Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Merijo višje in so sposobne več od prikazanega

V Lillehammerju najboljša Slovenka Ema Klinec na 9. mestu, moški v Nižnjem Tagilu.
Juliane Seyfarth se je rezveselila svoje prve zmage v svetovnem pokalu. FOTO: AP
Juliane Seyfarth se je rezveselila svoje prve zmage v svetovnem pokalu. FOTO: AP
30. 11. 2018 | 21:00
30. 11. 2018 | 21:49
4:58
Na uvodni tekmi poolimpijske sezone slovenske smučarske skakalke niso posegle po najvišjih mestih, kar je bila želja, so pa v Lillehammerju po pričakovanjih poskrbele za lep ekipni izkupiček. Tri so se namreč zvrstile do 13. mesta, a hkrati je bila najboljša Ema Klinec na devetem. Prvo zmago zime je presenetljivo vpisala Juliane Seyfarth.

Z zelo zahtevnimi razmerami so se morale včeraj spopasti skakalke na srednji olimpijski napravi (na kateri so kvalifikacije v četrtek končale šele nekaj minut pred enajsto zvečer), saj jim je delo oteževal vrtinčast veter, ki je na trenutke pihal tudi premočno. Z izjemo Urše Bogataj (5.) so Slovenke priložnost za višje uvrstitve zapravile že v prvi seriji, saj je bila denimo Klinčeva na 15. mestu, Nika Križnar pa celo na 23. Slednji dve sta v drugo napredovali, Križnarjeva je pridobila deset mest, Klinčeva pa šest, medtem ko je Bogatajeva, za katero so bile dosegljive tudi stopničke, nazadovala … (12.). Trojica je potrdila, da je najbolje pripravljena v naši reprezentanci (do točk sta prišli še Maja Vtič in Jerneja Brecl), a to vendarle niso rezultati, ki si jih vodstvo želi.

»Razmere so bile res težke, punce so nastopile v krču, ker je težko, še posebej pa ob prvem stiku s snegom, zbirati občutke, če ti ob vsakem skoku veter piha iz druge smeri. Zadovoljen sem z ekipnimi uspehom in drugim skokom Nike Križnar, več pa sem pričakoval od naše najboljše Eme Klinec. Vsekakor merimo višje in smo sposobni več, kot kažejo ti rezultati,« je ocenil glavni trener Zoran Zupančič, pri čemer bodo imela dekleta novo priložnost že danes (17.15), ko bo še ena tekma na srednji skakalnici, jutri (12.45) pa se bodo preizkusila še na veliki (HS-140).

Nepričakovana zmagovalka prve preizkušnje je postala Juliane Seyfarth, ki je veliko delo opravila že v prvi seriji, v kateri si je pred najbližjo zasledovalko zagotovila 14 točk prednosti. Nemka se je tako pri 28 letih razveselila svoje prve zmage in postala 15. ime na seznamu zmagovalk, na katerem premočno vodi (55) Sara Takanaši, včeraj tretjeuvrščena, medtem ko je zadnja skupna zmagovalka, Maren Lundby, štartala z 2. mestom.
 

Domen najboljši Slovenec


Danes (15.45) in jutri (16) pa čakata novi posamični preizkušnji tudi skakalce. Pred selitvijo v Nižnji Tagil, kjer je tekmovalce pričakala prava zima s temperaturami, nižjimi od minus deset stopinj Celzija, je bilo glavno vprašanje slovenskega tabora, ali lahko Domen Prevc predstave iz Ruke, kjer je bil dvakrat četrti, prenese tudi v Rusijo. Finsko prizorišče mu pač zares leži in ta konec tedna naj bi dal realnejšo oceno, a za zdaj kaže, da na mestu svoje prve zmage v svetovnem pokalu ni doživel zgolj prebliska. Prevc je bil namreč včeraj najprej najboljši na prvem treningu (na drugem sicer 30.), nato pa je bil v kvalifikacijah, v katerih je skakalcem pomagal vzgonski veter – enim bolj, drugim manj –, najvišje uvrščeni Slovenec, na 6. mestu.

Na skakalnici s HS 134 je skočil 130 metrov (123,6 točke) in močno odskočil od reprezentančnih kolegov, saj Slovenci niso pustili nič kaj dobrega ekipnega vtisa, saj je bila v kvalifikacijah uspešna le peterica. Brez nastopa na današnji tekmi (za jutrišnjo bodo kvalifikacije tik pred tem) sta namreč ostala Tomaž Naglič (57.) in Bor Pavlovčič (53.), medtem ko je bil Žak Mogel 32. (93,8; 114.5), Timi Zajc 34. (92,3; 110.5), Jernej Damjan 36. (89,7; 112) in Anže Lanišek 42. (86,3; 112.5). Kvalifikacije je dobil Poljak Piotr Žyla (128,9; 134) pred vodilnim v skupnem seštevku svetovnega pokala Rjojujem Kobajašijem (128,4; 130.5).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine