Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Putin prekinitev ognja v Ukrajini pogojuje z mirovnimi pogajanji

Rusija je obtožila ukrajinsko vojsko, da je na jedrsko elektrarno v Zaporožju izstrelila eksplozivne brezpilotne letalnike.
Zdravstvena ekipa v Ukrajini FOTO: Alina Smutko/Reuters
Zdravstvena ekipa v Ukrajini FOTO: Alina Smutko/Reuters
STA
4. 7. 2024 | 09:47
4. 7. 2024 | 19:30
4:23

Prekinitev ognja v Ukrajini ni mogoča brez mirovnih pogajanj, je danes na vrhu Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) v Astani poudaril ruski predsednik Vladimir Putin. Po njegovih besedah bi namreč Kijev premirje lahko izkoristil za strnitev vrst in obnovo zalog orožja, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Sovražniku ne smemo dovoliti, da bi prekinitev ognja izkoristil za izboljšanje svojega stanja,« je dejal Putin in pojasnil, da bi v času premirja ukrajinska stran lahko strnila vrste, mobilizirala dodatne sile, obnovila arzenal oborožitve in se pripravila na nadaljevanje spopadov. »Preprosto zdaj ne moremo razglasiti premirja v upanju, da bo druga stran naredila nekaj pozitivnih korakov,« je dodal.

Po besedah ruskega predsednika je končanje konflikta prek posrednikov nemogoče. Pri tem je omenil dogovore med Rusijo in Ukrajino iz časa pred izbruhom vojne, ki da so končali v smeteh.

Putin je komentiral tudi stališča nekdanjega ameriškega predsednika in kandidata na letošnjih volitvah Donalda Trumpa. Kot je dejal, je gledal izseke nedavne debate aktualnega predsednika Joeja Bidna s Trumpom, in povedal, da v Kremlju pripombe slednjega glede vojne v Ukrajini jemljejo resno. »Dejstvo, da gospod Trump kot predsedniški kandidat pravi, da je pripravljen in da želi ustaviti vojno v Ukrajini, jemljemo precej resno,« je dejal Putin.

Dodal je, da s konkretnimi predlogi bivšega predsednika ZDA sicer ni seznanjen, a da v Kremlju verjamejo, da Trump o končanju vojne govori iskreno.

V zadnjih mesecih ima na bojiščih v Ukrajini pobudo ruska stran. Ukrajinska vojska je danes sporočila, da se je umaknila iz enega od okrožij v mestu Časiv Jar v regiji Doneck. Prevzem nadzora nad celotnim mestom bi lahko pospešil napredovanje ruskih sil na vzhodu države.

Raziskava think-tanka Evropski svet za zunanje odnose (ECFR) je sicer v sredo pokazala, da več kot polovica Ukrajincev še vedno verjame v zmago v vojni proti Rusiji. Medtem so prebivalci evropskih držav glede tega precej bolj skeptični in v večji meri kot najverjetnejši izid vojne ocenjujejo kompromis med sprtima stranema.

Rusija v 24 urah izvedla 400 napadov

V ruskem napadu v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine sta bili ubiti dve osebi, še ena pa ranjena, je danes sporočil tamkajšnji guverner Ivan Fedorov. Dodal je, da je Rusija v zadnjih 24 urah izvedla skoraj 400 zračnih napadov na deset naselij v regiji.

Regija Zaporožje na jugu Ukrajine, ki jo delno zasedajo ruske sile, je bila tako znova tarča ruskih napadov, potem ko je bilo v napadu na mesto Vilniansk v tej regiji ta konec tedna ubitih sedem ljudi, še najmanj 31 pa ranjenih. Lokalne oblasti so zatem razglasile dan žalovanja.

Po navedbah ukrajinskih sil je sicer zračna obramba ob tem ponoči prestregla 21 od 22 ruskih dronov v regijah Kijev, Černigov, Žitomir, Sumi, Poltava in Dnipropetrovsk.

Rusija pa je že v sredo obtožila ukrajinsko vojsko, da je na jedrsko elektrarno v Zaporožju izstrelila eksplozivne brezpilotne letalnike, ki so zadeli električno razdelilno postajo in ob tem ranili osem ljudi.

Ruska vojska naj bi medtem v napadu z balistično raketo iskander na letalsko oporišče v kraju Dolgintsevo v regiji Dnipropetrovsk uničila ukrajinsko bojno letalo MiG-29 ter več vozil in opreme, kot je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. V podobnem napadu je Moskva po lastnih navedbah v torek v ukrajinskem oporišču v kraju Mirgorod uničila pet lovcev tipa u-27.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine