Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Biden prepričan o zmagi Ukrajine nad Rusijo in večji moči Nata

»Vojna se bo končala tako, da bo Ukrajina ostala svobodna in neodvisna država,« je dejal ob začetku vrha Nata.
Ameriški predsednik Joe Biden na 75. obletnici Nata FOTO: Saul Loeb/Afp
Ameriški predsednik Joe Biden na 75. obletnici Nata FOTO: Saul Loeb/Afp
STA
10. 7. 2024 | 07:45
10. 7. 2024 | 11:06
6:49

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek ob začetku vrha Nata v Washingtonu  v kratkem, a odločnem nagovoru zatrdil, da je zveza Nato močnejša kot kdaj prej, se je pa zaradi vojne v Ukrajini znašla v prelomnem obdobju.

Ukrajina bo glavna tema tridnevnega vrha, ki se ga udeležujejo tudi slovenski premier Robert Golob v spremstvu zunanje ministrice Tanje Fajon in obrambnega ministra Marjana Šarca.

»Vojna se bo končala tako, da bo Ukrajina ostala svobodna in neodvisna država,« je dejal Biden. »Rusija ne bo zmagala. Zmagala bo Ukrajina,« je zatrdil in napovedal novo pomoč državi v obliki dodatnih sistemov zračne obrambe.  »Danes napovedujem zgodovinsko donacijo opreme za zračno obrambo Ukrajini,« je dejal. Države članice nameravajo potrditi načrt o letni vojaški pomoči Ukrajini v vrednosti 40 milijard evrov, dokler bo to potrebno, prav tako naj bi potrdile tako imenovani most za pridružitev Ukrajine Natu, ko bo vojna končana in bo Kijev izvedel potrebne reforme.

Več članic Nata Ukrajini pošilja nove sisteme zračne obrambe

ZDA, Nemčija, Nizozemska, Romunija in Italija bodo Kijevu poslale štiri sisteme patriot in sistem SAMP/T, so potrdili ob robu vrha zavezništva v Washingtonu. Tam je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je že zahvalil za novo pomoč.

Omenjene države so nato v skupni izjavi potrdile, da bodo Ukrajini poslale pet sistemov,  štiri patriote in SAMP/T. Glede na obljube držav članic, dane v zadnjih tednih, je sicer nov le en sistem patriot – tisti, ki so ga napovedale ZDA.

Sistem patriot ameriške izdelave velja za še posebej učinkovitega pri prestrezanju balističnih raket. SAMP/T pa je protiraketni sistem francosko-italijanske izdelave, ki ga je Italija obljubila že pred časom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Volodimir Zelenski se je na vrhu Nata že zahvalil za novo pomoč. FOTO: Bonnie Cash/AFP
Volodimir Zelenski se je na vrhu Nata že zahvalil za novo pomoč. FOTO: Bonnie Cash/AFP

Zelenski redno poziva zahodne zaveznice, naj Ukrajini namenijo več sistemov zračne obrambe, da bi se lahko država učinkovito zaščitila pred ruskimi napadi z droni in raketami.

»Hvaležen sem našim partnerjem za sprejetje močne izjave v podporo ukrajinski zračni obrambi za zaščito njenih ljudi, mest in kritične infrastrukture,« je zapisal na omrežju X. Kasneje je po poročanju tujih tiskovnih agencij v ameriški prestolnici opozoril, da to še ne bo dovolj.

Nato močnejši kot kadarkoli prej

Biden je voditelje 32 držav članic zveze Nato pozdravil na otvoritveni slovesnosti, na kateri so zaznamovali 75. obletnico zavezništva. Potekala je v dvorani Andrewa Mellona, kjer je 12 ustanovnih članic 4. aprila 1949 podpisalo severnoatlantsko pogodbo.

»Tu so podpisali severnoatlantsko pogodbo, ki je največja, najbolj učinkovita obrambna organizacija v zgodovini sveta. Skupaj smo obnovili Evropo po vojnih ruševinah in visoko dvignili baklo svobode v desetletjih hladne vojne,« je dejal Biden.

image_alt
Rutte imenovan za novega generalnega sekretarja zveze Nato

Biden je v nagovoru podprl povečanje porabe držav članic Nata za obrambo, odhajajočemu generalnemu sekretarju Jensu Stoltenbergu pa je izročil največje civilno odlikovanje ZDA, predsedniško medaljo svobode.

»V letu 2020, ko sem bil izvoljen za predsednika ZDA, je le devet članic Nata porabljalo za obrambo dva odstotka BDP. Letos bo takih najmanj 23,« je dejal Biden in dodal, da je Nato močnejši kot takrat, ko je mandat nastopil Stoltenberg. Ta je položaj prevzel leta 2014, oktobra pa ga bo nasledil nekdanji nizozemski premier Mark Rutte.

Nato je opisal kot nepogrešljivo zavezništvo v boju proti avtokratom in teroristom ter spomnil, da je še pred izbruhom vojne v Ukrajini okrepil južno krilo zavezništva. Američani naj bi se zavedali pomena zveze Nato, ki je sposobna zagotoviti vizijo mirne in napredne transatlantske skupnosti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine