Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Golob: Prispevek Slovenije za podporo Ukrajini se ne bo povečeval

Slovenski premier je poudaril, da se ne sme pozabiti na diplomatska prizadevanja za mirno rešitev konflikta v Ukrajini.
Golob je poudaril, da bo vojna v Ukrajini najverjetneje dolgotrajna, na kar se je treba ustrezno pripraviti. FOTO: Samuel Corum/AFP
Golob je poudaril, da bo vojna v Ukrajini najverjetneje dolgotrajna, na kar se je treba ustrezno pripraviti. FOTO: Samuel Corum/AFP
STA
11. 7. 2024 | 20:00
11. 7. 2024 | 20:02
3:05

Prispevek Slovenije za podporo Ukrajini, o kateri so se v sredo na vrhu Nata v ZDA dogovorili voditelji članic zavezništva, se po besedah premierja Roberta Goloba ne bo povečeval. Ob prihodu na zadnji dan zasedanja je poudaril še, da se ne sme pozabiti na diplomatska prizadevanja za mirno rešitev konflikta v Ukrajini.

image_alt
V Ukrajini dan žalovanja po številnih žrtvah ruskih napadov

»Slovenija je bila med prvimi, ki je Ukrajini priskočila na pomoč, s finančno pomočjo bomo nadaljevali. Večina nepovratnih sredstev bo šla za humanitarne namene, naš prispevek se ne bo povečeval. A nekatere druge članice zavezništva bodo morale v prihodnje prispevati bistveno več, kot so doslej,« je danes v Washingtonu dejal Golob.

Voditelji držav članic Nata so se v sredo v skupni izjavi zavezali k dolgoročni pomoči Ukrajini, usklajevanje katere prevzema zavezništvo. V prihodnjem letu nameravajo članice za vojaško pomoč Ukrajini nameniti najmanj 40 milijard evrov. Toliko sicer na letni ravni namenjajo že od začetka ruske agresije pred nekaj več kot dvema letoma.

Premier je poudaril, da bo vojna v Ukrajini najverjetneje dolgotrajna, na kar se je treba ustrezno pripraviti. »V vseh dolgotrajnih konfliktih pa ne smemo prezreti vidika, ki je bil morda doslej premalo izpostavljen. To je politično oziroma diplomatsko delovanje,« je povedal.

»Verjamem, da bomo morali na tem področju narediti več, če bomo želeli mirno rešitev tega konflikta. Zato je treba zagotoviti dialog z globalnim jugom in ostalimi svetovnimi državami, predvsem glede usklajevanja stališč,« je dejal.

Vojna traja že več kot dve leti in štiri mesece. FOTO: Anatolii Stepanova/AFP
Vojna traja že več kot dve leti in štiri mesece. FOTO: Anatolii Stepanova/AFP

Kot je še povedal predsednik vlade, jim pri reševanju konflikta v Ukrajini ne gre ne roko dejstvo, da Zahod nima povsem izdelanih stališč do konflikta na Bližnjem vzhodu.

»Tam se dogaja humanitarna katastrofa, ki ni nič manjša od tiste v Ukrajini. Verjamem, da dvojni standardi, ki nam jih očitajo druge, predvsem arabske države, ne gredo v korist iskanja rešitve za Ukrajino,« je poudaril.

Voditelji članic Nata so se v sredo posvetili predvsem nadaljnji pomoči Kijevu pri njenem soočanju z rusko agresijo, o čemer bodo danes v okviru Sveta Nato-Ukrajina razpravljali še z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Ruska agresija pa je tudi ena osrednjih tem razprave s predstavniki EU in partnerskih držav iz indijsko-pacifiške regije - Avstralije, Nove Zelandije, Japonske in Južne Koreje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine