Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Novoletno turnejo doživlja kot počitnice

Pred novoletno turnejo najboljša slovenska uvrstitev v sezoni 4. mesto, ki ga je dvakrat osvojil Domen Prevc.
Domen Prevc je pred dvema sezonama novoletno turnejo začel (in tudi končal) v rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. FOTO: Reuters
Domen Prevc je pred dvema sezonama novoletno turnejo začel (in tudi končal) v rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. FOTO: Reuters
27. 12. 2018 | 06:00
4:51
Prvič po sezoni 2012/13 se slovenski smučarski skakalci na novoletno turnejo, ki se bo s kvalifikacijami v Oberstdorfu začela v soboto, odpravljajo brez uvrstitve med najboljše tri v uvodnih mesecih zime. A predvsem Domen Prevc je bil trojici kar nekajkrat blizu, pred jutrišnjim odhodom v Nemčijo je 19-letnik omenjal najvišje cilje v naši šesterici.

Ker je Peter Prevc šele pred kratkim prvič po poškodbi nastopil na tekmah svetovnega pokala, za Jernejem Damjanom je slabši začetek sezone od napovedi, Timi Zajc pa je vendarle še manj izkušen, bi bila lahko slovenska pričakovanja uprta v Domna Prevca (šesterico bosta dopolnila še Anže Semenič in Bor Pavlovčič). Ne prvič, saj se je pred dvema letoma na turnejo podal v rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala, a bil nato v boju za zlatega orla kot najboljši Slovenec deveti, v nadaljevanju sezone pa so šle stvari potem navzdol. Lani je najmlajši od bratov Prevc zaradi slabe forme izpustil uvodno postajo v Oberstdorfu, ko se je pridružil ekipi, pa tudi ni blestel, saj je zasedel 41., 44. in 29. mesto.

Tokrat želje segajo precej višje, saj je Prevc – potem ko je preskočil uvod v Visli – zelo dobro začel sezono, kar nekajkrat je bil tudi že v igri za stopničke, natančneje štirikrat na šestih tekmah. V Ruki je bil tako dvakrat četrti (kar je tudi najvišja slovenska uvrstitev sezone), na drugi tekmi v Nižnjem Tagilu bi bil bržčas med najboljšimi tremi, če ne bi skočil v zares slabih razmerah, na prvi preizkušnji v Engelbergu pa prav tako, če ne bi pri doskoku prekrižal smuči, čemur je sledil padec. »Trenerji so izračunali, da bi bil med trojico, a 'če' v skokih ne obstaja. Najprej se je treba dokazati, narediti vrhunski skok od začetka do konca, potem pa pride tudi rezultat,« razmišlja enajsti v skupnem seštevku svetovnega pokala (tik za Zajcem), ki se je med tekmovalnim premorom pred novoletno turnejo malce bolj posvetil tudi telemarku, potem ko je priznal, da ga poleti ni treniral, a vse skupaj še vedno ni tako, kot si strokovno vodstvo želi.
 

Tehnika skoka pred telemarkom


»Seveda bi bilo idealno, če bi ga naredil pri vsakem skoku, a bolj se osredotočam na tehniko, ne toliko na telemark, to je malce bolj obstranska stvar. Če nisi fokusiran na skok, gre lahko hitro deset, dvajset metrov po zlu, kar je zelo veliko v primerjavi z dvema točkama, kolikor te kaznuje posamezni sodnik za slab doskok,« razkriva svoj pristop Prevc ter zatrjuje, da mu ta padec ritma ne bo pokvaril, saj je nanj v hipu pozabil, kar je pokazal tudi dan kasneje, ko pa so se v slovenski reprezentanci ušteli pri pripravi smuči.

Čeprav je v Engelbergu na koncu z 20. in 18. mestom dosegel najslabši uvrstitvi zime, mu je tudi Švica prinesla določeno zadovoljstvo. »Doskok me je pač stal lepega števila mest, a skok, ki še vedno ni bil najboljši, mi je dal potrditev, da še vedno znam, da lahko skočim na najvišja mesta. Drugi dan je bilo vse skupaj slabše, a sem bil še vedno med dvajseterico, kar je tudi spodbuden podatek,« pravi 19-letnik, ki se želi na novoletni turneji osredotočiti predvsem na skoke, njihovo tehniko ter na umirjenost, ker to preizkušnjo spremlja precej trušča, prav tako bi rad čim bolj tekoče »preklapljal« med posameznimi postajami, ki zelo hitro sledijo ena drugi.

»Moja želja je preboj med najboljšo trojico, tekme v tej sezoni so že pokazale, da je to realno. Sploh zdaj, ko smo si malce odpočili in trenirali na snegu, saj pred tem gotovo ni bilo idealno, ko smo skakali na plastični skakalnici,« razkriva cilje Prevc, ki novoletno turnejo doživlja kot počitnice. »Vedno rečem, da skokov ne doživljam kot poklic, ampak kot konjiček, nekaj, kar res rad počnem. Seveda se potrudim po najboljših močeh, si želim kar najboljše rezultate, živim za to vsak dan, a hkrati v vsem tem tudi uživam. Tudi kadar ne gre, kot bi si želel. Na novoletni turneji se počutim dobro, lokacije tekem so mi všeč,« še pravi pred prvimi preizkusi v Oberstdorfu Prevc, ki je skupaj z reprezentančnimi kolegi priprave za turnejo štirih skakalnic (kot za veliko večino je tudi zanj prvi favorit Rjoju Kobajaši) opravil v Planici in Kranju. Vmes je nastopil tudi na državnem prvenstvu, na katerem pa je zasedel šele 9. mesto.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine