Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Podpis varnostnega sporazuma v Washingtonu Golobu padel v vodo

Potem ko še neusklajeni sporazum ni dobil zelene luči v odboru za zunanjo politiko, je vlada sporočila, da podpisa ob robu vrha zveze Nato ne bo.
Po informacijah iz diplomatskih vrst se z ukrajinsko stranjo glede varnostnega sporazuma pogaja predvsem kabinet predsednika vlade – neposredno z uradom predsednika Ukrajine. FOTO: Matej Družnik/Delo
Po informacijah iz diplomatskih vrst se z ukrajinsko stranjo glede varnostnega sporazuma pogaja predvsem kabinet predsednika vlade – neposredno z uradom predsednika Ukrajine. FOTO: Matej Družnik/Delo
4. 7. 2024 | 14:26
4. 7. 2024 | 14:54
3:36

Predsednik vlade Robert Golob na vrhu zveze Nato prihodnji teden v Washingtonu ne bo podpisal dvostranskega varnostnega sporazuma z Ukrajino, saj je še v usklajevanju na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, je po seji vlade povedal podpredsednik vlade Matej Arčon. Pojasnil je, da sporazum še ni usklajen z ukrajinsko stranjo.

Arčon, sicer minister brez listnice za Slovence po svetu, je povedal, da je varnostni sporazum v usklajevanju na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Po informacijah iz diplomatskih vrst pa se z ukrajinsko stranjo glede varnostnega sporazuma pogaja predvsem kabinet predsednika vlade – neposredno z uradom predsednika Ukrajine. Arčon tudi pravi, da vlada trenutno še ni seznanjena z zahtevami pri usklajevanju sporazuma.

Težave s sporazumom pa so tudi doma, saj poslancem Svobode v sredo na parlamentarnem odboru za zunanjo politiko ni uspelo, da bi na dnevni red seje spravili točko o seznanitvi odbora z dvostranskim varnostnim sporazumom z Ukrajino.

Spomnimo, poslanci Gibanja Svoboda so predlagali sklep, ki se glasi, da se je odbor za zunanjo politiko seznanil z vsebino osnutka varnostnega sporazuma. V predlogu za širitev dnevnega reda so priložili članke iz nekaterih medijev, ki naj bi pisali o domnevni vsebini sporazuma, kar naj bi po njihovem zadostovalo za seznanitev pristojnega odbora oziroma državnega zbora s sporazumom.

»Ker besedila sporazuma nimamo, se lahko seznanimo le z namero vlade za sklenitev varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino. Šele ko bo odbor prejel besedilo sporazuma, bo lahko razpravljal tudi o njegovi vsebini,« je povedal predsednik odbora Predrag Baković (SD). Golobovi si namreč želijo, da se s sporazumom pred podpisom seznani odbor za zunanjo politiko, ki velja za (simboličnega) kreatorja in nadzornika slovenske zunanje politike.

Namen manevra s širitvijo dnevnega reda poslancev Svobode na odboru za zunanjo politiko je bil, kot se je izkazalo, da predsedniku vlade Robertu Golobu omogočijo, da ob robu vrha Nata v Washingtonu prihodnji teden podpiše varnostni sporazum z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Diplomatski viri navajajo, da ZDA ob robu vrha zveze pripravljajo poseben dogodek, na katerem bodo sodelovale vse podpisnice dvostranskih varnostnih sporazumov z Ukrajino. Želja predsednika vlade je bila, da Slovenija kot zvesta podpornica Ukrajine sodeluje na tam dogodku.

Podpisa varnostnega sporazuma z Ukrajino pa ne podpirajo v koalicijski Levici. »Podpis varnostnega sporazuma z Ukrajino se nam ne zdi potreben. Seveda podpiramo, da se Ukrajini pomaga predvsem s humanitarno pomočjo, vsakršna druga zagotovila, sploh varnostna, pa bodo pripomogla le k eskalaciji razmer v Ukrajini, ne k umirjanju,« je za Delo pojasnil vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine