Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Domen ali v dno skakalnice ali na vrh doskočišča

Glavni trener skakalcev Gorazd Bertoncelj se je ob dveh Prevčevih četrtih mestih v Ruki še posebej razveselil dobrega ekipnega rezultata.
Domen Prevc je v Ruki spet vzletel. FOTO: Reuters
Domen Prevc je v Ruki spet vzletel. FOTO: Reuters
27. 11. 2018 | 09:03
27. 11. 2018 | 09:59
4:07
Povsem ponesrečena uvodna ekipna tekma sezone v Visli, na kateri so slovenski smučarski skakalci zasedli zgolj sedmo mesto, in to ob diskvalifikaciji Norveške, se zdi le še oddaljen spomin, čeprav je od začetka minil komajda dober teden dni. A v Ruki je bila podoba res veliko boljša, tako zavoljo dveh četrtih mest Domna Prevca kot zaradi ekipnega iztržka, kar je za glavnega trenerja Gorazda Bertonclja še posebej pomembno.

Potem ko je imela Slovenija na posamični tekmi v Visli zgolj tri dobitnike točk, dva skakalca sta odpadla že v kvalifikacijah, dva pa še v prvi seriji, je bilo v Ruki vendarle vse skupaj veliko bolje. Za sobotno tekmo resda ni bilo kvalifikacij, medtem ko so se v nedeljo vsi prebili na tekmo, v trideseterici pa je bilo na prvi preizkušnji pet naših skakalcev, od tega kar trije med deset, poleg Domna Prevca še Timi Zajc in Anže Lanišek. Na drugi tekmi so si točke zagotovili štirje slovenski tekmovalci.

»Nad iztržkom nisem presenečen, saj smo vedeli, da smo dobro pripravljeni, seveda pa sem zelo zadovoljen. Res smo bili motivirani, v ekipi vlada izjemno dobro vzdušje. Tekmovalci so bili nabrušeni, borbeni in tu je rezultat. Ocena konca tedna je zelo uspešno, poleg Domnovih rezultatov me še posebej veselijo trije v deseterici na sobotni tekmi. Zame je najpomembneje, da je več tekmovalcev sposobnih dosegati dobre rezultate, da smo ekipno močni,« je pred poletom iz Helsinkov povzel dogajanje v Ruki Bertoncelj, ki je bil zadovoljen že po tekmi v Visli, kaj šele po finskem dvojčku.
 

Zajc kot z dveh zaletnih mest nižje


V Ruki je najbolj razočaral Anže Semenič, ki je ostal brez točk, tako kot tudi Bor Pavlovčič, medtem ko jih je Jernej Damjan v soboto osvojil, v nedeljo pa ne, pri ostalih je podoba veliko boljša. »Semenič je izgubil občutke. Oktobra je deloval že zelo dobro, a zdaj se bo moral spet najti. Imamo kar nekaj nestanovitnih fantov, so mladi in odvisni od občutkov, ki pa se lahko kaj hitro izgubijo. Sicer pa je Lanišek pokazal dobro pripravljenost, Mogel je nastopil zelo solidno, čeprav zmore več, a smo zadovoljni, da počasi gradi rezultate, Zajc je zelo stanoviten. Verjetno se mu bo kakšna tekma tudi ponesrečila, a računamo na konstantne rezultate. On ima vsekakor veliko rezerve pri zaletni hitrosti, saj dosega takšne, kot bi skakal z dveh zaletnih mest nižje. Rezultati so kljub temu dobri, a z višjo hitrostjo bi lahko hitro dodal kakšnih pet metrov,« je razčlenil Bertoncelj, ki je poskrbel, da se je še drugo leto zapored zamenjava za Ruko izkazala za odlično. Lani je namreč vskočil Jernej Damjan in zmagal, letos je uvodno tekmo izpustil Domen Prevc, ki se je zdaj dvakrat zavihtel tik pod oder za zmagovalce, izkazal pa se je z veliko stanovitnostjo, saj je bil ves konec tedna med najboljšimi.

»Domnovi četrti mesti sta izjemna rezultata, vsekakor nas zelo veseli njegova vrnitev, po eni strani je to presenečenje, po drugi ni, pač glede na skakalnico. Pri njem smo vedeli, da sta le dve možnosti, ali bo ali pa ne, torej ali bo letel v dno skakalnice ali pa se bo zaprašilo na vrhu doskočišča,« je razkril glavni trener ter pojasnil, da najmlajši od bratov Prevc ni bil tako slabo pripravljen, kot je ocenjeval sam. »Imel je določene težave, a nič takšnega, da ne bi mogel rešiti. Zdaj jih je in je vzletel. Bo pa treba še malo počakati, da bomo videli, ali se je dobri, stari Domen vrnil. Sam sem mu dejal, da upam, da s tem zanj ni tudi konec sezone, ampak začetek,« je še dodal Bertoncelj, ki se je z ekipo iz Finske vrnil včeraj zvečer, že v sredo zvečer pa se bo odpravil v Rusijo, v Nižnij Tagil, kjer naj bi spet nastopil tudi Tomaž Naglič.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine