Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tožba SDS proti Rudiju Rizmanu v celoti neutemeljena

Višje sodišče v Ljubljani je pritrdilo presoji sodišča prve stopnje v Kamniku in v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek SDS za preklic izjave in odškodnino.
SDS mora ddr. Rudiju Rizmanu povrniti sodne stroške. FOTO:  Suhadolnik Jože/Delo
SDS mora ddr. Rudiju Rizmanu povrniti sodne stroške. FOTO:  Suhadolnik Jože/Delo
3. 6. 2022 | 17:36
6. 6. 2022 | 00:48
3:13

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo presoji sodišča prve stopnje v Kamniku in kot neutemeljen v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek stranke SDS in njenega predsednika Janeza Janše, ki sta od ddr. Rudija Rizmana zahtevala preklic izjav in osem tisoč evrov odškodnine.

V času oblikovanja Janševe vlade je več uglednih akademikov z javnim pismom, ki ga je do sedaj podpisalo že več kot 4000 podpisnikov, posvarilo pred oblikovanjem vlade s stranko SDS. Dan pozneje je prvopodpisani, mednarodno uveljavljeni sociolog in politolog ddr. Rudi Rizman, argumente podpisnikov strnjeno povzel v oddaji Odmevi.

image_alt
Tožba SDS proti akademiku Rizmanu se po grožnji seli na sodišče

Med drugim je pojasnil, da je pismo »apel vsem razumnim ljudem, da razmislijo, ali si Slovenija lahko privošči, da na čelo vlade pride stranka, ki zagovarja avtoritarne ideje, ki jo financira tuj režim – tu mislim seveda madžarskega –, ki pospešuje politično retoriko, ki se opira na ksenofobijo, izključevanje in nasprotovanje pravni državi«. Pristavil je, da je »dejstvo, da se neka stranka financira iz tujine, srhljivo«.

»Ne gre za osebno zmago«

Sodišče je presodilo, da gre pri izjavi zaslužnega profesorja ddr. Rudija Rizmana za dopustno kritiko delovanja politične stranke. Rizmanova izjava nanaša na politično razpravo, ki je bila v največjem javnem interesu, je ugotovilo sodišče. Akademikova kritika financiranja SDS je bila utemeljena na obširnem medijskem poročanju o financiranju SDS in o medijih, ki so povezani z SDS, pa tudi na preiskavah NPU in parlamentarne komisije Državnega zbora, kar po presoji Višjega sodišča daje zadostno dejstveno podlago Rizmanovi kritiki stranke SDS.

image_alt
NPU preiskuje financiranje medijev blizu SDS

»Ne gre za osebno zmago, temveč predvsem za to, da sta sodbi obeh sodišč pomembni sporočili državljanom v civilni družbi, da je v demokratični družbi legitimno kritizirati oblast in da se zaradi tega  kritiki ne bi smeli bati povračilnih ukrepov. Če spomnim, v inkriminirani vlogi na oddaji Odmevi sem posodil glas danes zgodovinski izjavi 150 akademikov in intelektualcev, ki so februarja 2020 svarili pred nastopom avtoritarne oblasti Janeza Janše in njegove stranke. Žal so se v naslednjih dveh letih njihove tudi najbolj zlovešče napovedi v celoti uresničile,« je ddr. Rizman sodbo komentiral za Delo.

Stranka SDS mora sedaj ddr. Rizmanu povrniti stroške sodnega postopka.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine