Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Ukrajini dan žalovanja po številnih žrtvah ruskih napadov

V najbolj smrtonosnih napadih v več mesecih je umrlo najmanj 41 ljudi, od tega 22 v Kijevu, kjer so rakete med drugim zadele otroško bolnišnico.
Rusija je v ponedeljek z okrog 40 raketami napadla več mest na jugu in vzhodu Ukrajine ter prestolnico Kijev. FOTO: Alex Halada/AFP
Rusija je v ponedeljek z okrog 40 raketami napadla več mest na jugu in vzhodu Ukrajine ter prestolnico Kijev. FOTO: Alex Halada/AFP
STA
9. 7. 2024 | 08:35
9. 7. 2024 | 12:20
3:30

V Ukrajini je danes dan žalovanja za žrtvami napadov, ki jih je v ponedeljek Rusija z raketami izvedla na več mest v državi. Po zadnjih podatkih je v najbolj smrtonosnih napadih v več mesecih umrlo najmanj 41 ljudi, od tega 22 v Kijevu, kjer so rakete med drugim zadele otroško bolnišnico. Še 166 ljudi je bilo ranjenih.

Rusija je v ponedeljek z okrog 40 raketami napadla več mest na jugu in vzhodu Ukrajine ter prestolnico Kijev. Trideset izstrelkov je Ukrajina sestrelila. Poškodovanih je bilo skoraj sto stavb v Kijevu, Dnipru, Krivem Rogu, Slovjansku, Kramatorsku in Pokrovsku.

Rusija zanika, da bi ciljala bolnišnico, in trdi, da so jo zadeli delci ukrajinske protizračne rakete. FOTO: Roman Pilipey/AFP
Rusija zanika, da bi ciljala bolnišnico, in trdi, da so jo zadeli delci ukrajinske protizračne rakete. FOTO: Roman Pilipey/AFP

Glede na zadnje podatke ukrajinskih oblasti je umrlo 41 ljudi, od tega najmanj 22 v obstreljevanju Kijeva, kjer je bila med drugim zadeta otroška bolnišnica Ohmatdit. Gre za največjo pediatrično zdravstveno ustanovo v državi,  v napadu je bila deloma uničena. Umrla sta dva človeka, ponoči se je nadaljevalo iskanje preživelih pod ruševinami.

Vlada v Kijevu je današnji dan razglasila za dan žalovanja za žrtvami napadov. Župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko je napovedal, da bodo v mestu zastave visele na pol droga, številni dogodki so odpovedani.

ZN: Obstaja velika verjetnost, da je bolnišnico zadela ruska raketa

Rusija je sicer v ponedeljek zanikala, da bi ciljala bolnišnico, in trdila, da so jo zadeli delci ukrajinske protizračne rakete. Ukrajina medtem po poročanju britanskega BBC trdi, da so na prizorišču našli ostanke ruske vodene rakete. Tudi predstavniki misije Združenih narodov v Ukrajini so ocenili, da obstaja velika verjetnost, da je otroško bolnišnico v Kijevu v ponedeljek neposredno zadela ruska raketa.  Kot je dejala vodja misije visokega komisariata ZN za človekove pravice v Ukrajini Danielle Bell, je sicer potrebna še natančnejša preiskava, a s posnetka je po njenih besedah razvidno, kako raketa neposredno zadane bolnišnico.

V izjavi za novinarje v Ženevi je ocenila, da gre za enega najbolj nezaslišanih napadov od začetka ruske agresije na Ukrajino februarja 2022

V napadu je bila deloma uničena največja pediatrična zdravstvena ustanova v državi. FOTO: Roman Pilipey/AFP
V napadu je bila deloma uničena največja pediatrična zdravstvena ustanova v državi. FOTO: Roman Pilipey/AFP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za brutalnega, ruskega predsednika Vladimirja Putina pa za krvavega zločinca. Zvrstile so se tudi številne druge obsodbe napada, o katerem bo danes razpravljal varnostni svet Združenih narodov.

Iz Rusije medtem danes poročajo o ukrajinskih napadih na regije Kursk, Voronež, Rostov in Belgorod, pri čemer naj bi ruske sile sestrelile 35 dronov. V Belgorodu so izgubili življenje štirje ljudje, 20 je bilo ranjenih, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil guverner Vjačeslav Gladkov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine