Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tožba SDS proti akademiku Rizmanu se po grožnji seli na sodišče

Stranko so zmotile navedbe zaslužnega profesorja Univerze v Ljubljani, »da je srhljivo, da se neka stranka financira iz tujine«.
SDS sociologa in zasluženega profesorja Univerze v Ljubljani ddr. Rudija Rizmana sodno preganja zaradi njegovih izjav o financiranju stranke iz tujine. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
SDS sociologa in zasluženega profesorja Univerze v Ljubljani ddr. Rudija Rizmana sodno preganja zaradi njegovih izjav o financiranju stranke iz tujine. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
12. 11. 2020 | 14:52
13. 11. 2020 | 09:39
4:49
Potem ko je stranka SDS februarja prek svoje pravne zastopnice, odvetniške pisarne Matoz, sociologu, akademiku in zaslužnemu profesorju Univerze v Ljubljani ddr. Rudiju Rizmanu zagrozila s tožbo zaradi njegovih izjav o financiranju stranke, je za 13. november na sodišču v Kamniku tudi dejansko razpisana sodna obravnava.

Kot so v javnem pismu danes opozorili v Forumu za demokracijo, stranka Rizmana toži, ker je bil skupaj s 150 akademiki in podpisniki prvopodpisani pod pismo Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo! in ker je v tej vlogi v Odmevih in sredi februarja povedal, da si slovenska demokracija ne more in ne sme privoščiti nove avtoritarnosti, orbanizacije, nacionalističnega populizma ter financiranja strank iz tujih virov in zastrupljanja s politično propagando medijev.



Stranka v tožbi trdi, da gre pri Rizmanovih navedbah v Odmevih, »da je srhljivo, da se neka stranka financira iz tujine«, za dejstvo, katerega resničnost bi moral toženec dokazati, in ne sprejema tega, da gre za izražanje mnenja, ki ga ni mogoče niti dopustno podvreči testu resničnosti, saj je v demokracijah dopustno, da imajo ljudje različna mnenja, ki jih lahko tudi javno izrazijo brez strahu pred preganjanjem, navajajo v forumu, kjer so prepričani, da gre v tem primeru za protidemokratično zastraševanje drugače mislečih.

Slovenski mediji so namreč velikokrat pisali o tem, da se strankarski mediji SDS financirajo z Madžarske, poleg tega so poročali tudi, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem medijev, povezanih s SDS, kar je za RTV Slovenija potrdila policija. Jasno pa je, da financiranje strankarskega medija posredno pomeni financiranje stranke, pravijo v forumu.

Poleg tega opozarjajo, da so zaradi pisma doživeli plaz diskreditacij, žalitev, laži, poniževanj in manipulacij tudi drugi podpisniki, kar da samo potrjuje, kako prav so imeli v svojih ugotovitvah, da »bomo zabredli v globoko politično enoumje, podprto s pomočjo njegovih medijskih trobil in propagandne mašinerije, ki brez zadržkov kompromitira svoje nasprotnike«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine