Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Duplantisu spodletel naskok na rekord, Italijani zlati v štafeti

V Rimu se je zaključilo evropsko prvenstvo v atletiki, zadnji dan je bil v ospredju Armand Duplantis, ki pa mu ni uspel naskok na svetovni rekord.
Armanda Duplantisa občinstvo pozorno spremlja ob vsakem skoku. Foto Aleksandra Szmigiel/Reuters
Armanda Duplantisa občinstvo pozorno spremlja ob vsakem skoku. Foto Aleksandra Szmigiel/Reuters
N. Gr.
12. 6. 2024 | 22:01
13. 6. 2024 | 00:16
3:49

Slovenski atleti so v Rimu že opravili s svojimi nastopi, pred lepo polnimi tribunami pa se z današnjim večernim programom evropsko prvenstvo zaključuje tudi za preostale. Armand Duplantis je v skoku s palico naskakoval svetovni rekord na višini 6,25 metra, v prvem skoku je bil blizu, a je letvica nato padla. Zlato je osvojil z doseženo višino 6,10 metra.

Moško štafeto 4x400 metrov je dobila Belgija, ki je odločilno razliko naredila v tretji predaji. Srebrni so bili Italijani, ki so za las zadržali drugo mesto pred Nemci. V ženski konkurenci so, sicer manj gladko od pričakovanj, slavile favorizirane Nizozemke, v zadnji predaji je zlato pritekla Femke Bol.

V moškem metu kopja je Čeh Jakub Vadlejch osvojil zlato odličje z metom, dolgim 88,65 metra, v ženskem teku na 800 metrov, kjer smo pričakovali tudi Anito Horvat, je slavila Britanaka Keely Hodgkinson, ki je postavila čas 1:58,65. V teku na 10.000 metrov so bili najboljši izenačeni do ciljne ravnine, kjer je močno potegnil Švicar Dominic Lokinyomo Lobalu in se s časom 28:00,32 vpisal na seznam prejemnikov zlatih odličij v Rimu.

Malaika Mihambo je bila izvrstna. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Malaika Mihambo je bila izvrstna. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP

V skoku v daljino je bila odlična Nemka Malaika Mihambo, ki je s skokom 7,22 metra zanesljivo osvojila zlato odličje, do srebra pa je prav v zadnjem skoku prišla domača favoritka Larissa Iapichino. Bronasta je bila Portugalka Agate De Sousa. V moškem teku na 1500 metrov je norveški zvezdnik Jakob Ingebrigtsen znova odstopal od konkurence, zmagal je z rekordom evropskih prvenstev 3:31,95.

Za zaključek tekaških bojev sta na vrsto prišli še ženska in moška štafeta 4x100 metrov. V ženski konkurenci so bile Britanke prepričljivo najboljše s časom 41,91 s, srebro so odnesle Francozinje, bron pa po napetem boju s Švicarkami Nizozemke. Za eksplozijo navdušenja na Olimpicu je poskrbela italijanska moška štafeta, ki je bila v vodstvu od začetka do cilja, prvi zvezdnik Marcell Jacobs je tekel kot drugi, na koncu so osvojili zlato z odličnim časom 37,82 sekunde. 

Zmagovita italijanska štafeta. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters
Zmagovita italijanska štafeta. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Kot zadnji je tekmovanje zaključil Armand Duplantis, ki je bil prepričljivo boljši od tekmecev, boj za kolajne gledalcev niti ni preveč zanimal, bolj je bil v ospredju lov za svetovnim rekordom. Duplantis je bil aprila na Kitajskem že blizu rekordu, tudi tokrat je nekaj minut pred polnočjo naskakoval rekordno znamko, ki stoji pri 6,24 metra, a tokrat ni bil uspešen. Zadnja preskočena višina za Šveda je tako ostala 6,10 metra, bil je edini, ki je preskočil šest metrov.

Italija je evropsko prvenstvo zaključila kot najboljša reprezentanca, osvojili so kar 24 kolajn, od tega 11 naslovov evropskih prvakov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine