Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Trimova zaušnica z enakim učinkom kot ribniška?

Celjani bodo jutri ob 17. uri gostili Pick Szeged in se želeli z zmago odkupiti za sredin poraz. Pri Madžarih kar štirje slovenski legionarji.
William Accambray bo eden glavnih celjskih adutov proti favoritu iz Madžarske. Foto Mavric Pivk
William Accambray bo eden glavnih celjskih adutov proti favoritu iz Madžarske. Foto Mavric Pivk
9. 2. 2019 | 10:00
9. 2. 2019 | 10:05
7:40
Ko so 26. septembra lani Celjani v Ribnici doživeli prvi ligaški poraz po skoraj treh letih, so se na šok odzvali idealno, s podvigom proti Flensburgu štiri dni kasneje. Njihovi navijači upajo, da bo sredina hladna prha proti Trimu imela podoben učinek, ko bodo pivovarji jutri ob 17. uri gostili verjetno še bolj zahtevnega tekmeca Pick Szeged v 11. kolu EHF lige prvakov.

Omenjeni poraz v Ribnici je odnesel trenerja Branka Tamšeta in šok terapija z imenovanjem Tomaža Ocvirka je prinesla veliki dve točki proti nemškim prvakom. Poraz s Trimom ni prinesel kriznih ukrepov, še v slačilnici ni bilo izrednega sestanka. Mnogi trenerji bi iskali izgovore in s prstom kazali na zunanje dejavnike, Ocvirk, ki je doživel sploh prvi poraz proti slovenskemu tekmecu, ni takšen. Posul se je s pepelom in nase prevzel vso krivdo ter s tem zaščitil igralce, ki bi – roko na srce – morali Trebanjce premagati tudi brez trenerja.



Dobrota je sirota, pravijo, bomo videli, ali se bodo rokometaši znali odkupiti šefu zaradi poraznega pristopa in na kolena spravili madžarske prvake, ki sicer zmage ne potrebujejo nujno, a bi jim že zagotovila drugo mesto v skupini B za Parizom ter s tem dobro izhodišče v osmini finala. Kot je že na zadnjem reprezentančnem zboru zatrdil Koprčan Dean Bombač, organizator igre, bodo tekmo zato vzeli z vso resnostjo in brez popuščanja.

Gal Marguč se po daljšem času vrača v ligo prvakov. Nazadnje je igral prav v Szegedu 6. oktobra lani. FOTO: Blaž Samec
Gal Marguč se po daljšem času vrača v ligo prvakov. Nazadnje je igral prav v Szegedu 6. oktobra lani. FOTO: Blaž Samec

 

Derbi v Rdeči dvorani je bil zavajajoč


»Katastrofa,« je bila prva beseda Ocvirka na vprašanje, kaj se je zgodilo proti Trebnjemu. Poraz, prvi v Zlatorogu, ki je pod njim spet postal trdnjava, mu je naredil globoko brazdo v srcu. Sčasoma se mu bo koža že odebelila, ampak za to je potrebna kilometrina, ki je 45-trener nima, saj prvič sedi na klopi članske ekipe in zelo čustveno doživlja tekme.



»Fantov po zmagi na derbiju v Velenju očitno nisem znal dovolj dobro opozoriti na nevarnost Trima, proti kateremu smo se komaj rešili že v gosteh. Priznam, tudi meni so misli uhajale k Szegedu in očitno se je to preneslo na igralce, zavedli so me tudi zadnji treningi, na katerih smo delovali odlično,« je sredino zgodbo podoživljal "Čvari", ki mu je lahko v tolažbo, da izgubljeni točki nista bili usodni.

Mario Šoštarič (levo) bo zelo nevaren z desnega krila. FOTO: Blaž Samec
Mario Šoštarič (levo) bo zelo nevaren z desnega krila. FOTO: Blaž Samec


Morda se bo zaušnica izkazala za blagoslov pod krinko. Če nič drugega, je Pick Szeged povsem drugačna ekipa od Trima, precej višja in težja, morda telesno najbolj dominantna od vseh v LP, njeno surovo moč so Celjani na svoji koži občutili v začetku oktobra lani, ko niso bili konkurenčni in so v mestu salam in zelja izgubili s 24:33 (18:8).
 

Szeged kandidat za F4


Szeged sodi v krog resnih kandidatov za nastop na F4 v Kölnu, na vsakem igralnem mestu ima po dva vrhunska rokometaša, pri njem igrajo kar štirje slovenski reprezentanti, poleg Bombača še Matej Gaber, Mario Šoštarič in Nik Henigman. Zanimivo, nihče od njih nikdar ni nosil celjskega dresa.



Bence Banhidi, Szolt Balogh in Richard Bodo so madžarski reprezentanti, kapetan je švedski veteran Jonas Källman, v vratih stojita Hrvata Marin Šego in bivši celjski igralec Mirko Alilović, trener Juan Carlos Pastor, znan po tem, da do potankosti analizira tekmeca, ima v ekipi dva izkušena rojaka, Joana Cañellasa in Jorgeja Macquedo, omeniti velja še ruskega strelca Dmitrija Žitnikova in češkega levičarja Stanislava Kašpareka, na levem krilu je učinkovit Islandec Stefan Sigurmannsson. Res vrhunska zasedba ...

Matej Gaber je steber obrambe Pick Szegeda. FOTO: Blaž Samec
Matej Gaber je steber obrambe Pick Szegeda. FOTO: Blaž Samec


Morda bo rahla prednost Celjanov, da je imel Pick osem igralcev na SP, oni pa le dva, Draška Nenadića in za nekaj časa Kristiana Bećirija, ostali so ves januar skupaj trdo delali in če bi sklepali zgolj po predstavi v Velenju, bi lahko rekli, da so nared za nove podvige.
 

Obramba, obramba in še enkrat obramba


Ocvirk sicer tudi danes verjetno ne bo poslal v igro rahlo poškodovanega Jake Malusa, ostali so nared, če odštejemo Matica Grošlja, tudi Domen Makuc in Branko Vujović, edini s pozitivno oceno proti Trimu (9 golov), ki je imel težave z gležnjem. Za slovenske prvake bi bili točki vredni zlata v lovu na osmino finala, poraz pa bi jim tri tekme pred koncem rednega dela precej priškrnil vrata izločilnih bojev.



Pomemben adut bodo navijači, ki naj bi dobro zapolnili dvorano Zlatorog in so že videli padec Flensburga, Zagreba in Zaporožja ter nazadnje remi z Nantesom. Zbralo naj bi se jih več kot 4000, nekaj bo tudi Madžarov, v klubu napovedujejo bogat spremljevalni program.

Tomaž Ocvirk ima ta teden zelo mešane občutke o svoji ekipi. FOTO: Blaž Samec
Tomaž Ocvirk ima ta teden zelo mešane občutke o svoji ekipi. FOTO: Blaž Samec


Po dolgem času bo v LP zaigral tudi Gal Marguč, ki je saniral zlom prsta na roki. Nazadnje je bil prav v Szegedu 6. oktobra lani. »Dolgo se je vleklo, ni bilo prijetno sedeti na tribuni, vesel sem, da sem nazaj,« je odleglo levorokemu krilnemu igralcu, ki se dobro zaveda, kdo bo stal na drugi strani: »Szeged je dokazal, da ni bil kar tako madžarski prvak pred Veszpremom. V tekmi bo favorit, ključ do naše zmage pa je obramba, obramba in še enkrat obramba. Zaustaviti bo treba navezo s krožnim napadalcem, saj je Banhidi zares izjemen na črti. Pomembno bo dosegali lahke gole iz nasprotnih napadov, na postavljeno obrambo bomo težko zadevali. Gremo na vse ali nič.«

Celjani so nazadnje gostili Pick Szeged novembra 2016 in izgubili s 25:31.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine