Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Epidemiološke razmere po svetu se umirjajo, najhuje še vedno v Indiji

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
Indija je še vedno v primežu okužb. FOTO: Niharika Kulkarni/Reuters
Indija je še vedno v primežu okužb. FOTO: Niharika Kulkarni/Reuters
STA, M. Fe., A.Č.
13. 5. 2021 | 07:22
13. 5. 2021 | 22:24
22:53


21.40 V ZDA cepljenim proti koronavirusu ni več treba nositi mask

Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je sklenil, da osebam, ki so bile povsem cepljene proti koronavirusu, ni več treba nositi mask, ne na prostem in ne v zaprtih prostorih. Prav tako za te osebe več ni potrebna varnostna razdalja.

»Vsak, ki je bil povsem cepljen, lahko sodeluje v manjših ali večjih aktivnostih na prostem in v zaprtih prostorih brez maske ali socialne distance,« je dejala direktorica CDC Rochelle Walensky.

19.00 V letu pandemije je med Evropejci upadlo zaupanje v državne institucije, slabše tudi duševno zdravje

Duševno zdravje Evropejcev je po enem letu pandemije doseglo najnižjo raven v vseh starostnih skupinah, v zadnjem poročilu ugotavlja Eurofound. Težave v duševnem zdravju so najbolj prisotne med mladimi in tistimi, ki so v tem času izgubili zaposlitev.

Povečale so se neenakosti med prebivalstvom, saj so obdobje karanten in okužb različno vplivale na različne dele prebivalstva. Najbolj prizadeti so bili šibki posamezniki družbe, vse večja je skrb, kako pokriti tekoče stroške, pišejo pri Eurofund.

Duševno zdravje Evropejcev je po enem letu pandemije doseglo najnižjo raven. FOTO: Yves Herman/Reuters
Duševno zdravje Evropejcev je po enem letu pandemije doseglo najnižjo raven. FOTO: Yves Herman/Reuters


Upadla je podpora ukrepom vlad po Evropi. Trenutne ukrepe neomajno podpira zgolj 12 odstotkov vprašanih, kar je 22 odstotkov manj kot poleti 2020. Hkrati je upadlo tudi zaupanje v vladne institucije - zaupanje je upadlo pod ravni izpred krizo praktično vsem članicam EU. Slabše je tudi zaupanje v EU, vendar se to ni zmanjšalo enako kot zaupanje v dejanske države članice.

18.55 V ZDA cepijo najstnike med 12. do 15. leti starosti

The Washinton Post poroča, da bodo v okraju D.C., v katerem se nahaja tudi glavno mesto ZDA, začeli s cepljenjem mladih najstnikov, starih od 12 do 15 let. Da je cepljenje otrok v omenjeni starostni skupini varno, so potrdili v Centru za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) - cepili bodo s cepivom proizvajalca Pfizer Biontech.

Cepljenje naj bi se po nekaterih podatkih začelo že danes, sicer pa se bo v washingtonski državni bolnišnici cepljenje začelo jutri ob osmih zjutraj, še pišejo ameriški mediji. Otroci so lahko cepljeni na osmih različnih cepilni mestih, brez predhodne rezervacije termina.

Uradniki v sosednjih zveznih državah - Maryland in Virginia - so prav tako potrdili, da bodo cepljenje omogočili mladim najstnikom.



18.40 Mešanje cepiv proti covidu-19, lahko poveča kratkotrajne stranske učinke cepljenja

Kratkotrajni stranski učinki cepljenja se lahko povečajo, če oseba prejme cepivo različnih proizvajalcev, ugotavlja britanska študija, v kateri je sodelovalo 830 oseb, starejših od 50 let.

NBC News poroča, da so sodelujoči v študiji, bili cepljeni s cepivom AstraZeneca, drugi odmerek pa prejeli od proizvajalca Pfizer-Biontech. Postopek so izvedli tudi v obratnem vrstnem redu. Tisti, ki so bili cepljeni s kombinacijo dveh proizvajalcev cepiv, so bili podvrženi večji verjetnosti, da razvijejo - sicer mile - stranske simptome, v primerjavi s populacijo, ki je prejela dva odmerka cepiv, istega proizvajalca.

Raziskovalci pravijo, da so stranski učinki cepljenja bili kratkotrajni, hkrati pa ne navajajo dodatnih varnostnih tveganj. V prihodnje bodo študijo nadgradili tudi s cepivoma proizvajalcev Novavax in Moderna.

17.10 Vodje kulturnih ustanov sproščanje ukrepov preučujejo, v Mariboru že konec tedna dve premieri

Vodje kulturnih ustanov preučujejo sproščanje ukrepov za kulturne prireditve, kot jih je v sredo sprejela vlada, zato jih po besedah Mateja Šarca iz Slovenske filharmonije in Uroša Korenčana iz Lutkovnega gledališča Ljubljana še ni mogoče komentirati. Oba sta sicer ta korak pozdravila. V SNG Maribor pa bodo že konec tedna ponudili dve premieri.

16.50 Fauci: »Če ste v celoti cepljeni ter na prostem, lahko pospravite svojo masko«

Prvi epidemiolog v ZDA Anthony Fauci je danes za CNN podal aktualne smernice za uporabo zaščitnih mask. Po poročanju ameriškega medija, lahko tiste osebe, ki so prejele vse potrebne odmerke cepiva, pospravijo svoje zaščitne maske, če le se gibajo na prostem.

Obvezno uporabo mask naj bi 15. junija v celoti odpravili v zvezni državi Kalifornija, piše Associated Press. Tamkajšnji guverner Gavin Newsom pravi, da lahko svet takrat ponovno dobil podobo kakršne smo bili vajeni pred pandemijo.

16.20 Pandemija se umirja, v Evropi je najhuje na Nizozemskem, Švedskem in Hrvaškem

Razmere v pandemiji covida-19 se še naprej v vseh opazovanih držav razen v Indiji izboljšujejo. Med temi državami se Slovenija sicer uvršča med najslabšo peterico, a tudi pri nas so se razmere občutno izboljšale. Med opazovanimi državami je najhuje na Nizozemskem, Švedskem in Hrvaškem, sledi Turčija.

V Sloveniji je 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev minuli teden padla pod 500, tako da je država na zemljevidu Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC) zdaj obarvana svetleje in ne več temno rdeče. Po zadnjih podatkih z 9. maja ta incidenca znaša 430 in tako nizka ni bila že vse od druge polovice oktobra.

Med Evropskimi državami so razmere najboljše v Veliki Britaniji, ki je že v zeleni fazi. Tam 14-dnevno povprečje ne presega števila 50, brez novih okužb pa medtem na Kitajskem.

image_alt
Vračanje v šolo, zbiranje do 50 ljudi, podaljšan je delovni čas gostiln


16.10 NIJZ: Manj kot petina okuženih s težjim potekom, PCR testi bi morali biti brezplačni

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o vplivu pandemije covida-19 na življenje je pokazala, da je skoraj petina vprašanih že bila ali pa pravkar je okužena z novim koronavirusom, med temi pa jih dobrih 82 odstotkov poroča, da je bil potek bolezni lahek, skoraj 18 odstotkov pa, da je bil potek bolezni težji. Vprašani tudi menijo, da bi morali biti PCR testi brezplačni.

Večina ljudi, ki zboli za covidom-19, se v nekaj tednih pozdravi, a raziskovalci in zdravstveni delavci ugotavljajo, da pri nekaterih posamezni simptomi vztrajajo tudi več mesecev po diagnozi ali pa izginejo in se ponovno pojavijo več tednov ali mesecev po prvotnem okrevanju.

V tujini so te težave poimenovali post akutni covid-19 ali dolgotrajni covid-19. Pojavlja se tudi pri tistih z milejšo obliko bolezni in celo med mladimi odraslimi ter otroki brez predhodnih zdravstvenih težav. Simptomi so raznovrstni, od utrujenosti, zadihanosti in nespečnosti do težav s spominom in koncentracijo, srčne palpitacije, bolečine v različnih delih telesa, driska in slabosti.
10 do 15 odstotkov okuženih se sooča z dolgotrajnim covidom-19. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
10 do 15 odstotkov okuženih se sooča z dolgotrajnim covidom-19. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


V enajsti raziskavi NIJZ so anketirance, ki so oziroma so bili doslej že okuženi, vprašali o morebitnih težavah po preboleli okužbi. V Sloveniji namreč še nimamo podatkov, kako pogosto se ti različni simptomi po preboleli bolezni pojavljajo. Po nekaterih ocenah naj bi se pojavili pri desetih do 15 odstotkih bolnikov.

Raziskava je pokazala, da je imelo kar tri četrtine ljudi še po enem mesecu določene težave. Okoli 40 odstotkov jih je tožilo nad slabim počutjem, utrujenostjo, pomanjkanjem energije, nekaj manj kot tretjina je imela težave z zaznavanjem okusa, vonja, približno četrtina težave s koncentracijo in pomnjenjem ter motnje spanja.

Manj je bilo takih, ki so imeli bolečine v mišicah, sklepih ali prsih, so težje dihali, imeli neprijetne občutke, čutili razbijanje srca in imeli težave s prebavo. V povprečju so imeli vprašani po dve od naštetih težav.

Skoraj 60 odstotkov vprašanih se o težavah ni posvetovala z zdravnikom, morda tudi zato, ker jasnih usmeritev glede obravnave oseb s postcovidnim sindromom še nimamo, domnevajo na NIJZ. Še vedno je namreč veliko neznanega o dolgoročnih posledicah okužbe, saj raziskave o tem še potekajo.

15.20 SCMP: Drastičen upad števila smrti med zdravstvenimi delavci, ki so cepljeni s cepivom Sinovaca

Kitajski medij South China Morning Post (SCMP) poroča o izrazito pozitivnih učinkih cepiva podjetja Sinovac. S tem so bili cepljeni indonezijski zdravstveni delavci, čemur je sledil »drastičen upad« števila smrtnih primerov in okužb, pišejo pri SCMP. 25.374 indonezijskih zdravstvenih delavcev, ki je prejelo omenjeno cepivo, je domnevno zaščitenih pred smrtjo, učinkovitost cepiva pa je po besedah Kitajcev kar stoodstotna. Zgolj štirje odstotki je bilo hospitaliziranih, okužilo se je le šest odstotkov zdravstvenih delavcev.

Kitajski mediji poročajo o pozitivnih učinkih njihovega cepiva sinovac. FOTO: Str/AFP
Kitajski mediji poročajo o pozitivnih učinkih njihovega cepiva sinovac. FOTO: Str/AFP


13.50 Številke upadajo, a Slovenija še vedno med sedmimi najbolj ogroženimi v Evropi

Število novookuženih v Sloveniji počasi upada, čeprav ne gre za strm padec, med okuženimi pa je vse manj tistih, ki so starejši od 65 let, je na današnji vladni novinarski konferenci o trenutnih epidemioloških razmerah povedal prvi mož NIJZ Milan Krek. Pri tem je opozoril, da Slovenija še vedno sodi med sedem najbolj ogroženih držav v Evropi.

Za Kreka je zelo pomembno, da incidenca upada v vseh naših sosednjih državah, tako da je celotna regija v dobrem trendu navzdol. Število okuženih zmanjšujejo vse slovenske regije, saj sta le dve še v oranžni fazi, in sicer zasavska ter primorsko-notranjska.

V Sloveniji smo medtem presegli pol milijona precepljenih z enim odmerkom, od tega je več kot 250.000 takih, ki so prejeli oba, je še povedal.

12.40 Izigravanje epidemioloških pravil na dolgi rok ne koristi nikomur

Vlada ob sproščanju ukrepov v storitvenem sektorju pomembno varovalko vidi v modelu PCT – torej prebolevnikih, cepljenih in testiranih.

Kot je poudaril državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc, verjame, da je pogoj PCT pomembna novost, hkrati pa tudi neprijetnost, če svoje življenje primerjamo s pomladjo pred dvema letoma. A, kot je dodal, je naša realnost danes drugačna.

PCT je na eni strani varovalka, da zavarujemo zdravje gostov, na drugi strani pa varovalka, da ohranimo lokacije, ki ponujajo tovrstne storitve, kot varne lokacije, je dejal Zajc.

Poudaril je, da je zamejitev epidemije odgovornost vseh nas. Odloki so jasni, izjeme so prav tako navedene, iskanje ovinkov in izigravanje pravil pa na dolgi rok v resnici ne koristi nikomur, je bil jasen.

12.00 Stranski učinki ob kombiniranju cepiv proti covidu-19 nekoliko pogostejši

Ob prejemu različnih odmerkov cepiva proti covidu-19 je možnost blagih do zmernih stranskih učinkov po drugem odmerku nekoliko višja, izhaja iz začetnih ugotovitev raziskave oxfordske univerze o kombiniranju cepiv proizvajalcev AstraZeneca in Pfizer/Biontech. Ugotovitve o vplivu na odziv imunskega sistema medtem še niso znane.

image_alt
Mešane doze cepiv in neželeni učinki


Britanska univerza je študijo kombiniranja različnih cepiv začela februarja. Z njo želijo v prvi vrsti ugotoviti, ali uporaba različnih cepiv za prvi in drugi odmerek morebiti nudi daljšo ali boljšo zaščito oziroma je ta v primeru motenih dobav sploh mogoča.

10.37 Norveška uradno opušča cepivo AstraZenece, J & J samo za prostovoljce

Norveška se je zaradi pomislekov o resnih stranskih učinkih odločila, da v celoti preneha uporabljati cepivo proti covidu-19 podjetja AstraZeneca. Cepivo podjetja Johnson & Johnson, ki je prav tako vektorsko cepivo, naj bi medtem v tej skandinavski državi ponudili le še prostovoljcem. Kot je v sredo pojasnila norveška premierka Erna Solberg, odločitev o umiku cepiva AstraZenece iz nacionalne kampanje cepljenja temelji na ponedeljkovem priporočilu strokovnega odbora in norveškega inštituta za javno zdravje (FHI), poročajo tuje tiskovne agencije.

Obenem so se odločili podaljšati začasno prekinitev uporabe cepiva podjetja Johnson & Johnson, ki pa ga za zdaj ne umikajo iz kampanje cepljenja. Vlada trenutno preučuje možnost, da bi to cepivo ponudili le še tistim, ki so se z njim sami pripravljeni cepiti. Tega cepiva sicer na Norveškem sploh še niso začeli uporabljati.

10.31 Umrli so še štirje oboleli s covidom-19

Včeraj so boj s covidom-19 izgubili še štirje bolniki, je sporočila vlada. Število trenutno hospitaliziranih v mreži slovenskih bolnišnic sicer znaša 450, od teh jih je na intenzivni negi 123. Sedemdnevno povprečje okužb po vladnih podatkih znaša 494 in je nekaj nižje od povprečja sledilnika.



9.59 Sedemdnevno povprečje okuženih pod 500

Včeraj so po podatkih sledilnika za covid-19 v Sloveniji ob 4636 PCR-testih potrdili 597 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 12,9 odstotka in je nižji kot dan pred tem, ko je bil 15,5 odstotka.



Sedemdnevno povprečje okužb po podatkih sledilnika za covid-19 znaša 498.

9.40 Evropska komisija poziva države k omejitvi potovanj iz Indije

Evropska komisija je v sredo države članice pozvala k usklajenemu delovanju pri začasni omejitvi potovanj iz Indije, da bi tako zamejili širjenje indijske različice novega koronavirusa.

Kategorijo potnikov, ki iz nujnih razlogov še vedno lahko potujejo iz Indije, je glede na sporočilo komisije treba omejiti na strogi minimum. Za tiste, ki bodo še naprej lahko potovali iz te države, pa morajo veljati strogi pogoji testiranja in karantene, dodajajo.

Da bi zagotovili popolnoma usklajen in učinkovit pristop, komisija članicam predlaga uveljavitev tako imenovane zasilne zavore za nenujna potovanja iz Indije. Gre za ukrepanje v skladu s predlogom iz začetka maja, ki predvideva prepoved potovanj iz tretjih držav s skrb vzbujajočimi različicami novega koronavirusa.

9.02 Prvi odmerek cepiva prejelo 512.316 Slovencev

Prvi odmerek cepiva proti covidu-19, ki nudi delno zaščito, je prejelo 512.316 prebivalcev oziroma 24,4 vseh. Drugi odmerek, ki pomeni, da je prejemnik zaščiten, pa 259.686 prebivalcev oziroma 12,4 odstotka vseh.

image_alt
Kot nagrada – pivo, krof, nekaj žepnine

S prvim odmerkom je najbolj precepljena starostna skupina med 70 in 74 leti, odmerek je prejelo 68.555 oseb oziroma 67,71 odstotka vseh v tej starostni skupini. Med občinami cepljenje najhitreje poteka v Osilnici, najslabše pa je v občini Trnovska vas.

8.00 Svetovalci v ZDA priporočili cepljenje starih od 12 do 15 let

Potem ko je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) v ponedeljek odobrila izredno uporabo cepiva podjetij Pfizer in Biontech za otroke, stare od 12 do 15 let, je posebno svetovalno telo pri Centru za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) v sredo izrazilo podporo cepljenju te starostne kategorije.

Svetovalci CDC so sporočili, da bo cepljenje otrok omogočilo varno udeležbo na poletnih taborih in pomagalo k bolj normalni vrnitvi v šole jeseni. Po ZDA so otroke, stare od 12 do 15 let, že začeli cepiti, seveda tiste, ki so dobili dovoljenje staršev.
CDC je doslej svetoval, da cepiv proti drugim boleznim ne bi smeli dajati ljudem v dveh tednih po cepljenju proti covidu-19, v sredo pa je agencija spremenila nasvet, ker so se cepiva proti novemu koronavirusu izkazala za varna.

V ZDA še korak bliže cepljenju otrok, starih med 12 in 15 let. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V ZDA še korak bliže cepljenju otrok, starih med 12 in 15 let. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

CDC zdaj svetuje, da se lahko zdravniki sami odločijo o tem, ali lahko nekdo dobi še kakšno drugo cepivo pred iztekom dveh tednov po cepljenju proti covidu-19. To je dobrodošlo predvsem za šolsko mladino, ki se zaradi pandemije doslej ni rutinsko cepila proti drugim boleznim.

Mlade od 12 let naprej je k cepljenju proti koronavirusu v sredo pozvala tudi ameriška pediatrična akademija, ki se strinja s CDC.

Odločitev svetovalcev CDC je pozdravil predsednik ZDA Joe Biden in dodal, da se zdaj lahko cepi še dodatnih 17 milijonov Američanov. Številni Američani sicer cepljenje zavračajo in po državi zanje potekajo razne spodbude.

7.14 Udeležba na prireditvah le za prebolele, cepljene ali testirane

Danes bo predvidoma znanih več podrobnosti o zrahljanih omejitvah zaradi epidemije, ki jih prinašajo spremenjeni odloki in bodo začele veljati v prihodnjih dneh. Novosti naj bi po nekaterih napovedih na novinarski konferenci predstavila minister za notranje zadeve Aleš Hojs ter državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc.

Vlada je med drugim odločila, da bo od sobote na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih na prostem ter v zaprtih prostorih dovoljeno zbiranje do 50 udeležencev. Ob pozitivnem mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa bo udeležencev lahko tudi več kot 50.

image_alt
Cepljeni obvarujejo tudi soljudi

Poleg tega je vlada sprostila delovanje kulturnih prireditev v zaprtih javnih prostorih in na prostem; prireditev ne bo dopustno izvesti brez sedišč, zasedenih jih bo lahko največ 50 odstotkov. Udeležba na prireditvah bo sicer dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19.

Pri verskih obredih in drugih verskih praksah v zaprtih prostorih bo lahko navzočih toliko oseb, kot znaša polovica zmogljivosti sedišč v prostoru, na prostem pa jih bo lahko največ 50. Medosebna razdalja med udeleženci bo morala biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Vlada je podaljšala tudi dovoljeni čas opravljanja gostinske dejavnosti, in sicer bo od ponedeljka ta od 5. do 22. ure, in ne več od 7. do 19. ure. Poleg tega je epidemijo covida-19 podaljšala za še 30 dni, od 17. maja dalje.

7.05 Zunanji ministri o prestopanju državnih meja med poletjem

Zunanji ministri držav tako imenovane skupine C5, med njimi slovenski Anže Logar, bodo danes v Bratislavi govorili o regionalnem sodelovanju s poudarkom na koordinaciji ukrepov zaradi covida-19 pri prestopanju državnih meja med poletno turistično sezono.

Srečanja v okviru neformalne pobude Central 5 (C5) se bodo udeležili tudi zunanji ministri Slovaške Ivan Korčok, Avstrije Alexander Schallenberg, Češke Tomaš Petriček in Madžarske Peter Szijjarto.

Na avstrijskem zunanjem ministrstvu so povedali, da je namen srečanja obnova svobode potovanj, posebej v luči prihajajoče turistične sezone. Avstrijska vlada si želi enotno rešitev po vsej EU. Če pa je ne bo pravočasno, bo sklenila dvostranske sporazume z drugimi državami. »Uvodni pogovori o tem – tudi med sosednjimi državami – že potekajo,« so povedali.

Logar je v sredo na seji odbora DZ za zunanjo politiko dejal, da je v turistični sezoni ključno, da se cepljenim omogoči čim lažje prehajanje meje. To je redna tema dogovarjanj s sosednjimi državami. Z Madžarsko se je Slovenija že dogovorila, s Hrvaško so dogovori v sklepni fazi, potekajo tudi ključni dogovori z Avstrijo in Italijo, je dodal.

Češka tiskovna agencija je poročala, da potekajo konkretni pogovori med »šestimi srednjeevropskimi državami« za lažji vstop in izstop iz držav. Avstrija, Madžarska, Nemčija, Poljska, Slovaška in Slovenija želijo popolnoma imuniziranim osebam, torej cepljenim z dvema odmerkoma, omogočiti neoviran vstop.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine