Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ob povečanem številu obolelih bo reševanje življenj ogroženo

Včeraj 834 na novo okuženih, štirje so umrli, bolnišnično osebje pa je na robu zmogljivosti.
Največja kužnost virusa je dva do tri dni pred znaki bolezni in tri do pet dni po koncu simptomov, je pojasnil specialist infektologije Tomaž Vovko. FOTO: Ina Fassbender AFP
Največja kužnost virusa je dva do tri dni pred znaki bolezni in tri do pet dni po koncu simptomov, je pojasnil specialist infektologije Tomaž Vovko. FOTO: Ina Fassbender AFP
16. 10. 2020 | 10:40
16. 10. 2020 | 12:56
6:43
Ljubljana – Število okuženih v Sloveniji še vedno raste. Včeraj so ob 5126 opravljenih testih našteli 834 okuženih, kar predstavlja že 16-odstotni delež vseh testiranih. Boj z boleznijo so izgubili štirje ljudje (vsi v bolnišnici), vseh umrlih pa je do zdaj 180. Potrjeno aktivno obolelih v Sloveniji je trenutno 5413.

Polnijo se tudi bolnišnice. Hospitaliziranih je 34 ljudi več, devet so jih odpustili, skupno jih na bolniških posteljah leži 242, od tega jih že 45 potrebuje intenzivno nego.



Po sprejetju dodatnih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 bodo z zadnjimi podatki in navodili postregli ljubljanski nadškof Stanislav Zore, specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko, ter vladni govorec Jelko Kacin.



Jelko Kacin je ponovil besede z jutranje oddaje na nacionalni televiziji: »Nikoli ni tako slabo, da ne bi moralo biti še slabše.« Tokrat je dodal, da bo še slabše, če ukrepi ne bodo delovali. »Ti pa bodo delovali, ko bomo obrnili krivuljo navzdol. Brez sodelovanja vseh ne bo bolje,« je poudaril. V nadaljevanju pa dodal, da danes vrh EU razpravlja samo o eni temi; covidu-19.

Podravska in pomurska regija sta danes sicer že presegli mejo za rdečo cono, o tem pa odloča NIJZ, je povedal Kacin.

O morebitni razglasitvi epidemije je še prekmalu govoriti, a Kacin zatrjuje, da bo javnost o tem pravočasno obveščena. Vlada in svetovalna skupina pa bosta o tem razpravljali. Ključni dejavnik je število zasedenih postelj.

Še enkrat je pozval na samodisciplino vseh, da se sprostijo bolnišnične postelje in krivuljo obrnemo navzdol. To je ključno za normalizacijo stanja, delovanje gospodarstva in vračanje šolstva v stare tirnice.

»Rdeče statistične regije niso zloba vlade, s tem se izognemo še ostrejšim ukrepom, ki bi bile omejene na občino,« je bil odločen Kacin. Dodal je še, naj ljudje, če res ni nujno, ne hodijo naokoli in naj dosledno upoštevajo stroko in ukrepe vlade, ki jih je sprejela na priporočilo stroke. Preventivno obnašanje in delovanje je edini odgovor, ki ga imamo ta hip na preprečevanje širjenja virusa.

image_alt
Ustavimo epidemiologijo!


Delo na kliniki je opisal Tomaž Vovko, ki je situacijo opisal kot grozno. Štirje specialisti skrbijo za 20 bolnikov, je sicer še nekaj pomoči, ampak delajo bistveno, bistveno več kot kadar koli do zdaj. Medicinske sestre niso imele tako hudih obremenitev kot zdaj. Vedo, kaj morajo za bolnike narediti, a preprosto ne zmorejo več. »Postelje bomo že našli, a ustreznega kadra, ki bi skrbel za obolele, ni,« je resnost situacije opisal Vovko.

Poudaril je, da v tej epidemiji niso samo številke, v ozadju so zgodbe, ki so zelo hude. Razpon po starosti na njihovi kliniki po obolelih je od 42 do 85 let, a gre najbolje najstarejšemu.

V javnosti se pojavlja dvom, da virusa sploh ni in bolezen ni huda. Danes zjutraj, je pojasnil Vovko, so pripeljali 58-letnika, sicer povsem zdravega, ki je imel najprej klasične simptome, vse pa se je stopnjevalo, ko je prišel k njim, dokler ni bil praktično umirajoč. Ustavilo se mu je srce, a jim ga je uspelo rešiti. »To je bilo zdaj še mogoče, a ob povečanem številu okuženih to ne bo več možno,« je o pomanjkanju kadra pojasnil Vovko.

Vsi lokali, ki so v rdeči statistični regiji, bodo jutri morali zapreti svoja vrata. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Vsi lokali, ki so v rdeči statistični regiji, bodo jutri morali zapreti svoja vrata. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Še o maskah ...


Nehajmo se spraševati, ali je moteče, če imam masko, pravi. »Povem vam, kako je težko delati v plinski maski, ki jo imam med delom, boli me glava, vse me srbi, moteče je. Ko imam na sebi navadno masko, ne vem niti, da jo imam,« je razočaran nad tistimi, ki ne spoštujejo osnovnih ukrepov.

Največja kužnost virusa je dva do tri dni pred znaki bolezni in tri do pet dni po koncu simptomov, je pojasnil Vovko, zato je po njegovo pomembno, da jo nosimo vsi, tudi tisti, ki so zdravi. »Z uporabo maske manj virusa damo od sebe in manj ga sprejmejo,« to so dokazana dejstva, pravi Vovko. Pojasnil je ameriško študijo, ki to dokazuje, in primer iz Indije, kjer zdravstveno osebje, ki dela s covid bolniki, zaščitne opreme niti nima na voljo in zato tudi mlado medicinsko osebje zboleva in umira zaradi tega.
 

Obisk grobov stroka odsvetuje


Stanislav Zore je najprej v ospredje postavil bolne in vse tiste, ki zanje skrbijo. »Namen vladnih omejitev je zmanjšati število okužb in preobremenjenost zdravstvenega sistema,« je poudaril in pozval vse k upoštevanju navodil in uporabi mask.

Cerkveni obredi se z današnjim dnem v rdečih regijah ukinjajo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Cerkveni obredi se z današnjim dnem v rdečih regijah ukinjajo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


V župnijah v rdečih statističnih regijah od danes ukinjajo vse maše z verniki, tem pa polaga na srce, naj molijo doma. Verouk bo na daljavo, starše pa poziva, naj si vzamejo čas za vzgojo otrok. V oranžni regiji bo verouk od prvega do petega razreda potekal kot do zdaj ob upoštevanju ukrepov, od šestega razreda dalje pa bo na daljavo.

Po Zoretovih besedah so pripravljeni tudi na to, da se bodo oranžne regije kmalu pobarvale v rdeče, do takrat pa se jim zdi pošteno, da verniki bogoslužja v tem omejenem obsegu lahko opravijo.

Blagoslov grobov ob 1. novembru bo brez navzočnosti vernikov. Zore poziva še vse, ki bodo v prihodnjih dneh obiskovali grobove, naj to počnejo odgovorno in samozaščitno. Obiske grobov strokovne službe sicer do nadaljnjega odsvetujejo.

Poudaril pa je, da smo vsak dan bliže koncu epidemije in moramo ostati pozitivni.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine