Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Ni več dvoma: izpadlo bo (vsaj) eno slovensko moštvo

Po dveh polomih z 28 točkami razlike bo o zadnjem mestu v ligi ABA odločil derbi med Krko in Petrolom Olimpijo.
Edo Murić (z žogo) je bil bržkone edini Slovenec, ki je zadovoljen zapustil Tivoli po gostovanju Cedevite. FOTO: ABA
Edo Murić (z žogo) je bil bržkone edini Slovenec, ki je zadovoljen zapustil Tivoli po gostovanju Cedevite. FOTO: ABA
10. 3. 2019 | 21:32
4:46
Krkina zmaga nad Cedevito v prejšnjem kolu lige ABA je bila le lastovka, ki ni prinesla pomladi. Petrol Olimpija je bila v Tivoliju svetlobna leta daleč od ponovitve podviga Novomeščanov, ti pa so zelo obetavno začeli proti Ciboni, a izgubili tretjo četrtino s 13:36 in drugi polčas s 27:62. Zato ni več dvoma, da bo (vsaj) ena od slovenskih zasedb morala zapustiti regionalno elito: izpadla bo poraženka njunega medsebojnega derbija v dolenjski metropoli.

Nevarnosti se bo težko otresla tudi zmagovalka dneva D v Novem mestu, saj bo težo imela tudi tekma Zadar – Igokea. Vsi pa se želijo otresti tudi predzadnjega mesta, saj prinaša dodaten dvoboj do dveh zmag s podprvakom 2. lige ABA. V njej pred zadnjim kolom in začetkom končnice prepričljivo vodi Sixt Primorska (19:2) pred sarajevskim moštvom Spars (16:5) in MZT iz Skopja (14:7), v boju za četrto mesto v polfinalu pa so izenačeni beograjski Dynamic, Borac iz Čačka in Sutjeska iz Nikšića (vsi 12:9).

Požaru se je izmuznila Cibona, ki se je z zmago nad Krko zasidrala na sredini lestvice. Njen trener Ivan Velić je v uvodnih mesecih sezone 2015/16 vodil Novomeščane, zato jim je pred tekmo diplomatsko namenil nekaj lepih besed: »Nekorektno je, da od začetka sezone vsi 'mečejo' Krko iz lige, saj ima vso potrebno kakovost in večji proračun, kot ga imamo mi. V tej sezoni je doma premagala Partizan, Budućnost in Cedevito ter v gosteh Zadar, kar potrjuje mojo izjavo.« Dodatno težo ji je dajal prvi polčas, v katerem so slovenski podprvaki vodili že z 41:29 s po 10 točkami Marka Jošila in Dominika Mavre, nadaljevanje pa je vse skupaj postavilo na laž.

Z nizom 15:3, pri katerem je prednjačil 36-letni veteran Marin Rozić, so Zagrebčani hitro pripravili zasuk za vodstvo z 52:47, z agresivno obrambo in 12 trojkami pa so še naprej jemali voljo do igre gostom. Njihov trener Simon Petrov je resda kričal, da se ne smejo vdati in da se morajo stepsti za vsako za žogo, a ni bilo odziva. Krka si je do konca tretje četrtine naložila že 16 točk primanjkljaja in tik pred koncem zaostala že za 30 točk. Z 18 izgubljenimi žogami (Mavra 5), izgubljenim skokom (28:37) in vnovič brez prave globinske igre pač ni bila niti blizu želeni ravni. »Solidno smo igrali v prvem polčasu, v drugem pa razpadli. Ne vem, zakaj. Nimam pojma, kako se nam je zgodilo nekaj takšnega,« je bil po visokem porazu razočaran Petrov.
 

Zdovc se je opravičil


Kdo ve, ali je dejstvo, da je Jure Zdovc v prejšnji sezoni vodil Cedevito, koristilo Olimpiji ali je dodatno spodbudilo Zagrebčane. Iz končnega rezultata pa bi lahko vsekakor sklepali, da se je Ljubljančanom primerilo nekaj podobnega kot Krki. Nenavadno so resda že začeli, saj so v uvodni četrtini prejeli 29 točk, kar je precej nad Zdovčevo košarkarsko filozofijo, toda s koši Aleksandra Lazića so lahko držali korak z gosti. Nato pa se je začel pogrom, saj je obramba ostala na enaki ravni, napad pa popuščal. Preostale tri četrtine so slovenski prvaki izgubili z 41:69 in se po krajšem preblisku za znižanje na 52:62 le za las ognili stotici na domačem parketu. Cedevita je izkoristila kar 64,4-odstotka vseh metov iz igre (za tri 12:17), Olimpija le 44,6 % in zaradi pasivnih akcij iztržila kar 20 prostih metov manj kot Cedevita.

Zdovc je po polomu poudaril: »Za našo predstavo se opravičujem vsem, ki so nas spremljali. Naša igra ni bila najboljša. Z zmago bi si zagotovili obstanek v ligi, a nam to ni uspelo. Napravili smo preveč začetniških napak. Ne glede na vse moramo verjeti vase. To so moji fantje, moja ekipa in storiti moramo vse za zmago proti Krki.«
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine