Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zelenski napovedal podpis varnostnih sporazumov s Slovenijo, Irsko in Češko

Sporazum naj bi s slovenskim premierjem Robertom Golobom podpisala v četrtek.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in Robert Golob naj bi sporazum podpisala v četrtek. FOTO: Sergei Supinsky/AFP
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in Robert Golob naj bi sporazum podpisala v četrtek. FOTO: Sergei Supinsky/AFP
STA
15. 7. 2024 | 18:49
15. 7. 2024 | 18:49
0:24

Ukrajina se pripravlja na podpis varnostnih sporazumov s Slovenijo, Irsko in Češko, je na današnji novinarski konferenci v Kijevu naznanil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Sporazum naj bi s premierjem Robertom Golobom podpisala v četrtek na zasedanju Evropske politične skupnosti v Londonu.

»Sledili bodo dogovori s Češko, Slovenijo, po srečanju z irskim premierjem pa smo sprejeli tudi odločitev, da delamo na varnostnem sporazumu z Irsko,« je dejal Zelenski. Ob tem je dodal, da so bile med njegovim nedavnim obiskom v ZDA sprejete odločitve o dobavi dodatnih sistemov zračne obrambe patriot, ob sklicevanju na ukrajinske medije poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

image_alt
Danilo Türk: Varnostni sporazum z Ukrajino ni primeren

Slovenska vlada je varnostni sporazum, kakršnega je Ukrajina že podpisala s številnimi državami, začela pripravljati spomladi. Med drugim bi lahko sporazum podpisala že predsednica republike Nataša Pirc Musar, ko je bila v Kijevu konec junija, a se je zapletlo, ker Ukrajina ni podprla osnutka, saj v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči.

Ker sporazum še ni bil usklajen, ga premier Robert Golob z Zelenskim ni mogel podpisati niti na nedavnem vrhu Nata. Po novem naj bi ga predvidoma podpisal v četrtek na zasedanju Evropske politične skupnosti v Londonu.

Sporazum naj ne bi predvideval dodatnih finančnih zavez Slovenije do Ukrajine, razen nadaljnjega financiranja humanitarne pomoči. Vseboval pa bi obsodbo ruske agresije in neomajno podporo Slovenije ozemeljski celovitosti Ukrajine ter zavezanost skupnim vrednotam, od demokracije do varovanja človekovih pravic in svoboščin.

Zelenski meni, da bi se Rusija morala udeležiti mirovnega vrha

Rusija bi se morala udeležiti drugega mirovnega vrha o Ukrajini, je danes izjavil Zelenski in v okviru priprav na izvedbo vrha napovedal srečanja na temi energetske in prehranske varnosti v Katarju in Turčiji. Rusija je sicer že prejšnji teden sporočila, da se drugega mirovnega vrha o Ukrajini ne namerava udeležiti.

»Menim, da bi se morali predstavniki Rusije udeležiti drugega vrha,« je na novinarski konferenci v Kijevu dejal Zelenski in predstavil potek priprav za izvedbo vrha. Med drugim je napovedal srečanja o ključnih vprašanjih, vključno z energetsko varnostjo v Katarju in prehransko varnostjo v Turčiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

43 odstotkov Ukrajincev podpira mirovna pogajanja z Rusijo. FOTO: Stringer/Reuters
43 odstotkov Ukrajincev podpira mirovna pogajanja z Rusijo. FOTO: Stringer/Reuters

Prvi mirovni vrh je junija organizirala Švica na prošnjo Kijeva. Na srečanju niso razpravljali o konkretnih mirovnih pogajanjih, se pa je okoli 80 držav, vključno s Slovenijo, v sklepni izjavi zavezalo k spoštovanju načel suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti vseh držav v okvirih mednarodno priznanih meja, vključno z Ukrajino.

Rusija, ki na vrh ni bila povabljena, je bila do srečanja kritična in poudarila, da vrh ni prinesel nobenih rezultatov. Namestnik zunanjega ministra Mihail Galuzin pa je nedavno izjavil, da se Moskva ne namerava udeležiti drugega mirovnega vrha o Ukrajini. Kritičen je bil zlasti do tega, da bi se na drugem vrhu razpravljalo le o ukrajinskih načrtih za mir, ne pa tudi o drugih pobudah.

image_alt
Putin prekinitev ognja v Ukrajini pogojuje z mirovnimi pogajanji

Skoraj polovica oziroma 43 odstotkov Ukrajincev sicer podpira mirovna pogajanja z Rusijo, kaže danes objavljena javnomnenjska raziskava inštituta Razumkov. Približno 35 odstotkov nasprotuje pogajanjem, 21 pa je neopredeljenih.

Za začetek pogajanj z Moskvo se zavzemajo zlasti prebivalci osrednjih in južnih ukrajinskih regij. Na vzhodu države pa je mnenje prebivalcev enakomerno razdeljeno med tiste, ki so za pogajanja, tiste, ki jim nasprotujejo, in tiste, ki glede tega še niso odločeni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več kot 80 odstotkov Ukrajincev sicer nasprotuje predlogom ruskega predsednika Vladimirja Putina za prekinitev ognja in začetek mirovnih pogovorov, ki vključujejo umik ukrajinskih sil iz štirih priključenih regij. Javnomnenjsko raziskavo je inštitut Razumkov izvedel konec junija, v njej pa je sodelovalo 2027 Ukrajincev, starejših od 18 let.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine