Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Predsednik vlade: Nekateri novi ministri bodo »znani zelo hitro«

Državni zbor se je seznanil z odstopoma ministrov Uroša Brežana in Sanje Ajanović Hovnik. Nekateri novi bodo »znani zelo hitro«, napoveduje premier.
Predsednika vlade Roberta Goloba čaka iskanje treh kandidatov za ministre – v Ireno Šinko in Uroša Brežana je izgubil zaupanje, Sanjo Ajanović Hovnik so odnesli očitki. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Predsednika vlade Roberta Goloba čaka iskanje treh kandidatov za ministre – v Ireno Šinko in Uroša Brežana je izgubil zaupanje, Sanjo Ajanović Hovnik so odnesli očitki. FOTO: Voranc Vogel/Delo
9. 10. 2023 | 12:25
9. 10. 2023 | 16:34
5:01

Predsednik vlade Robert Golob je državni zbor tik pred začetkom seje obvestil še o petkovem odstopu ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, ki je odstopila predvsem zaradi očitkov o posredovanju pri razpisu za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij, ter da bo funkcijo ministra za javno upravo začasno opravljal minister za finance Klemen Boštjančič.

Državni zbor se je z njenim odstopom torej že seznanil, s čimer ji je funkcija tudi uradno prenehala.

Prav tako se je seznanili z odstopom ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, v katerega je Golob menda izgubil zaupanje zaradi prepočasnega ukrepanja po poplavah, ker naj bi tam nastajalo ozko grlo in ker niso bili dovolj učinkoviti pri sproščanju sredstev za poplačilo del in bi lahko, če se nič ne bi spremenilo, to pripeljalo na primer do likvidnostnih težav, o katerih govorijo župani.

Brežan v državnem zboru zavrnil očitke o prepočasnih izplačilih sredstev za obnovo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Brežan v državnem zboru zavrnil očitke o prepočasnih izplačilih sredstev za obnovo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
»Dovolite mi, da jasno zavrnem pojasnilo, ki je minulo sredo pospremilo mojo odstopno izjavo, in sicer da prek našega ministrstva občine niso dovolj hitro dobile sredstev za obnovo. Sredstva smo na račun ministrstva namreč dobili šele v sredo, 4. oktobra – torej ta isti dan. Ne moremo biti krivi za nekaj, česar preprosto prej nismo mogli storiti. Vsi tukaj prisotni pa veste, da so ovire za hitrejše procesiranje teh sredstev v resnici v predpisih in procesih zunaj našega ministrstva in se jih je zato treba lotiti tam,« je dejal Brežan in dodal, da mu veliko pomenijo glasovi s terena, ki so povedali, da so delali dobro.

Poudaril je še, da bo tudi v svojih prihodnjih izzivih vedno dajal prednost strokovnim argumentom pred navodili ali všečnimi rešitvami, zato je vedno podprl strokovno utemeljene in pretehtane odločitve, četudi so bile težke, kot je bilo to v primeru medvedov. Takrat je namreč Golob želel, da se ustavi odstrel.

»Zato se tudi poslavljam s ponovnim opozorilom, ki zadeva strokovno in participativno urejanje prostora. Tu se nam ponujata dve skrajni možnosti, na eni strani dolgoročne rešitve, ki so strokovno utemeljene in družbeno sprejemljive, na drugi strani pa hitre, všečne rešitve, prepogosto v korist posamičnim interesom, dolgoročno pa družbi in posameznikom prinašajo več škode kot koristi. To je lekcija, ki nam jo je uprizorila narava to poletje,« je še dejal Brežan ter poslance in ministre opozoril, da je širok družbeni konsenz v prostoru in naši prihodnosti lahko dosežen le skupaj s stroko, angažirano civilno družbo in lokalnimi skupnostmi. Brez tega bo že tako omajano krhko ravnovesje med naravo in družbo, med okoljem in človekom še bolj nepovratno porušeno.

Začasno ga bo nadomeščala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek.

image_alt
Zadnje menjave krepijo strujo Vesne Vuković

Predvidoma v petek pa naj bi poslanci odločali o predlogu za razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko, ki ga je v državni zbor poslal Golob zaradi »izgube zaupanja« v njeno zagovarjanje ravnanja uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Pričakovati je, da bo večina poslancev pritrdila temu stališču, enako kot kandidatki za ministrico za zdravje Valentini Prevolnik Rupel, ki jo sicer pred tem čaka še predstavitev na odboru za zdravstvo.

Ministrstvo bo tako po treh mesecih, ko je resor začasno vodil premier Golob, dobilo vodstvo s polnim mandatom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine