Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vladajoča SDS s tožbo nad akademika

SDS zaradi izjave Rudija Rizmana o spornem financiranju SDS zahteva odškodnino od – Marjana Šarca.
Ddr. Rudi Rizman si je z izjavo, da se SDS financira iz tujine, prislužil tožbo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ddr. Rudi Rizman si je z izjavo, da se SDS financira iz tujine, prislužil tožbo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
22. 6. 2020 | 06:00
30. 6. 2020 | 09:58
4:02
V času oblikovanja vladajoče koalicije je 75 uglednih akademikov z javnim pismom, ki ga je do sedaj podpisalo že več kot 4000 podpisnikov, posvarilo pred oblikovanjem vlade s stranko SDS. Dan pozneje je prvopodpisani, mednarodno uveljavljeni sociolog in politolog ddr. Rudi Rizman, argumente podpisnikov strnjeno povzel v oddaji Odmevi. In dobil pismo odvetnika, ki zastopa vladajočo stranko.

Rizman je v Odmevih med drugim pojasnil, da je pismo »apel vsem razumnim ljudem, da razmislijo, ali si Slovenija lahko privošči, da na čelo vlade pride stranka, ki zagovarja avtoritarne ideje, ki jo financira tuj režim – tu mislim seveda madžarskega –, ki pospešuje politično retoriko, ki se opira na ksenofobijo, izključevanje in nasprotovanje pravni državi«. Pristavil je, da je »dejstvo, da se neka stranka financira iz tujine, srhljivo«.

Odvetniška družba Matoz je v imenu stranke SDS na okrajno sodišče v Kamniku vložila zahtevo za preklic izjave in odškodninsko tožbo. Ker je po njihovem mnenju Rizman »protipravno posegel v ugled in dobro ime stranke«, zahtevajo, da svojo izjavo prekliče, stranki SDS pa plača 10.500 evrov odškodnine.

Odvetniška družba Matoz je v imenu stranke SDS na okrajno sodišče v Kamniku vložila zahtevo za preklic izjave in odškodninsko tožbo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odvetniška družba Matoz je v imenu stranke SDS na okrajno sodišče v Kamniku vložila zahtevo za preklic izjave in odškodninsko tožbo. FOTO: Jure Eržen/Delo


Rizman je za Delo presodil, da »duh in črka tožbe spadata v neke minule avtoritarne čase, za katere smo bili v Sloveniji prepričani, da se ne bodo vrnili«. Meni, da »tožnik z njo inkriminira samega sebe s tem, ko toži nekoga, ki je v vlogi državljana in strokovnjaka za politično sociologijo v kontekstu pomembne vsebinske razprave uporabil s slovensko ustavo in mednarodnimi konvencijami na tem področju zagotovljeno pravico do svobode govora«.

Odvetniška družba Matoz meni, da je Rizman, s tem ko je stranki SDS očital financiranje iz tujine, zavestno izrekel neresnično trditev, s čimer je protipravno posegel v ugled in dobro ime stranke.

Rizman je pojasnil, da so se še pred njegovim nastopom v oddaji »v javnosti pojavljale trditve o posrednem oziroma neposrednem financiranju SDS z madžarskim kapitalom, ki uživa naklonjenost madžarskega premierja Viktorja Orbána. O tem ne nazadnje priča to, da je nekdanji direktor na ta način financiranega strankarskega medija postal notranji minister. Teh povezav, ki pomenijo kršitev slovenskih zakonov in posebno 8. člena konvencije iz Montevidea, nista v resnici ne vladajoča stranka ne njen voditelj nikoli eksplicitno zanikala.« »Omenjeno financiranje iz tujine ima nepovratne in škodljive posledice za slovensko suverenost in demokracijo,« meni Rizman.



Kljub temu da odvetniška družba Matoz v tožbi zanika zgolj navedbo o financiranju stranke SDS iz tujine, zahteva od akademika preklic celotne izjave, v kateri ta stranki očita še avtoritarne ideje, ksenofobijo in nasprotovanje pravni državi. Nenavadno je tudi, da v zadnjih dveh odstavkih tožbenega zahtevka namesto od Rizmana SDS plačilo odškodnine zahteva od predsednika stranke LMŠ Marjana Šarca. Šarec je konec januarja, na podlagi medijskih razkritij o povezavah med stranko SDS in madžarskim kapitalom, stranki očital financiranje iz tujine, a je po grožnji s tožbo svojo izjavo preklical. Ker se Rizman grožnji ni uklonil, je odvetniška družba Matoz najverjetneje v že pripravljeni tožbi zoper Šarca spremenila le podatke o izjavi, a iz malomarnosti imena Marjan Šarec ni povsod nadomestila z imenom Rudi Rizman.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine