in da so jim odredili izolacijo. Omikron je razširjen po vsem svetu. Zato je le vprašanje časa, kdaj bomo odkrili še več primerov, so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V tej zahodnoafriški državi, ki ima okoli 206 milijonov prebivalcev, so doslej sicer potrdili več kot 214.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skoraj 3000 covidnih bolnikov. Vendar so v resnici verjetno številke precej višje, saj opravijo malo testiranj. Kampanja cepljenja proti covidu-19 v Nigeriji poteka počasi. Prvi odmerek je prejelo nekaj več kot 6,5 milijona prebivalcev, oba pa okoli 3,5 milijona. Do konca prihodnjega leta želijo cepiti 112 milijonov oziroma 70 odstotkov odraslih.

Nova koronavirusna različica omikron, o kateri je pred tednom dni Svetovno zdravstveno organizacijo prva obvestila Južna Afrika, se je razširila že po vsem svetu. Številne države so zaprle meje ali omejile potovanja z juga Afrike. Določene omejitve potovanj je uvedla tudi Nigerija.

9.00 Zdravstveni inšpektorat preverja cepljenje z Janssenom

Na zdravstvenem inšpektoratu preverjajo cepljenje s cepivom Janssen po tistem, ko je bila njegova uporaba začasno ustavljena, so zapisali na ministrstvu za zdravje v sporočilu za javnost po seji vlade minuli teden. Slovenija je uporabo tega cepiva začasno ustavila 29. septembra, po podatkih NIJZ pa je od takrat z njim cepljenih 58 oseb. Odločitev, da Slovenija začasno ustavi cepljenje z vektorskim cepivom Janssen, je sledila smrti mlajše bolnice, pri kateri so sumili na zaplet po cepljenju s tem cepivom.

Zdravstveni inšpektorat je od 272 postopkov domnevnega cepljenja mladoletnih oseb z vektorskimi cepivi doslej ugotovil 47 primerov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zdravstveni inšpektorat je od 272 postopkov domnevnega cepljenja mladoletnih oseb z vektorskimi cepivi doslej ugotovil 47 primerov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Primer smrti bolnice je nato obravnavala posebna skupina, ki je v torek sporočila, da je vzrok smrti mlajše ženske nedvomno povezan s cepljenjem s cepivom Janssen. Kot je napovedal minister za zdravja Janez Poklukar, bo posvetovalni skupini tudi predlagal, da ustavi cepljenje s cepivom Janssen oz. da se v Sloveniji cepljenje s tem cepivom omogoči edino na izrecno zahtevo posameznika, ki to potrdi tudi s podpisom. Na vprašanje, ali morda razmišljajo v smeri ustavitve ali omejitve cepljenja z drugim vektorskim cepivom proizvajalca AstraZeneca, je Poklukar napovedal, da bo pri tem sledil mnenju stroke.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je nato v torek pojasnila, da je v igri več opcij. Mogoče je, da bosta obe vektorski cepivi za uporabo omejeni, razen ob izrecni želji posameznika ali ob kontraindikacijah po predhodnem cepljenju s cepivi mRNK. Druga od možnosti je, da se na navedeni način omeji cepivo AstraZenece, popolnoma prepove pa uporabo cepiva Janssen. Po tretji možnosti pa bi popolnoma prepovedali uporabo obeh cepiv.

8.15 Doslej ugotovili 47 primerov cepljenja mladoletnikov z vektorskimi cepivi

Zdravstveni inšpektorat je od 272 postopkov, ki jih je uvedel glede domnevnega cepljenja mladoletnih oseb z vektorskimi cepivi, doslej ugotovil 47, so pojasnili za STA. Nadzor je pokazal, da so zdravniki z vektorskimi cepivi cepili 47 mladoletnih oseb. Primere je inšpektorat odstopil Zdravniški zbornici Slovenije. Preostali postopki še niso zaključeni, zato jih na zdravstvenem inšpektoratu ne morejo komentirati. Na zdravniški zbornici so potrdili, da so prejeli dokumentacijo zdravstvenega inšpektorata, več informacij v tej fazi pa še ne morejo podati. Pojasnili so sicer še, da še vedno poteka pridobivanje dodatne dokumentacije oziroma informacij.

Izredni strokovni nadzor zaradi domnevnega cepljenja mlajših od 18 let z vektorskima cepivoma Janssen in AstraZeneca na nekaterih cepilnih mestih je 1. oktobra zahtevalo ministrstvo za zdravje. Ti cepivi namreč nista registrirani za to starostno skupino. Na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je namreč razvidno, da je bilo s cepivom podjetja Janssen do takrat cepljenih 210 oseb, mlajših od 18 let. Prav tako je bilo s cepivom AstraZenece s prvim odmerkom cepljenih 45, z drugim pa 20 oseb, mlajših od 18 let.

Na NIJZ so v začetku oktobra opomnili, da posvetovalna strokovna skupina za cepljenje pri NIJZ nikoli ni izdala priporočil za cepljenje s cepivoma Janssen in AstraZeneca za starostno skupino od 12 do 17 let, ker sta ti dve cepivi registrirani za uporabo pri osebah, starejših od 18 let. Dopustili pa so možnost, da se je pri vnosih podatkov o cepljenju v sistem elektronskega registra cepljenih oseb in neželenih učinkov (eRCO) zgodila napaka.

7.50 Prva primera okužbe z različico omikron v Latinski Ameriki?

V Braziliji so v torek odkrili prva primera okužbe z novo koronavirusno različico omikron, ki bi lahko bila tudi prva primera v Latinski Ameriki. Okužena sta brazilska misijonarja, ki živita v Južni Afriki, poročajo brazilski mediji. Okužbo z različico omikron so potrdili na testiranju v ugledni Bolnišnici Alberta Einsteina v São Paulu. Testa so sicer poslali še na dodatno laboratorijsko analizo, je sporočila pristojna brazilska agencija, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V São Paulu so februarja lani potrdili tudi prvo okužbo z novim koronavirusom v Braziliji. Mestne oblasti so sicer pred kratkim sporočile, da je v São Paulu delež precepljenosti proti covidu-19 nekaj več kot stoodstoten. Razlog za to nenavadno statistiko je, da so v São Paulu cepili tudi tiste, ki živijo drugje. V Braziliji, ki ima okoli 210 milijonov prebivalcev, so doslej potrdili več kot 22 milijonov okužb. Umrlo je skoraj 614.000 covidnih bolnikov, s čimer ta država zaostaja le za ZDA.

7.10 Strokovnjaki FDA priporočili zdravilo za covid molnupiravir

Neodvisni panel znanstvenih svetovalcev ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA) je v torek tesno s 13 proti deset priporočil uporabo zdravila za covid-19 molnupiravir, ki ga proizvaja podjetje Merck.

Merck je pred mesecem dni poročal, da je zdravilo 50-odstotno učinkovito pri zmanjšanju hospitalizacij in smrti, v petek pa je podatke popravil na le 30-odstotno učinkovitost. Člani panela, ki so glasovali proti, so izražali zaskrbljenost zaradi nizke učinkovitosti zdravila in zaradi možnih tveganj pri nosečnicah. Proti je med drugim glasoval Sankar Swaminathan z univerze Utah, ki meni, da je tveganje za okvare pri novorojenčkih preveliko glede na nizko učinkovitost zdravila.

Predsednik panela Lindsey Baden s Harvarda, ki je glasoval za zdravilo, pa je dejal, da je šlo za težko odločitev, vendar prednosti odtehtajo negativne posledice, če bo FDA previdna in določila omejeno uporabo zdravila le za tiste bolnike, ki jim lahko zdravilo najbolj koristi. Panel je priporočil uporabo za odrasle z blažjimi in zmernimi simptomi covida-19, ki se soočajo z največjim tveganjem, kot so starejši, bolniki z astmo in tisti s preveliko telesno težo. Ne sme pa se uporabljati pri cepljenih, ker naj ne bi bilo nobene koristi.

Kapsule molnupiravirja. FOTO: AFP
Kapsule molnupiravirja. FOTO: AFP

Zdravilo prav tako ni preizkušeno za zdravljenje po okužbi z novo koronavirusno različico omikron, ki so jo šele pred kratkim identificirali v Afriki. Merckovo zdravilo učinkuje tako, da v genetski zapis koronavirusa vstavi napako oziroma neke vrste virus in mu onemogoči razmnoževanje. To pa vzbuja skrbi, da lahko povzroči nove različice virusa. Svoje zdravilo za koronavirus ima tudi Pfizer, ki deluje podobno kot zdravila za aids in hepatitis C in ne vzbuja skrbi glede možnih mutacij kot Merckovo zdravilo. FDA bo kmalu odločal tudi o tem zdravilu.

7.00 Pred poslanskimi skupinami predlog novele zakona o nalezljivih boleznih

Vodje poslanskih skupin bodo danes na delovnem posvetu pri predsedniku DZ Igorju Zorčiču razpravljali o predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je pripravila Pravna mreža za varstvo demokracije. Poslanske skupine so za zdaj do predloga novele zakona zadržane, saj se morajo, kot poudarjajo, najprej z njim podrobno seznaniti. Zakon naj bi natančno določil, kar je bilo v času epidemije koronavirusa najbolj »pereče«: kdaj in pod katerimi pogoji lahko veljajo policijska ura, omejeno gibanje in zbiranje ali zaprtje trgovin.

Pred poslanci je novela zakona, ki določa, kdaj in pod katerimi pogoji lahko veljajo policijska ura, omejeno gibanje in zbiranje ali zaprtje trgovin. FOTO: Leon Vidic/Delo
Pred poslanci je novela zakona, ki določa, kdaj in pod katerimi pogoji lahko veljajo policijska ura, omejeno gibanje in zbiranje ali zaprtje trgovin. FOTO: Leon Vidic/Delo

Sklic delovnega posveta so po prejemu predloga zakona o nalezljivih boleznih predlagali v poslanski skupini nepovezanih poslancev (NeP). Kot so pojasnili za STA, ocenjujejo, da gre za dobro zakonsko osnovo, ki sledi odločbam ustavnega sodišča ter vzpostavlja parlamentarni nadzor nad ukrepi, ki jih sprejema vlada. Hkrati so v NeP prepričani, da so spremembe zakona o nalezljivih boleznih potrebne in da bi DZ lahko prevzel pobudo tako, da bi novelo zakona vložile vse poslanske skupine, ki jo podpirajo.

Odzivi poslanskih skupin na novi predlog zakona so sicer za zdaj skopi. Iz poslanske skupine SAB so za STA sporočili, da so zakonski predlog prejeli in ga še preučujejo, saj gre za zahtevno pravno materijo. Podpirajo sicer prizadevanja Pravne mreže za varstvo demokracije za odpravo neustavnosti, a hkrati opozarjajo, da ima v DZ večino koalicija. »Iz tega razloga obstaja tveganje, da bo obstoječe besedilo v zakonodajnem postopku preoblikovano z dopolnili in tako predrugačeno ne glede na predlagatelja,« so navedli.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine