Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Guček z novo rekordno znamko v finalu evropskega prvenstva

Matic Ian Guček je v polfinalu teka na 400 metrov z ovirami postavil nov osebni in državni rekord 48,34 s in se s tretjim časom uvrstil v finale EP.
Guček je za tri stotinke popravil državni rekord. FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters
Guček je za tri stotinke popravil državni rekord. FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters
10. 6. 2024 | 11:41
10. 6. 2024 | 13:39
3:01

S ponedeljkovim dopoldnevom se nadaljuje pester atletski program na evropskem prvenstvu v Rimu, znova tudi v slovenskih barvah. Uspešna sta bila tako Matic Ian Guček kot Anita Horvat, Martini Ratej pa preboj v finale ni uspel.

Navdušil je 20-letni Guček, ki je kljub temu, da je tekel na slabši osmi progi, postavil nov državni rekord in se s časom 48,34 s uvrstil v finale evropskega prvenstva. V polfinalu je postavil tretji čas, bil je hitrejši tudi od slovitega Karstna Warholma, ki pa je imel v teku še precej rezerve. »Zelo sem zadovoljen, da sem postavil to novo rekordno znamko, bil je zelo dober tek. Italijan me je hitro prehitel, nato sem se mu prilepil in to je botrovalo hitremu času. V zaključku sem imel še dovolj moči za dober šprint,« je bil prvi odziv Gučka.

FOTO: Manon Cruz/Reuters
FOTO: Manon Cruz/Reuters

Uspešna je bila tudi Anita Horvat v kvalifikacijah teka na 800 metrov, v svoji skupini je osvojila četrto mesto in se po času uvrstila v jutrišnji polfinale. Postavila je čas 2:00,73. »Moja taktika je bila, da se postavim na čelu in skušam malo ustaviti ritem, a so imele tekmice drugačno taktiko in so šle na polno. V ciljni ravnini sem se prebila na tretje mesto, nato pa se mi je Španka vrgla v cilj, a je bil čas dovolj dober za polfinale,« je opisala Horvatova. Prva je bila na delu 42-letna Martina Ratej, ki je v metu kopja lovila preboj v finale. V drugem od treh metov je vrgla 56,34 metra, kar je bil njen najboljši rezultat v sezoni. 

Za preboj v finale to ni zadostovalo, Ratejeva je v svoji skupini zasedla deveto mesto, v finale se je uvrstilo 12 atletinj, Ratejeva pa je zasedla 16. mesto. »Manjka mi tekem, tokrat sem se že počutila dobro, napredovala sem, a se mi pozna, da v rokah še nimam tistih pravih občutkov. Moj cilj je bil, da vržem prek 58 metrov, to bi bilo dovolj za finale, tako pa cilja nisem izpolnila. Do zaprtja norme za OI sta še dve tekmi, skušala jo bom doseči, a bo zagotovo treba vreči vsaj 58 metrov daleč,« je komentirala slovenska veteranka.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine