Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Po žalostnem derbiju se mora med drugoligaše preseliti Olimpija

Košarkarji Krke so v dvorani Leona Štuklja premagali Petrol Olimpijo in si zagotovili obstanek v ligi ABA. 
Krka in Olimpija sta se pomerili v derbiju za obstanek v ligi ABA. FOTO: ABA
Krka in Olimpija sta se pomerili v derbiju za obstanek v ligi ABA. FOTO: ABA
17. 3. 2019 | 22:50
17. 3. 2019 | 23:16
3:10
Novo mesto – V žalostni dan D za slovensko klubsko košarko sta Krka in Petrol Olimpija vstopili z dodatno zmanjšanim naborom možnosti. Zaradi zmage Igokee nad Zadrom so se tudi Novomeščani otresli strahu, da bi lahko pristali na predzadnjem mestu in se morali za obstanek med regionalno elito spopasti s podprvakom 2. lige ABA. Damoklejev meč je tako visel le nad poražencem slovenskega derbija zadnjega kola, padel pa je za vrat Ljubljančanov.

Pomen tekme v polni dvorani Leona Štuklja je spodbudil košarkarje obeh moštev, da so vložili tudi zadnje atome energije, za katere v prejšnjih nastopih niti vedeli niso, da jih imajo. Kajti če bi tudi v minulih mesecih igrali s podobno zavzetostjo, se ne bi znašli v takšni godlji. Razumljivo pa je, da je grožnja izpada vplivala na privlačnost potez, ki so bile karseda makiavelistične in podrejene končnemu rezultatu.

Odločneje so se dvoboja lotili Novomeščani, ki so po začetnem zaostanku z 2:6 prevzeli pobudo in si pod vodstvom Daliborja Đape priigrali obetavno prednost šestih točk (19:13 in 30:24), toda Ljubljančani še zdaleč niso razmišljali o vdaji. Čeprav so jih gostitelji izrinili izpod obroča in prevladovali pri skokih, so tik pred polčasom prevzeli vodstvo z 31:30 s koši Domna Lorbka in Bobana Tomića. Zadnjih 20 minut v regionalni sezoni sta moštvi začeli domala z ničle.

Tudi na končno odločitev je bilo potrebno počakati do zadnje minute. Po Olimpijinem vodstvu s 45:41 so Novomeščani še bolj zgostili obrambo, pobegnili na 61:55 in v odločilnih trenutkih pokazali precej več konkretnosti. Zlata vreden je bil prispevek Luke Lapornika, ki je v zadnjih sekundah blokiral Lorbkov poskus za tri točke.
 

Na potezi Koprčani


Iz lige ABA je prvič izpadla Olimpija, ki je dosegla le šest zmag v 22 tekmah, Zadar pa se bo v dvoboju do dveh zmag pomeril s poražencem finala končnice 2. lige ABA, v kateri se bodo v sredo uvodoma pomerili Sixt Primorska – Borac Čačak in Spars Sarajevo – MZT Skopje. Koprčani so okusili le dva poraza v 22 kolih, dobili pa so vse dvoboje s preostalimi udeleženci končnice, zato jo pričakujejo v vlogi velikega favorita.

Za razliko od lani, ko so proti Krki izgubili finalno tekmo sklepnega turnirja v Čačku, jim gre na roko tudi nov tekmovalni sistem. V polfinalu se bodo namreč moštva pomerila na dve zmagi, v finalu celo na tri, kar zmanjšuje možnost vpliva slabega večera. Če bodo slovenski pokalni prvaki potrdili svojo kakovost, se bodo prvič uvrstili v 1. ligo ABA in podvojili število naših moštev v njej.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine