Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Gantar: Zaustavitve zdravstvenega sistema si ne moremo več privoščiti

Na zdravstvenem ministrstvu še vedno zagotavljajo, da bo bolnišničnega zdravljenja deležen vsak, ki ga bo potreboval.
Zaradi bolnikov, ki nad dopustno čakalno dobo čakajo že na prvo, potem pa tudi na specialistično obravnavo, si popolne zaustavitve zdravstvenega sistema &raquo;ne moremo več privoščiti&laquo;, so besede zdravstvenega ministra <strong>Tomaža Gantarja</strong> povzeli na njegovem ministrstvu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zaradi bolnikov, ki nad dopustno čakalno dobo čakajo že na prvo, potem pa tudi na specialistično obravnavo, si popolne zaustavitve zdravstvenega sistema &raquo;ne moremo več privoščiti&laquo;, so besede zdravstvenega ministra <strong>Tomaža Gantarja</strong> povzeli na njegovem ministrstvu. FOTO: Jure Eržen/Delo
STA
16. 10. 2020 | 16:26
16. 10. 2020 | 16:26
2:49
Začasni ukrepi na področju zdravstvene dejavnosti po zagotovilih ministra Tomaža Gantarja ne pomenijo, da bodo izvajalci takoj in v celoti prenehali izvajati storitve, ki niso povezane z obravnavo covida-19. Kot so zagotovili na ministrstvu, bodo tako bolniki s covidom-19 kot drugi, ki potrebuje bolnišnično zdravljenje, tega tudi deležni.

Minister za zdravje Gantar je ob opozorilih nekaterih izvajalcev o pomanjkanju kapacitet glede zagotavljanja potrebnih prostih postelj za bolnike s covidom-19 spomnil, da so v prvem valu epidemije popolnoma zaustavili izvajanje zdravstvenih programov.

image_alt
Ob povečanem številu obolelih bo reševanje življenj ogroženo


Kapacitete vseh bolnišnic so bile namenjene bolnikom s covidom-19, od ostalih pa so izvajali le zdravstvene storitve, označene s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkološke storitve ter obravnavo nosečnic, porodnic in novorojenčkov.

Zaradi bolnikov, ki nad dopustno čakalno dobo čakajo že na prvo, potem pa tudi na specialistično obravnavo, si popolne zaustavitve zdravstvenega sistema »ne moremo več privoščiti«, so besede Gantarja povzeli na ministrstvu.

Obenem so opozorili, da so v načrtu dejavnosti ministrstva ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh in v načrtu pripravljenosti zdravstva na epidemijo oziroma pandemijo pri izvajalcih kot pomemben element navedli sprotno spremljanje razpoložljivosti in potreb po prostih posteljah za bolnike s covidom-19.
 

Interno spletno orodje za lažjo organizacijo


Za sprotno spremljanje prostih postelj so na ministrstvu za zdravje pripravili spletno mesto, ki je namenjeno interni uporabi, njegov namen pa je lažja organizacija dela ter hitrejše in ustreznejše nameščanje bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo.

»S pregledom prostih oziroma zasedenih postelj za bolnike s covidom-19 tudi laže načrtujemo izvajanje drugih programov. To je pomembno, saj si vsi prizadevamo, da bi se čim več programov izvajalo tekoče,« je pojasnil Gantar.

Ministrstvo je sicer ta teden izdalo odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti. Z njo zagotavljajo zadostne zmogljivosti za neodložljive zdravstvene obravnave bolnikov, vključno s tistimi s covidom-19. Poudarjajo pa, da bo zmanjševanje oziroma ukinjanje programov potekalo postopoma, skladno s potrebami po prostih kapacitetah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine