Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ursula von der Leyen v boj za še en mandat

V ospredju programa za prihodnjih pet let obrambna politika EU z močnim industrijskim zaledjem, konkurenčnost evropskega gospodarstva in zeleni prehod.
Po dolgem odlašanju je Ursula von der Leyen danes še uradno napovedala, da si želi še en mandat na čelu evropske komisije. FOTO: John Macdougall/AFP
Po dolgem odlašanju je Ursula von der Leyen danes še uradno napovedala, da si želi še en mandat na čelu evropske komisije. FOTO: John Macdougall/AFP
19. 2. 2024 | 13:12
19. 2. 2024 | 14:15
2:05

Ursula von der Leyen gre v boj za še en petletni mandat na čelu evropske komisije. To je povedala na zasedanju vodstva njenih krščanskih demokratov v Berlinu (CDU). V sredo se bo predstavila še na zasedanju politične skupine (EPP) v evropskem parlamentu. Uradno bo kot vodilna kandidatka potrjena na kongresu EPP 6. in 7. marca v Bukarešti.

Drugačen svet kot leta 2019

»Svet danes je povsem drugačen kot leta 2019,« je povedala Ursula von der Leyen. Pojasnila je, da se je med mandatom v Bruslju njena strast za Evropo še povečala. Med dosežki je poudarila skupno zmago nad pandemijo, uspešno bitko proti recesiji, vlaganje v čiste tehnologije. »Evropo smo usmerili v naloge za prihodnost,« je dejala.

Po napadu Rusije na Ukrajino je EU po njenih besedah tudi premagala energetsko krizo. Po drugi strani je okrepila energetsko neodvisnost. V ospredju njenega programa za prihodnjih pet let so obrambna politika EU z močnim industrijskim zaledjem, konkurenčnost evropskega gospodarstva in zeleni prehod. Tudi nov migracijski pakt bi morali uresničevati v praksi.

image_alt
Razdrobljena Evropa v surovem svetu

Uradno mora kandidata za predsednika evropske komisije po evropskih volitvah predlagati vrh EU. Nato ga potrdi evropski parlament. Jeseni bodo evropski poslanci glasovali še o celotnem komisarskem kolegiju, ki ga bo sestavila Ursula von der Leyen. Komisarje predlagajo države članice.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine