Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na pomoč na Koroško prihaja 20 gorskih reševalcev iz vse Slovenije

GRZS se pridružuje opozorilom PZS, da je kljub sončnim dnevom stanje v gorah in hribih podobno kot v dolinah: razmočeno, razmočeno, mokro, spolzko, nevarno.
Črna na Koroškem FOTO: Borut Živulovič/Reuters
Črna na Koroškem FOTO: Borut Živulovič/Reuters
STA
8. 8. 2023 | 12:06
8. 8. 2023 | 12:21
3:00

Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) je v ponedeljek končno uspelo vzpostaviti stik z Gorsko reševalno službo (GRS) Koroške. Ker so razmere apokaliptične, so organizirali ekipo 20 reševalcev iz različnih društev GRS po Sloveniji. S tremi helikopterji SV so danes zjutraj odleteli proti Koroški, kjer bodo ostali dva dni, so sporočili iz zveze.

image_alt
Okrnjeno je delo koroške bolnišnice, problem tudi prekinjene prometnice

GRZS je v ponedeljek s pomočjo Regijskega centra Slovenj Gradec končno uspelo vzpostaviti stik z GRS Koroške. Gorski reševalci GRS Koroške so povedali, da so razmere apokaliptične, da so v poplavah in neurjih poleg GRS Kamnik tudi oni ostali brez prostorov, opreme in vozil. Kljub vsemu po svojih najboljših močeh pomagajo pri reševanju ljudi, premoženja, sebe in tudi lastnih domov.

Prek državnega štaba civilne zaščite je GRZS zaprosila za pomoč helikopterjev za reševanje in evakuiranje ljudi z najbolj ogroženih območjih, prevoz reševalne opreme in čim hitrejši prevoz moštva gorskih reševalcev v Črno na Koroškem, kjer so razmere najbolj kritične.

V ekipi sta dva zdravnika gorska reševalca letalca, več reševalcev letalcev, ki so usposobljeni za reševanje s helikopterji, in gorski reševalci. V ponedeljek so skupaj z reševalno opremo, ki so jo za reševanje prispevala različna društva GRS in GRZS, s tremi helikopterji Slovenske vojske (SV) danes zjutraj odleteli proti Koroški. Tam bodo ostali dva dni, ko jih bo glede na morebitne potrebe po pomoči zamenjala nova ekipa gorskih reševalcev. Skupaj s posadkami helikopterjev SV se bodo po svojih najboljših močeh trudili in pomagali prebivalcem Koroške, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na terenu je tudi dežurna ekipa za reševanje v gorah s posadko policijskega helikopterja s svojimi nalogami in gorski reševalci GRS Celje, ki pomagajo na območju celjske oziroma mozirske regije in tudi druga društva GRS, ki lokalno pomagajo prizadetim v poplavah.

Tudi GRZS se pridružuje opozorilom Planinske zveze Slovenije, da je kljub sončnim dnevom stanje v gorah in hribih podobno kot v dolinah – razmočeno, razmočeno, mokro, spolzko, nevarno. Odhod v hribe in gore zato še vedno odsvetujejo. Veliko planinskih poti je tudi zaprtih. Vse informacije o tem sicer objavlja Planinska zveza Slovenije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine