Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Skoki (M): Premierna zmaga Geigerja, smola Domna Prevca

Na prvi posamični tekmi v Engelbergu je imela Slovenija tri finaliste, Domen Prevc je imel ogromno smole, prvič v karieri pa je zmagal Nemec Karl Geiger. 
Domen Prevc je bil v prvi seriji najboljši Slovenec. FOTO: Reuters
Domen Prevc je bil v prvi seriji najboljši Slovenec. FOTO: Reuters
N. Gr.
15. 12. 2018 | 15:50
15. 12. 2018 | 19:02
5:10
Dolgo pričakovana vrnitev Petra Prevca na tekme svetovnega pokala se ni začela povsem po načrtih. V težkih vetrovnih razmerah, pihal je močan veter v hrbet, je imel Prevc težave in še slabo doskočil, zato je ostal brez finala. Do točk so se prebili trije Slovenci, najboljši je bil na koncu Timi Zajc, ki je zasedel 12. mesto. 

Precej boljši bi bil Domen Prevc, ki je v finalni seriji poletel do kar 138 metrov, nato pa je prekrižal smuči in padel ob vožnji v iztek, zato je zdrsnil na 20. mesto, Jernej Damjan pa je bil 23. 

»S tekmo sem zelo zadovoljen, saj sem naredil dva konstantna skoka, tudi rezultat je vrhunski. Z mirno glavo grem lahko na jutrišnjo tekmo,« je po novem uspešnem nastopu povedal Zajc, ki je nato dejal, da se zadnje čase velikokrat sreča z besedo potrpežljivost, saj je bil to zimo že večkrat na pragu vrhunske uvrstitve.

»S to besedo se res srečam večkrat. Predvsem moram biti potrpežljiv, da bodo najboljši rezultati kmalu tudi prišli. Sicer pa me letos najbolj veseli konstantnost, da delam zelo podobne skoke in s tem pridejo tudi konstantne uvrstitve,« je še dejal 18-letni Slovenec.

V boju za zmago je bil presenetljivo najboljši Nemec Karl Geiger, še četrtič zapored je na stopničke skočil Piotr Zyla, ki je bil drugi, tretji pa Daniel Huber, ki je tako prvič v karieri stopil na stopničke svetovnega pokala.


 

Prva serija


Prvi skok na tekmi se Petru Prevcu ni najbolj posrečil, ob močnem vetru v hrbet je pristal pri le 126 metrih, za nameček je dobil še nizke ocene zaradi težav ob doskoku in ta dosežek bo težko dovolj za uvrstitev v finalno serijo. Nič bolje ni šlo niti Žaku Mogelu, ki je skočil 123 metrov in zaostal tudi za Prevcem, oba bosta težko uvrščena v drugo serijo. 

Dobro pa je bil razpoložen Damjan, ki se je s 127 metri približal tudi vodilnemu Michaelu Hayboecku in se uvrstil na četrto mesto, v tem trenutku je že uvrščen med dobitnike točk svetovnega pokala. Anže Lanišek je v težkih razmerah pristal pri 122 metrih in pol, ni dobil najboljših ocen in tudi on bo na robu uvrstitve v finale. 

Izkazal se je Domen Prevc, ki je imel nekoliko manj vetra v hrbet, pristal je pri 129 metrih in dobil dobre ocene za slog, uvrstil se je na peto mesto in bo imel v finalu dobro izhodišče. Takoj za njim je z nastopom opravil še zadnji Slovenec Timi Zajc, ki je bil meter krajši kot Domen, a se je zaradi dobrih sodniških ocen uvrstil tik za njega.

Na koncu je Domen prvo serijo končal na 13. mestu, Zajc je končal mesto za njim, Jernej Damjan pa je bil 26. Slovenci bodo imeli tri finaliste, najboljše izhodišče pred drugo serijo ima Evgenij Klimov, za njim je Piotr Zyla, na tretjem mestu pa Stephan Leyhe. Razlike v prvi petnajsterici so majhne, zato bosta imela tako Prevc kot Zajc priložnost, da svoj rezultat v finalu še izboljšata. 
 

Druga serija


Veter v hrbet je v drugi seriji nekoliko popustil, kar je za boljši skok izkoristil tudi Jernej Damjan. Pristal je pri 129 metrih, svoji daljavi iz prve serije je dodal dva metra in nekaj mest bo Damjan v finalu najbrž pridobil. Tudi Timi Zajc je skočil daleč, pristal je pri 134 metrih, dobil je petkrat oceno 18 in uvrstil se je na tretje mesto. 

Še precej boljši je bil Domen, ki je pristal pri kar 138 metrih, nato pa je prekrižal smuči in padel ob vožnji v iztek. Takoj se je pobral, poškodbe ni bilo, je pa izpustil priložnost, da za kar nekaj mest napreduje po lestvici v drugi seriji. 

Daljave so bile v finalni seriji precej večje, veter je nekoliko popustil, žirija pa je obdržala visoko zaletno mesto. Zelo dobro ga je izkoristil Karl Geiger, ki je skočil na stopničke, tudi Daniel Huber z najmanj petim mestom bo z doseženim zelo zadovoljen. Ob pristanku je imel veliko težav tudi Piotr Zyla, ki je zaostal za Geigerjem, a prehitel Huberja, Zyla bo četrtič zapored stal na stopničkah. 

Tudi vodilni po prvi seriji Klimov ni zdržal pritiska in Karl Geiger se je razveselil prve zmage v svetovnem pokalu v karieri. Klimov je zdrsnil na peto mesto in na stopničke je prvič v karieri skočil tudi Daniel Huber. Timi Zajc je bil na koncu 12., Domen Prevc 20., Jernej Damjan pa na 23. mestu. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine