Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Cepljenih je več kot pol milijona Slovencev

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
Danes smo v Sloveniji presegli psihološko mejo pol milijona cepljenih. FOTO: Leon Vidic/Delo
Danes smo v Sloveniji presegli psihološko mejo pol milijona cepljenih. FOTO: Leon Vidic/Delo
M. Fe., M. B., A. Č., STA
12. 5. 2021 | 07:13
12. 5. 2021 | 20:13
19:05


20.10 Slovaška pričenja cepljenje z ruskim cepivom

Na Slovaškem bodo junija začeli cepiti z ruskim cepivom proti covidu-19 Sputnik V, je danes sporočil slovaški minister za zdravje Vladimir Lengvarsky. To cepivo sicer v Evropski uniji še ni odobreno, ga pa že uporablja Madžarska. »V nekaj dneh bom podpisal dovoljenje za cepljenje s Sputnikom V,« je danes povedal Lengvarsky. Dodal je, da bodo lahko Slovaki, stari med 18 in 60 let, od 1. junija med cepivi proti covidu-19, ki so v državi na voljo, izbrali tudi rusko cepivo, poročajo tuje tiskovne agencije.
Slovaška je prvo pošiljko cepiva Sputnik V prejela 1. marca. Nakup tega cepiva je sprožil vladno krizo, saj so tri od štirih koalicijskih strank nasprotovale odločitvi tedanjega premierja Igorja Matoviča, da ga kupi. Zaradi tega sta morala Matovič in tedanji minister za zdravje Marek Krajči odstopiti.

18.45 Cepljenih več kot pol milijona Slovencev

Prvo dozo cepiva proti covid 19 je prejelo 507.822 prebivalcev Slovenije ali 24,1 odstotka vseh, je razvidno iz aplikacije cepimose.si. Drugi odmerek je prejelo 259.063 oziroma 12,3 odstotka prebivalcev. J. T.

Cepljenje šolskih delavcev proti Covid-19. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje šolskih delavcev proti Covid-19. FOTO: Blaž Samec/Delo


17.35 Trenutna cepiva ščitijo pred okužbo na indijsko različico virusa

Indijska različica vzbuja skrb v Svetovni zdravstveni organizaciji, medtem pa Evropska agencija za zdravila (Ema) miri, da cepiva najverjetneje ščitijo pred okužbo. Na agenciji so mnenja, da vsa štiri v Evropski uniji odobrena cepiva proti covidu-19 najverjetneje nudijo zaščito tudi pred indijsko različico novega koronavirusa. To različico virusa, ki povzroča bolezen covid-19, so doslej potrdili v več kot 40 državah, tudi v Sloveniji.

»Zaenkrat smo v splošnem precej prepričani, da bodo cepiva pokrivala to različico,« je povedal vodja cepilne strategije pri Emi Marco Cavaleri. Po njegovih besedah so podatki pomirjujoči glede dejstva, da bodo cepiva mRNK nevtralizirala to različico, vsaj v tolikšni meri, da bodo zagotovila zadostno zaščito.

Agencija sicer zelo pozorno spremlja podatke glede indijske različice, poroča francoska tiskovna agencija AFP, obenem pa še menijo, da bi bili lahko bili učinkoviti tudi vektorski cepivi AstraZenece in Johnson & Johnsona.

17.00 Pred današnjo sejo o epidemioloških ukrepih poziv nepovezanih k sproščanju ukrepov v kulturi

Nepovezani poslanci so vlado danes pozvali k sproščanju ukrepov na področju kulture. Pisni poziv nepovezanih poslancev je objavljen tik pred začetkom vladne seje o epidemioloških ukrepih, kjer bo govora o siceršnjem rahljanju ukrepov. Nepovezani poslanci naj bi iz medijev izvedeli, da so v strokovni skupini za covid-19 že predlagali sproščanje ukrepov, vendar pa ti še niso znani.
Na Brdu pri Kranju poteka seja vlade, kjer bodo razpravljali o ukrepih za zamejitev širjenja bolezni Covid-19. FOTO: Leon Vidic/Delo
Na Brdu pri Kranju poteka seja vlade, kjer bodo razpravljali o ukrepih za zamejitev širjenja bolezni Covid-19. FOTO: Leon Vidic/Delo


Kot so zapisali, vlada že ves čas pozablja na kulturo in zabavno industrijo, k rahljanju ukrepov pa so pozvali tudi, ker so glede na trenutno število obolelih izpolnjeni pogoji za rumeno fazo, za katero se sicer predvideva sproščanje turističnih nastanitev ter odprtje srednjih šol in fakultet brez omejitev.

Po oceni nepovezanih poslancev je vlada doslej že večkrat določila ukrepe, ki niso bili predvideni z vladnim semaforjem in niso bili utemeljeni ne na epidemiološki sliki ne na podlagi priporočil strokovne skupine, so zapisali pri STA.

16.50 Državljane k cepljenju pozval tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca

Na današnji seji državnega sveta je njen predsednik Alojz Kovšca pozval vse državljanke in državljane, da se v čim večjem številu odločijo za cepljenje proti koronavirusni bolezni 19. Kot pravi Kovšca je cepljenje najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje širjenja te bolezni.

Predsedujoč državnemu svetu je med drugim poudaril, da se epidemiološka slika umirja, k temu pa naj bi botrovali dobri odzivi na pozive k cepljenju med najbolj ranljivimi in ogroženimi skupinami. Kovšca je še dodal, da je pri nas trenutno dovolj cepiv za vse ostale skupine prebivalstva. Kot primer dobrega rezultata cepljenja je Kovšca izpostavil precepljenost državnih svetnic in svetnikov ter strokovnih sodelavcev državnega sveta, kot posledico tega pa navedel dejstvo, da v kolektivu v zadnjem obdobju niso imeli nobene okužbe.

Tovrsten poziv je sledil odločitvi, da se proti Covidu-19 lahko od minulega ponedeljka cepijo tudi odrasli, mlajši od 50 leti. Kljub spremembi imajo imajo še vedno prednost starejši in ranljivi.

16.40 Na Japonskem 70 odstotkov novih okužb predstavlja angleška različica

Tako kot v Sloveniji, se tudi v drugih državah širijo predvsem bolj nalezljive različice novega koronavirusa. Iz Japonske so danes sporočili, da angleška različica virusa predstavlja že 70 odstotkov novih okužb. Hkrati poročajo še, da je zgolj pri osmih odstotkih okužb mogoče izslediti vir okužbe. V Sloveniji je angleška različica že aprila predstavljala veliko večino vseh novih okužb. NHK Japan

Japonska je še naprej v primežu vala novih okužb, kjer 70 odstotkov predstavlja angleška različica virusa. FOTO: Kim Kyung-hoon/Reuters
Japonska je še naprej v primežu vala novih okužb, kjer 70 odstotkov predstavlja angleška različica virusa. FOTO: Kim Kyung-hoon/Reuters


16.00 Združeno kraljestvo pričenja s preiskavo vladnega odziva na pandemijo

V Združenem kraljestvu bodo prihodnje leto izvedli neodvisno preiskavo vladnega odziva na pandemijo covida-19, je danes sporočil britanski premier Boris Johnson. Predvidoma se bo začela spomladi 2022. V opoziciji medtem zahtevajo, da se začne čim prej. Država se je znašla v najhujši pandemiji stoletja in je »obvezana preiskati svoja dejanja kar se da natančno in neodvisno ter se izučiti za prihodnost,« je povedal Johnson. »Torej danes lahko potrdim, da bo vlada vzpostavila neodvisno javno preiskavo,« je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Britansko vlado sicer opozicija in javnost že več mesecev pozivata, naj sproži preiskavo. Vendar pa je vlada to zavračala, saj bi to po njenem mnenju oteževalo odzivanje na krizo. Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je pozdravil napoved uvedbe preiskave, a bi se morala po njegovih besedah začeti prej, kot načrtuje vlada. Združeno kraljestvo je ena najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19. Zabeležili so več kot 127.000 smrtnih žrtev te bolezni, kar državo glede na uradne podatke uvršča na peto mesto na svetu.
Minister za zdravje Janez Poklukar pričakuje, da bo imela EU dovolj cepiva. FOTO: Uroš Hočevar
Minister za zdravje Janez Poklukar pričakuje, da bo imela EU dovolj cepiva. FOTO: Uroš Hočevar

15.55 Minister za zdravje upa, da bo cepiva dovolj

Minister za zdravje Janez Poklukar pričakuje, da bo imela EU v prihodnjih mesecih dovolj cepiva za spoprijemanje s pandemijo covida-19. Pomembno vlogo bo imelo tudi digitalno zeleno potrdilo. V Sloveniji bi lahko pravo različico potrdila dobili junija, s čimer bi državljanom poleti omogočili potovanja v tujino, je povedal danes v Bruslju. Dobave cepiv v Evropski uniji so iz tedna v teden stabilnejše in bistveno večje, kot so bile pred meseci, in v tej smeri naj bi se tudi nadaljevalo, saj imamo tako na ravni EU kot širše vse več proizvajalcev za pokritje potreb, je povedal minister v izjavi za slovenske novinarje v Bruslju.

15.10 Nauru je prva država, ki je cepila vse odrasle prebivalce

Mala tihomorska država Nauru slavi »svetovni rekord« v cepljenju, saj so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili vseh skoraj 7400 odraslih prebivalcev. Odročna otoška država je eno redkih območij na svetu brez novega koronavirusa, zdaj pa je postala še ena prvih, ki je vsaj s prvim odmerkom cepila vse odrasle, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vlada Nauruja je sporočila, da je štiritedenska kampanja cepljenja presegla pričakovanja. Cepilni centri so ostajali odprti dlje, da so omogočili dostop do cepljenja čim več ljudem. Prvi odmerek je prejelo 7392 ljudi, pri čemer so upoštevani tudi tujci. Cepljenje z drugim odmerkom nameravajo izvesti do sredine julija. Blizu podobnega uspeha je še ena odročna otoška država v Tihem oceanu. V Palauu je doslej prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 97 odstotkov odraslih.

14.08 Izbira cepiva možna le po prvi precepljenosti

Minister Janez Poklukar je poudaril, da mora vsakdo dobiti novo možnost za cepljenje proti covidu-19, tudi če je sprva cepivo zavrnil. Ta trenutek zaradi prednostnih skupin cepiva ni mogoče izbirati, a minister verjame, da bo podlaga za to splošna precepljenost v prvem krogu. Izbira cepiva v naslednjih fazah bo odvisna od priporočil stroke.

Minister za zdravje Poklukar, ki se danes v okviru priprav na slovensko predsedovanje svetu Evropske unije mudi v Bruslju, je v izjavi za medije dejal, da mora na podlagi zakona o pacientovih pravicah vsakdo dobiti možnost za cepljenje, tudi če določeno zdravstveno storitev oziroma cepivo zavrne. A je nato po pravilih, ki jih določa zakon, ponovno uvrščen na čakalne sezname, je pojasnil.

Želijo pa si, da takoj, ko dosežejo določen nivo precepljenosti, državljanom omogočijo prijavljanje na cepljenje v najširšem možnem obsegu.

10.47 Umrla sta še dva bolnika s covidom-19

V Sloveniji so včeraj potrdili smrt še dveh bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi 463 bolnikov s covidom-19, od tega jih 127 potrebuje intenzivno zdravljenje. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 520.

10.11 Cepljenje otrok pri nas po odločitvi Eme

Na ministrstvo za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pojasnili, da se bo cepljenje otrok proti covidu-19 začelo, ko bo o tem odločila Evropska agencija za zdravila (Ema).

»Trenutno čakamo na mnenje Eme, ali se lahko prične cepivo uporabljati za skupino od 12 let dalje. Ko bo to odobreno, bomo pričeli promocijo cepljenja tudi za osnovnošolce in dijake,« je pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

image_alt
Kanada Pfizerjevo cepivo odobrila za otroke

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je namreč v ponedeljek odobrila izredno uporabo cepiva podjetij Pfizer in Biontech proti covidu-19 tudi za najstnike, stare od 12 do 15 let. Gre za prvo cepivo v ZDA, ki je dovoljeno za to starostno skupino.

Vodja Eme Emer Cooke je v torek za več evropskih časnikov povedala, da bi lahko še ta mesec odobrili cepivo Pfizerja za mlade, stare od 12 do 15 let, tudi v EU. Za cilj so si sicer postavili junij. Kot je pojasnila, še čakajo na podatke klinične študije, ki so jo opravili v Kanadi.

9.49 Indijsko različico koronavirusa potrdili v 44 državah

Indijska različica novega koronavirusa se širi po svetu, doslej so jo potrdili v 44 državah, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Iz Indije, kjer je prav ta različica prispevala k visokemu porastu okužb v zadnjem času, danes poročajo, da je število smrtnih žrtev epidemije preseglo 250.000.

Različico novega koronavirusa, ki so jo v Indiji potrdili oktobra lani, so odkrili v več kot 4500 vzorcih testov v 44 državah v vseh šestih regijah WHO, je sporočila ta organizacija. Največ okužb s to različico so poleg Indije potrdili v Veliki Britaniji.

Pred tem je WHO v ponedeljek indijsko različico razglasil za skrb vzbujajočo, s čimer se je na tem seznamu pridružila britanski, brazilski in južnoafriški. Zanje velja, da so bolj nevarne kot prvotna različica virusa sars-cov-2, saj so bodisi bolj prenosljive, smrtonosne ali sposobne premagati zaščito, ki jo nudijo cepiva.

Prav indijska različica je domnevno največ prispevala h kriznim epidemičnim razmeram, s katerimi se trenutno sooča Indija. V zadnjem dnevu je po podatkih ministrstva za zdravje umrlo več kot 4200 bolnikov s covidom, kar je največ v enem dnevu doslej.

Število novih okužb se je povečalo za skoraj 350.000 na skupno 23,3 milijona, kar je med državami drugo najvišje število za ZDA.

Medtem ko se pandemija v večjih mestih umirja, pa se še naprej hitro širi v nepreglednem podeželskem zaledju Indije, kjer živi dve tretjini od skupaj 1,3 milijarde prebivalcev.

Številni strokovnjaki menijo, da je realno število umrlih v Indiji, ki ima enega najrevneje financiranih zdravstvenih sistemov na svetu, bistveno višje od uradnih številk.

9.37 Potrdili novih 726 primerov okužb

V Sloveniji so včeraj po podatkih sledilnika za covid-19 ob izvedenih 4698 PCR-testih potrdili 726 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 15,5 odstotka in je nekoliko višji kot dan pred tem, ko je bil 13,5 odstotka.


V državi je trenutno aktivnih 8635 primerov okužbe. 

8.52 S prvim odmerkom cepljenih 489.082 prebivalcev

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19, ki nudi delno zaščito, je bilo do danes zjutraj cepljenih 489.082 prebivalcev, kar pomeni 23,3 odstotka vseh. Z drugim odmerkom, ki prejemnika zaščiti, je bilo cepljenih 255.926 oseb, kar pomeni 12,2 odstotka vseh.

Po zagotovilih pristojnih je cepiva dovolj za vse, zato pozivajo prebivalce, naj se na cepljenje prijavijo.

8.40 Na Japonskem imajo športniki prednost pri cepljenju

Na Japonskem bodo predčasno cepili svoje olimpijce, športniki bodo tako na vrsti pred splošno populacijo. Organizatorji olimpijskih iger poleti v Tokiu in tamkajšnji olimpijski komite teh navedb za zdaj nista potrdila ali zanikala.

Japonsko je zajel četrti val pandemije novega koronavirusa, pri tem pa se vlada sooča z velikimi kritikami zaradi prepočasnega celjenja, ki zelo zaostaja za številnimi razvitimi državami.

7.09 Vlada danes predvidoma o podaljšanju epidemije

Vlada bo na današnji seji obravnavala aktualne epidemiološke razmere. Predvidoma bo odločala o podaljšanju epidemije covida-19, pa tudi o sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb skladno z rumeno fazo načrta. Med drugim naj bi na mizi imela predlog strokovne svetovalne skupine za covid-19 o postopnem odpiranju kulturnih ustanov.

Sedeži v kulturnih ustanovah že mesece samevajo. FOTO: Blažž Samec/Delo
Sedeži v kulturnih ustanovah že mesece samevajo. FOTO: Blažž Samec/Delo

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je v Sloveniji glede na zadnje epidemiološke podatke padlo na 549, število hospitaliziranih covidnih bolnikov pa na 477. To pomeni, da so izpolnjeni pogoji za rumeno fazo sproščanja epidemioloških ukrepov.

To bo vlada pred današnjo sejo še pretresala s svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki bo glede na napovedi predlagala rahljanje ukrepov.

Skladno z načrtom sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije sta v rumeni fazi sicer predvidena sproščanje turističnih nastanitev ter odprtje srednjih šol in fakultet brez omejitev.

image_alt
Zbiranje pomoči s prodajo plakatov

Svetovalna skupina je že v ponedeljek razpravljala o postopnem odpiranju kulturnih ustanov. Vodja skupine Mateja Logar se strinja, da sproščanje v kulturi načeloma podpirajo, a ob upoštevanju določenih priporočil, kot na primer veljajo za turistične delavce in gostince.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je napovedal, da bo vladi predlagal sprostitev omejitve zbiranja, in sicer z deset na 25 udeležencev. Prav tako bo predlagal, da testiranje dvolastnikov, šolnikov, učencev in drugih, ki dnevno prehajajo zahodno mejo, ne bi bilo več obvezno.

Pričakovati je tudi odločanje o podaljšanju epidemije. Tridesetdnevna epidemija, ki jo je vlada z odlokom podaljšala 17. aprila, se namreč izteče v nedeljo. Svetovalna skupina je sicer že prejšnji teden predlagala podaljšanje epidemije, pogoji za to pa so še vedno izpolnjeni.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine