Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ani Roš Stojan nagrada za najboljšo kuharsko mojstrico po mnenju strokovnjakov

To je zame eno od priznanj, ki je največ vredno, ker je to mnenje ne le mojih kolegov, ampak tudi profesionalnih kuharjev, ki delajo v tem segmentu, je dejala.
Ana Roš Stojan FOTO: Blaž Samec/Delo
Ana Roš Stojan FOTO: Blaž Samec/Delo
Be. B., K. C. R.
7. 11. 2024 | 11:21
8. 11. 2024 | 13:44
4:19

V Dubaju so včeraj zvečer podelili nagrade za najboljše kuharske mojstre na svetu. Podelitev nagrad Best Chef Awards 2024, ki je letos potekala v osmi izvedbi, je bila največja doslej – prvič je potekala v Dubaju, v Atlantis the Palm, gostila pa je kar 550 vrhunskih chefov iz 61 držav, piše spletni portal The National.

Poleg naslova najboljšega chefa na svetu, ki je postal 33-letni Rasmus Munk z restavracijo Alchemist v danski prestolnici København, drugi najboljši je Albert Adria z Enigmo v Barceloni, tretji pa Eric Vildgaard z restavracijo Jordnær v Gentofte, so podelili tudi nekaj drugih posebnih nagrad. 

V kategoriji najboljših kuharjev po mnenju oz. glasovanju strokovnjakov je nagrado prejela slovenska kuharska mojstrica Ana Roš Stojan s svojo restavracijo Hiša Franko, ki ima kar tri Michelinove zvezdice. V kategoriji posebnih nagrad so bile med drugim še nagrade za najboljšega slaščičarja, za najboljšega umetnika hrane, za najboljšo kulinarično izkušnjo in druge.

Kot je Ana Roš Stojan povedala po prejemu nagrade za Delo ob pristanku v Benetkah na poti v Ljubljano, je bila ta nagrada res nepričakovana: »Če bi vedela, da bi jo dobila, bi pripravila kakšno izjavo za javnost, tako pa nisem imela pojma.«

»Mogoče je to zame eno od priznanj, ki je največ vredno, ker je to mnenje ne le mojih kolegov, ampak tudi profesionalnih kuharjev, ki delajo v tem segmentu. Sem dosmrtno hvaležna, kaj več skoraj ne moreš dobiti,« je dejala.

Nagrado sta sicer poleg Roš Stojanove prejela še dva slovenska kuharska mojstra. Skupina Best Chef Awards je namreč v Dubaju predstavila sistem večstopenjskega prepoznavanja nožev. Ta ocenjuje kuharje na podlagi učinka in spretnosti v treh kategorijah. Na vrhu je tri nože prejelo 97 kuharjev za »kulinarično mojstrstvo«, dva noža je prejelo 177 kuharjev za predstavljanje »vrhunsko strokovno znanje«, kategorija enega noža pa je podelila priznanje 276 kuharjem za »izjemne prispevke na tem področju«.

Večina se ne zaveda imena Ana Roš

»Ti trije noži niso mala malica. Mogoče bi se morali zavedati vrednosti Hiše Franko v svetovnem prostoru. Večina od nas se tudi ne zaveda imena Ana Roš, včasih, ko se vračam domov, me kar glava boli, ker ne vem, kje jih bom spet okrog glave dobila. Ampak to je naša slovenska realnost,« je dejala za Delo.

David Žefran, chef restavracije Milka z dvema Michelinovima zvezdicama, ki leži ob jezeru Jasna v Kranjski Gori, je bil nagrajen z »dvema nožema«, Luka Košir, lastnik in chef restavracije Grič v Horjulu z eno Michelinovo zvezdico, pa z »enim nožem«. »Dva noža« prejmejo tisti, ki dosežejo 40 odstotkov ali več od vseh možnih točk, »en nož« pa tisti, ki dosežejo 20 odstotkov ali več od vseh močnih točk. The Best Chef služi kot osrednja platforma za ljubitelje hrane za izmenjavo znanja, razpravo o aktualnih temah in spodbujanje skupnosti, ki je navdušena nad gastronomijo.

Enainpetdesetletnica je na lanskoletni prireditvi, ki je potekala v Mehiki, osvojila nagrado za tretje mesto v glavni kategoriji najboljših kuharskih mojstrov na svetu. Kot je Roš Stojanova povedala ob prejemu najnovejše nagrade, te ni pričakovala.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine