Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Super živilo, ki ga skoraj nihče ne mara

Otroci ga ne marajo na krožniku, tudi mladina ga prezira, športni rekreativci pa smo nori nanj. Skoraj nima kalorij!
Brstični ohrovt ima malo kalorij in veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. FOTO: Arhiv Polet/ Shutterstock 
Brstični ohrovt ima malo kalorij in veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. FOTO: Arhiv Polet/ Shutterstock 
14. 11. 2022 | 11:00
3:32

Spada med kapusnice. Ime je podobno, a rastlina je povsem drugačna od glavnatega ohrovta.

Rastline so velike, mnoge sorte prezimijo na prostem. Pojavil se je zelo pozno v zgodovini pridelave zelenjave. Starejši immao zanj zelo lepo ime: popčar ali brstičnik.

V prehrani ima lahko velik pomen, saj vsebuje večino koristnih snovi, ki jih ima tudi zelje, le da zdrži na prostem veliko dalje v zimo ali celo prezimi.

Brstični ohrovt (Brussel Sprouts) je dobil ime po Bruslju! Seveda, če uporabljamo angleškio ime in ne našega. Domneva se, da so ga tam prvič množično gojili v 16. stoletju. Na seznamu »najbolj osovražene zelenjave« je zaradi grenkobnega okusa, ki je produkt spojin, ki vsebujejo žveplo.

Sezona brstičnega ohrovta se je začela že novembra in če vidite to zelenjavo oziroma kapusnico v trgovinah, pa ga še nikoli niste poskusili, je zdaj pravi čas. Tako, kot njegov bratranec, zelje vsebuje spojino sulforafan, ki zavira poškodbe DNK, ki lahko vodijo do raka. Polna je vitaminov C in K ter znižuje raven škodljivega LDL (slabega holesterola). Kar pomeni, da krepi imuniteto in pomaga v boju proti raku.

Poleg tega, da deluje kot sredstvo proti raku, lahko sulforafan pomaga zaščititi možgane in vid, lajša alergije in pomaga pri sladkorni bolezni tipa 2.

image_alt
Domače vaje za smučarsko moč

Kako izbrati dobre kalčke v trgovini?

Bodite pozorni na svetlo zelene barve brstičnega ohrovta, ki so čvrsti na dotik. Izogibajte se, če imajo rumene ali črne pike - to kaže na starost. Najbolje bi bilo kupiti tiste, ki so še na peclju, ker ostanejo dlje sveži.

Kako najlažje pripravimo brstični ohrovt? FOTO: Arhiv Polet/ Shutterstock 
Kako najlažje pripravimo brstični ohrovt? FOTO: Arhiv Polet/ Shutterstock 

Kako najlažje pripravimo brstični ohrovt?

Je zelo enostaven za pripravo. Zunanje liste olupimo in odrežemo spodnje. Dve minuti blanširajte v vreli slani vodi, nato pa za dve minuti potopite v hladno vodo. Tako boste ohranili barvo lepo in zeleno. Precedite, prerežite po dolžini, nato pa obrnjeno navzdol položite v ponev z olivnim oljem ali slanino. Cvremo 3 minute na zmernem ognju ali pečemo 15 do 20 minut pri 200 °C do zlato rjave barve.

Brstični ohrovt ima malo kalorij in veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. Pol skodelice (78 gramov) kuhanega brstičnega ohrovta vsebuje:

kalorij: 28
beljakovin: 2 grama
ogljikovih hidratov: 6 gramov
vlaknin: 2 grama
vitamina K: 137 % priporočenega dnevnega vnosa

vitamina C: 81 % priporočenega dnevnega vnosa
vitamina A: 12 % priporočenega dnevnega vnosa
folatov: 12 % priporočenega dnevnega vnosa
mangana: 9 % priporočenega dnevnega vnosa

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine