Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Še tretje zaporedno slovensko presenečenje?

Danes v Ruki kvalifikacije smučarskih skakalcev, jutri in v nedeljo posamični tekmi.
Domen Prevc je pred dvema letoma v Ruki dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.<br />
FOTO: AFP
Domen Prevc je pred dvema letoma v Ruki dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.<br /> FOTO: AFP
23. 11. 2018 | 06:00
4:21
Ruka je bila zadnji dve leti izjemno uspešno prizorišče za slovenske smučarske skakalce, saj so na treh posamičnih preizkušnjah dosegli kar dve zmagi in še eno 3. mesto. Pred dvema letoma, ko je bila finska tekma tudi uvodna v sezono, je zablestel Domen Prevc, lani je do senzacionalne zmage prišel Jernej Damjan. Oba sta tokrat v sedemčlanski slovenski ekipi.

V primerjavi z Vislo je v slovenskem moštvu za Ruko prišlo do ene spremembe, saj je glavni trener Gorazd Bertoncelj doma pustil Tomaža Nagliča, na Finsko pa je ob Timiju Zajcu, Anžetu Lanišku, Anžetu Semeniču, Boru Pavlovčiču, Jerneju Damjanu in Žaku Mogelu odpotoval Domen Prevc. Lani se ni vrnil na mesto svoje prve zmage (tedaj je njegov uspeh s 3. mestom dopolnil Peter Prevc), tokrat bo dobil priložnost, četudi je vprašanje, kaj se je spremenilo v tednu dni, ko ni odpotoval v Vislo, ampak je treniral doma. Je pa res, da sam priznava, da mu finsko prizorišče veliko bolj odgovarja kot poljsko, saj je veliko bolj mirno, navijači na eni in drugi postaji so povsem neprimerljivi.

»Domen je neznanka kot vedno, a dobil bo priložnost in bo pokazal, ali je pripravljen ali ne, potem pa bomo videli, kako naprej. Računamo tudi na to, da mu skakalnica in ambient ustrezata,« pravi Bertoncelj, ki je sicer ob predstavitvi pred začetkom sezone dejal, da Domen Prevc ne more biti sedma izbira, ampak bo v ekipi, ko bo lahko nosilec slovenskih rezultatov.

Bertoncelj, ki je bil predvsem zaradi 5. mesta Timija Zajca zadovoljen z izkupičkom iz Visle, računa tokrat na več dobitnikov točk (na Poljskem trije), prav tako na več uvrstitev med 10 in 20 (Lanišek je bil 20., Semenič pa 26.), hkrati si želi, da bi Zajc ostal na približno enaki ravni. Ob tem je prepričan, da bo prav zaradi Zajčevega rezultata ostalim lažje, saj so na treningih podobno dobri, zato se lahko zavedajo, da lahko tudi sami posegajo po višjih uvrstitvah.

Glavni dolžnik iz Poljske je seveda ostal prav Damjan, ki je izpadel že v kvalifikacijah. »Bolj kot razočaran sem bil jezen. Še zdaj mi ni jasno, zakaj sem tri najslabše skoke zadnjih mesecev pokazal prav na uvodni postaji. Zdaj je bilo v Kranju spet vse normalno,« je pred odhodom na Finsko dejal Damjan, ki je lani v Ruki presenetljivo prišel do druge zmage v svetovnem pokalu v karieri. In to po tem, ko si za uvodno preizkušnjo v Visli ni izboril mesta v reprezentanci, si ga pa je ob napovedani rotaciji nato s stanovitnimi skoki na treningih, ki jih je potem prenesel tudi na tekmo.

»Zaradi lanske zmage se v Ruko ne odpravljam z drugačnimi občutki, sploh če se spomnim, kako je bilo ob vrnitvi v Saporo po prvi zmagi (prva tekma 50; druga 9.). Glede na dogajanje v Visli si želim od šest do devet normalnih skokov,« upa Damjan na boljše rezultate v Ruki, kjer bo v središču tudi vrnitev Severina Freunda po dolgi odsotnosti zaradi poškodb.
Kvalifikacije se bodo danes začele ob 18. uri, jutrišnja posamična tekma ob 16.30, nedeljska pa ob 17.
 

Začenjajo tudi kombinatorci


V Ruki se bo začela tudi sezona za smučarske tekače in nordijske kombinatorce. Slednje prav tako kvalifikacije čakajo danes, na uvodno preizkušnjo pa je odpotoval zgolj en Slovenec, Vid Vrhovnik. »Naša ekipa je zelo mlada, jedro sestavljajo fantje, rojeni leta 1999 in 2000. Tega se moramo zavedati, od njih ne smemo preveč pričakovati in tudi zato bo na prvi tekmi nastopil le Vid Vrhovnik. Kasneje se mu bo pridružil Gašper Brecl, nato pa še Marjan Jelenko. Verjamem, da smo dobro pripravljeni, da smo dobro delali, tako kot vsi pa iščemo sproščenost na prvih tekmah. Naš dolgoročen cilj pa je, da na svetovnem prvenstvu v Planici 2023 nastopimo z ekipo,« je pred štartom dejal glavni trener Mitja Oranič.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine