Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Cilji visoki: pozimi bi radi nadaljevali, kjer so poleti končali

V Lillehammerju sezono začenjajo tudi smučarske skakalke.
Emo Klinec so kot eno glavnih favoritinj sezone izpostavili tudi pri mednarodni zvezi. FOTO: Matej Družnik/Delo
Emo Klinec so kot eno glavnih favoritinj sezone izpostavili tudi pri mednarodni zvezi. FOTO: Matej Družnik/Delo
29. 11. 2018 | 09:00
3:37
Dva tedna za moškimi sezono svetovnega pokala začenjajo smučarske skakalke. Slovenke z visokimi cilji, ki imajo osnovo v odlični poletni veliki nagradi, ki jo je Ema Klinec končala na 2. mestu v skupnem seštevku. »Upam, da bomo zimo začeli, kot smo končali poletje,« pravi novi glavni trener Zoran Zupančič, ki je na uvodno tekmo v Lillehammer, kjer so danes na sporedu kvalifikacije, nato pa tri tekme, popeljal šest deklet.

Ženski skoki bodo storili korak naprej, saj je bilo v prejšnji zimi predvidenih 19 posamičnih preizkušenj (na koncu jih je bilo 15), v novi jih je 25, ob tem še dve ekipni, dekleta bodo prav tako imela turnejo raw air (brez poletov v Vikersundu), za finale še rusko turnejo bluebird. V koledarju je premor od sredine decembra do sredine januarja. »Povečanje v primerjavi s prejšnjimi sezonami je veliko, želimo se približati moškim, tudi glede velikosti skakalnic, upam, da bomo naredili korak naprej pri prepoznavnosti ženskih skokov. Želim si, da bi nastalo več močnih ekip in da bi bila v prihodnje ekipna tekma tudi na OI in SP. Gre za mlado disciplino in razlike pri nagradah in sponzorjih so velike v primerjavi z moškimi, kar upam, da se bo spremenilo,« pravi o položaju ženskih skokov Zupančič.
 

Poudarek na SP in Ljubnem


V Lillehammerju bodo na prvi tekmi svetovnega pokala pod njegovim vodstvom nastopile Ema Klinec, Urša Bogataj, Jerneja Brecl, Nika Križnar, Špela Rogelj in Maja Vtič (kasneje bo eno zamenjala Katra Komar), cilji so visoki, a ne samo za uvodno prizorišče, ampak za celotno zimo. »Poletno sezono smo končali kot ena najmočnejših nacij, na polno bomo krenili tudi v zimo. Na zadnjih treningih, ki smo jih opravili v Planici in Kranju, smo testirali novo zimsko opremo, ki se je izkazala za dobro. Smo na visoki ravni in lahko pričakujemo, da se bomo borili za najvišja mesta,« je pred odhodom na Norveško dejal Zupančič, ki je želel zadnje treninge opraviti na prizorišču, a mu prireditelji niso zagotovili, da bo to mogoče.

Skakalke, ki so po njegovem na visoki ravni, ne pa še na vrhunski, so Bogatajeva, Križnarjeva ter Klinčeva in te naj bi se potegovale za najvišja mesta. Seveda bo osredotočenost na Klinčevi, ki je zablestela v poletnem delu, v katerem se je razveselila svoje druge zmage v veliki nagradi. Med pet favoritinj so jo uvrstili tudi pri mednarodni zvezi ... »Emini skoki resda še niso tako stanovitni, kot so bili ob koncu poletja, a mislim, da bo kot izkušena tekmovalka na uvodnih tekmah znala pokazati, kaj zmore,« pričakuje Zupančič, ki v koledarju posebej izpostavlja dve tekmovanji, svetovno prvenstvo v Seefeldu oz. Innsbrucku ter domače preizkušnje na Ljubnem, kjer bodo tokrat kar tri tekme, tudi ekipna.

»Po takšni poletni sezoni so seveda naši cilji visoki, to je kolajna na SP in čim boljše uvrstitve na Ljubnem. V svetovnem pokalu bomo z Emo merili na najvišja mesta, želimo si dve tekmovalki skupno med deseterico, še dve med dvajseterico, v igro za vrh bi se radi vmešali tudi v pokalu narodov,« je še razkril Zupančič pred današnjim štartom – kvalifikacije se bodo začele ob 17.30.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine