Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Za vstop v Avstrijo obvezen negativen test tudi za dnevne migrante

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Avstrija v boju proti pandemiji covida-19 zaostruje pogoje za vstop v državo. FOTO: Christof Stache/AFP
Avstrija v boju proti pandemiji covida-19 zaostruje pogoje za vstop v državo. FOTO: Christof Stache/AFP
Š. J., Be. B., STA
2. 2. 2021 | 06:52
2. 2. 2021 | 21:51
46:02


20.36 Nizozemska bo do 2. marca podaljšala zaprtje države zaradi covida-19

Nizozemska bo najmanj do 2. marca podaljšala skoraj vse ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaradi hitrega naraščanja okužb z britansko različico virusa, je danes zvečer sporočil nizozemski premier Mark Rutte. Dejal je, da so na vladi prišli do sklepa, da morajo sedanje zaprtje podaljšati skoraj v celoti do najmanj 2. marca, je dejal Rutte glede omejitev, ki naj bi veljale do 9. februarja. Veljavne omejitve so najstrožje doslej. Zaprte so šole, nenujne trgovine, bari in restavracije. Ljudje lahko na domu sprejmejo enega gosta dnevno. Potrdil pa je, da bodo osnovne šole znova odprli 8. februarja, pa tudi nekatere trgovine, da bi lahko sprejele naročila. 

20.06  Palestinci na Zahodnem bregu začeli cepljenje proti covidu-19

Palestinske oblasti so danes začele kampanjo cepljenja proti covidu-19 z odmerki cepiva družbe Moderna, ki jih je Izrael poslal na Zahodni breg, poročajo tuje tiskovne agencije. Izrael se je v zadnjih tednih soočal z vse večjim pritiskom, tudi s strani Združenih narodov, naj Palestincem na Zahodnem bregu in na območju Gaze vendarle omogoči dostop do cepiv.
Izraelsko obrambno ministrstvo je v nedeljo sporočilo, da bo palestinski upravi poslalo 5000 odmerkov cepiva za cepljenje zdravstvenih delavcev. Prva se je danes cepila palestinska ministrica za zdravje Mai Alkaila, sledili pa so ji številni zdravstveni delavci. Sporočila je, da bodo v sredo cepivo dostavili na območje Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP

19.33 V Romuniji v ponedeljek znova odpirajo šole

V Romuniji bodo v ponedeljek znova odprli šole, ki so v pandemiji covida-19 med najdlje zaprtimi v Evropi, saj se je širjenje virusa v državi nekoliko umirilo. Pouk za večino učencev v Romuniji v drugem valu pandemije covida-19 poteka na daljavo od 9. novembra, razen na območjih, kjer nimajo veliko okužb z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Romunija, ki ima 19 milijonov prebivalcev, je v zadnjih tednih v povprečju zabeležila 2.500 novih okužb dnevno. Vrhunec epidemije so v državi zabeležili sredi lanskega novembra, ko so dnevno potrdili okrog 10.000 primerov okužbe.

19.02 Merklova: V EU dobrodošlo vsako cepivo, ki dobi zeleno luč regulatorja

V Evropski uniji je dobrodošlo vsako cepivo, ki mu evropski regulator izda dovoljenje za uporabo, je danes dejala nemška kanclerka Angela Merkel. Državljane je pozvala, naj vztrajajo kljub strogim ukrepom in zaprtju države ter težavam z dobavo cepiv. »Če bomo še nekaj časa vztrajali, bo bolje,« je zagotovila. Danes smo prebrali pozitivne znanstvene podatke tudi o ruskem cepivu, se je nemška kanclerka Angela Merkel v pogovoru za nemško javno televizijo ARD odzvala na informacije, da se je rusko cepivo proti covidu-19 Sputnik V v zadnji fazi kliničnih testiranj izkazalo za 91,6-odstotno učinkovito.

Vsa cepiva, ki bodo pridobila dovoljenje Evropske agencije za zdravila (Ema), bodo dobrodošla, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Merklova in dodala, da je nedavno o ruskem cepivu govorila z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

19.00 Tudi na Goriškem zahtevali odprtje šol

Zahteve po odprtju šol so segle tudi na Goriško. V Novi Gorici so se na Bevkovem trgu danes ob 17. uri zbrali protestniki ter ob mirnem sprehajanju in vožnji s skiroji in kolesi zahtevali odprtje šol. Severnoprimorska statistična regija je sicer še vedno obarvana črna, tako da šol po zaprtju v oktobru še niso znova odprli.

17.00 Za vstop v Avstrijo obvezen negativen test tudi za dnevne migrante

Avstrija v boju proti pandemiji covida-19 zaostruje pogoje za vstop v državo. Prvič bo tudi za dnevne migrante obvezen negativen izvid testa na novi koronavirus, testiranje pa bodo morali opraviti enkrat tedensko. Morali se bodo tudi registrirati, je danes sporočil avstrijski notranji minister Karl Nehammer. Nadzor na meji s Slovenijo ostaja. Za ostale ljudi, ki bodo želeli vstopiti v Avstrijo in ne sodijo med izjeme, bo še naprej obvezen negativen izvid testa na novi koronavirus. Prav tako ostaja obvezna desetdnevna karantena. Se pa, kot so po novinarski konferenci sporočili z avstrijskega notranjega ministrstva, še pogovarjajo o tem, ali bo karanteno še naprej možno skrajšati z negativnim izvidom testiranja po nekaj dneh, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Minister Nehammer je še pojasnil, da bodo dnevni migranti lahko predložili tako negativen izvid testa PCR ali hitrega antigenskega testa, ki ob vstopu v Avstrijo ne sme biti starejši od sedem dni.

16.59 V nacionalnem laboratoriju doslej niso našli različice novega koronavirusa, značilne le za Slovenijo

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so za STA pojasnili, da doslej pri analizi novih koronavirusov niso našli posebne različice, ki bi bila značilna le za Slovenijo. Prihodnji teden bodo predvidoma znani rezultati sekvenciranja vzorcev, pri katerih so s posebnimi PCR testi ugotavljali angleško različico koronavirusa.

V preteklih dneh so namreč na Inštitutu Jožef Stefan zapisali, da je možno, da v Sloveniji že imamo bolj kužno slovensko različico novega koronavirusa. Na NLZOH pa navajajo, da so novi koronavirusi, ki so jih doslej sekvencirali, torej analizirali sekvence genoma virusa, podobni tistim, ki se širijo tudi po Evropi, imajo pa določene spremembe, za katere je dokazano, da povzročijo, da se virus hitreje namnožuje, zato ga je več v dihalih in se zato verjetno tudi bolje prenaša, so pojasnili za STA.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


V NLZOH sicer opravijo analizo sekvence genoma pri manj kot odstotku vseh vzorcev, ki so pozitivni na okužbo z novim koronavirusom, a ta delež nameravajo v prihodnje skladno z napotki Evropske komisije povečati. Evropska komisija namreč priporoča, da bi v laboratorijih zaradi novih različic koronavirusa okrepili sekvenciranje genomov virusov v vzorcih.
V nacionalnem laboratoriju in tudi Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo pa sekvencirajo tudi vzorce, pri katerih so s posebnimi PCR testi, ki jih je država dobila s Slovaške, ugotavljali angleško različico novega koronavirusa. Rezultati bodo predvidoma znani prihodnji teden.

16.48 EU v okviru nadzora izvoza cepiv doslej odobrila dva primera

EU je v okviru mehanizma za nadzor izvoza cepiv proti covidu-19, vzpostavljenega konec minulega tedna, doslej obravnavala dva primera dobave, in sicer v Kanado in Združeno kraljestvo. V obeh je izvoz odobrila. To dokazuje, da sistem deluje in da bodo možnost prepovedi izvoza uporabili le izjemoma, so ob tem dejali v komisiji. Govorka komisije za področje trgovine Miriam Garcia Ferrer je pojasnila, da mora podjetje ob prijavi izvoza sporočiti, koliko cepiva proti covidu-19 je doslej dobavilo uniji ter posredovati podatke o izvozu v treh mesecih pred vzpostavitvijo mehanizma, in sicer o količini odmerkov, končnem cilju in končnem prejemniku.

Mehanizem, ki ga je unija vzpostavila v odziv na težave z dobavo cepiv proti covidu-19, zlasti z britansko-švedskim podjetjem AstraZeneca, omogoča prepoved izvoza cepiva, če podjetje ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti do EU. Ukrep bo veljal do konca marca. Mnenje komisije je zavezujoče. Ukrep unije je sprožil plaz kritik v tretjih državah in tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). V komisiji so danes dejali, da se zavedajo zaskrbljenosti tretjih držav in da bodo storili vse, da se spoštujejo tudi pogodbe tretjih držav s proizvajalci cepiv.

16.43 Opozicija ob obravnavi novega protikoronskega zakona kritična do dosedanjih ukrepov

Opozicija v današnji obravnavi predloga osmega protikoronskega zakona opozarja, da se vlada reševanja posledic epidemije covida-19 ne loteva na pravi način. Ukrepi so po njenem mnenju prepozni, neučinkoviti in ne zajemajo vseh ranljivih skupin. Nasprotno bodo po besedah poslancev koalicije pomembno prispevali k omilitvi posledic epidemije.

16.07 Trgovci in serviserji motornih vozil za sprostitev omejitev

Sekcija pooblaščenih trgovcev in serviserjev z motornimi vozili pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in sekcija avtoserviserjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) sta vlado v odprtem pismu pozvali k sproščanju omejitev pri ponujanju blaga in storitev. Med drugim so opozorili na pomen strokovnega servisiranja vozil. Kljub večkratnim pobudam in predlogom trgovcev in serviserjev motornih vozil, da bi v sodelovanju z zdravstveno stroko in predstavniki pristojnih ministrstev proučili dejavnike tveganja, jih z ustreznimi ukrepi omejili in izvajanje dejavnosti varno sprostili, pripravljenosti pristojnih za pogovor ni, so opozorili v javnem pismu.

15.56 Na Švedskem in v Franiciji cepivo AstraZenece priporočili mlajšim od 65 let

Švedske zdravstvene oblasti so danes priporočile, da bi s cepivom proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca in oxfordske univerze najprej cepili mlajše od 65 let. Francija pa je danes sporočila, da cepivo AstraZenece ni priporočljivo za osebe, starejše od 65 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot razlog za tako priporočilo so tako švedske kot francoske zdravstvene oblasti navedle pomanjkanje dokazov o učinkovitosti tega cepiva pri starejših.

Švedski Nacionalni urad za javno zdravje (FHM) je priporočil, da se cepivo AstraZenece, ki je dovoljenje za pogojno uporabo v EU dobilo v petek, "najprej" ponudi ljudem, starim od 18 do 65 let. Cepivi proti covidu-19 podjetij Pfizer/BioNTecha in Moderne pa bi morali ponuditi predvsem starejšim od 65 let.

15.51 Teden dni po lažno pozitivnih testih učitelji OŠ Polzela znova v učilnicah

V učilnice Osnovne šole (OŠ) Polzela se je v ponedeljek vrnilo 15 od 17 učiteljev, ki jim je pred osmimi dnevi hitro testiranje pokazalo okužbo na novi koronavirus. Pred tednom dni so bili nato napoteni na dodatno PCR-testiranje, ki pa je dalo negativne rezultate, razen za dva učitelja, je danes za STA povedala ravnateljica šole Bernardka Sopčič. Dejala je tudi, da je bila vsem lažno pozitivnim učiteljem najprej odrejena izolacija, ker je dodatno testiranje pokazalo, da večina učiteljev ni okužena, pa je bilo treba po protokolu spremeniti njihov status. To pa je trajalo nekaj dni, zato so se v šolo vrnili šele v ponedeljek.

15.44 Nova merila za varstvo otrok po oceni Bogatajeve število otrok v vrtcih v črnih regijah prepolovila

Vlada je pretekli teden zaostrila merila za varstvo otrok v vrtcih v t. i. črnih regijah, zaradi česar se je po oceni predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije Janje Bogataj število otrok v vrtcih zmanjšalo za okoli polovico. Zato so na vlado že naslovili poziv, naj nazaj uvede prejšnja merila. Enak poziv so na vlado naslovili v SOS. Vlada je namreč pretekli teden spremenila ukrepe, ki veljajo za varstvo otrok v vrtcih. Po spremenjenem odloku so lahko sicer v črnih regijah odprti vsi vrtci, vendar lahko zagotavljajo varstvo le za otroke, kjer sta oba starša zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture. Pred tem so lahko obratovali le vrtci, za katere je tako odločil župan, pri čemer pa so bili pri sprejemanju otrok manj omejeni. Sprejemali so namreč lahko vse otroke, katerih starši so zaposleni in varstva niso mogli zagotoviti na drug način.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


15.33 Na Madžarsko prihaja rusko cepivo proti covidu-19

Na Madžarsko danes prihaja prva pošiljka ruskega cepiva sputnik V proti covidu-19, ki bo zadostovala za cepljenje 20.000 ljudi, je danes sporočil madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Peter Szijjarto. V videoposnetku na družbenem omrežju facebook je minister še pojasnil, da naj bi Madžarska v skladu s pred kratkim sklenjenim dogovorom z Rusijo prejela dva milijona odmerkov tega cepiva, kar naj bi zadostovalo za cepljenje milijona ljudi v prihodnjih treh mesecih, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Prvo pošiljko 40.000 odmerkov sputnika V bodo dobavili na madžarski nacionalni center za javno zdravje, kjer bodo po Szijjartovih besedah opravili potrebna testiranja. Cepivo bodo nato razdelili med prebivalce v skladu z vladnim načrtom cepljenja.

15.28 Nekaterim brezdomcem v Ljubljani globe zaradi kršenja policijske ure

Policisti so oglobili nekatere brezdomce v Ljubljani zaradi zadrževanja na prostem med 21. in 6. uro. S Policijske uprave Ljubljana pojasnjujejo, da imajo brezdomci zatočišče, ki ga ponavadi uporabljajo. V društvu Kralji ulice pa opozarjajo, da zatočišča niso ustrezna glede na epidemiološka priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V društvu Kralji ulice so dodali, da brezdomci največkrat dobijo globe zaradi prepovedi združevanja. Pogosto jih namreč spi več skupaj, kar je tudi bolj varno. Opozarjajo tudi na socialne stike brezdomcev, ki so že tako odrinjeni na rob družbe, zdaj pa se ne smejo družiti niti med sabo.

15.25 Prodaja cepiva Pfizerja in Biontecha bi lahko letos navrgla 15 milijard dolarjev

Prihodki od prodaje cepiva proti covidu-19, ki sta ga razvili ameriška farmacevtska družba Pfizer in nemška družba Biontech, bi lahko letos dosegli 15 milijard dolarjev (12,4 milijarde evrov), so danes sporočili iz Pfizerja. Če bodo sklenili dodatne dobavne pogodbe, bi bil lahko končni znesek še višji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prihodki od celotne prodaje naj bi pri Pfizerju medtem letos dosegli med 59,4 in 61,4 milijarde dolarjev. Kot so pojasnili, so napoved za del, ki se nanaša na prihodke iz naslova prodaje cepiva proti covidu-19, oblikovali na podlagi pričakovanega razvoja epidemioloških razmer po svetu. Lani je Pfizer ustvaril 41,9 milijarde dolarjev prihodkov oziroma dva odstotka več kot leto prej, dobiček pa se je skrčil za 41,4 odstotka na 9,6 milijarde dolarjev. V zadnjem lanskem četrtletju je bilo čistega dobička za 594 milijonov dolarjev, potem ko je družba v istem obdobju leto prej ustvarila 337 milijonov dolarjev čiste izgube.

V ponedeljek sta Pfizer in Biontech sporočila, da bosta Evropski uniji povečala dobavo cepiva proti covidu-19. Obljubila sta do 75 milijonov dodatnih odmerkov cepiva v drugi četrtini leta. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
V ponedeljek sta Pfizer in Biontech sporočila, da bosta Evropski uniji povečala dobavo cepiva proti covidu-19. Obljubila sta do 75 milijonov dodatnih odmerkov cepiva v drugi četrtini leta. FOTO: Dado Ruvic/Reuters


15.00 DZ je začel obravnavo predloga osmega protikoronskega zakona

DZ je začel obravnavo predloga osmega protikoronskega zakona, o katerem je minister za delo Janez Cigler Kralj dejal, da gre za vsebinsko in logično nadaljevanje in nadgradnjo dosedanjih interventnih zakonov, s katerimi vlada že deset mesecev pomaga prebivalcem in gospodarstvu. Predvidene je devet ur razprave in v DZ naj bi zakon potrdili še nocoj.

14.53 V UKC Maribor hospitaliziranih 160 bolnikov s covidom-19
 
V mariborskem UKC je trenutno v bolnišnični oskrbi 160 bolnikov s covidom-19, od tega jih je na intenzivnem zdravljenju 34. Umrli so trije bolniki, skupno pa je bilo doslej iz bolnišnice odpuščenih 1396 bolnikov, je razvidno iz sporočila za javnost. Včeraj je bilo zaradi covida-19 med zaposlenimi 88 odsotnosti, od tega 17 zdravnikov in 35 delavcev zdravstvene nege.

14.34 Britanska različica novega koronavirusa mutirala

V Veliki Britaniji so ugotovili novo mutacijo britanske različice novega koronavirusa, mutacijo z imenom E484K, ki je prisotna tudi v južnoafriški in brazilski različici. V Angliji so doslej na testih na nekaterih vzorcih našli le peščico primerov s to mutacijo, poroča britanski BBC na svoji spletni strani. Kot navaja BBC, pojav novih mutacij ni nepričakovan, kot tudi ne pojav novih različic novega koronavirusa, saj virusi mutirajo, da bi se lažje širili.

Julian Tang, strokovnjak za viruse na univerzi Leicester, je izpostavil pomen spoštovanja ukrepov, saj s tem ljudje prispevajo k zmanjšanju okužb in tako ne dajo virusu priložnosti za nove mutacije. V nasprotnem se virus še naprej širi in se lahko razvija, lahko pride tudi do mešanja več nastajajočih različic.

Znanstveniki so že preverjali, kaj pomenijo nove mutacije za obstoječa cepiva proti covidu-19, ki so jih razvili na podlagi zgodnejših različic virusa, s katerimi se je začela pandemija. Po ugotovitvah nekaterih bi E484K lahko pomagal virusu, da se izogne protitelesom. Prvi rezultati družbe Moderna kažejo, da je njeno cepivo učinkovito tudi proti različicam s to mutacijo, čeprav imunski odziv morda ni enako močan ali dolg. Določeno zaščito naj bi zagotavljali tudi novi cepivi, ki ju razvijata Novavax in Janssen in naj bi ju kmalu odobrili. Strokovnjaki pri tem poudarjajo, da je tudi po najslabšem scenariju cepiva mogoče ustrezno prilagoditi v nekaj tednih ali mesecih. 

FOTO: Ben Stansall/AFP
FOTO: Ben Stansall/AFP


14.24 Predsednik Real Madrida pozitiven na novi koronavirus

Predsednik španskega nogometnega prvoligaša Real Madrida Florentino Perez je okužen z novim koronavirusom. Triinsedemdesetletnik je bil namreč na zadnjem testiranju pozitiven, je španski prvak danes zapisal na spletni strani. Za zdaj Perez ne kaže simptomov covidne bolezni.

14.23 Sloveniji še 913 milijonov evrov iz sheme Sure

Evropska komisija je iz sheme Sure za zaščito delovnih mest med pandemijo covida-19 danes izplačala še 14 milijard evrov devetim članicam EU. Med njimi je tudi Slovenija, ki je dobila še 913 milijonov evrov. Od začetka izvajanja sheme je doslej 15 članic prejelo 53,5 milijarde evrov, Slovenija 1,1 milijarde. Poleg Slovenije je posojila prejelo še osem članic. Belgija je dobila dve milijardi, Ciper 229 milijonov, Madžarska 304 milijone, Latvija 72 milijonov, Poljska 4,28 milijarde, Španija 1,03 milijarde, Grčija 728 milijonov, Italija pa 4,45 milijarde, so sporočili v komisiji. Ob upoštevanju današnjih izplačil je doslej iz sheme Sure 15 članic unije prejelo skupno 53,5 milijarde evrov, odobrenih pa je 90,3 milijarde evrov za 18 članic, ki so za doslej zaprosile za posojila. Slovenija je doslej prejela 1,1 milijarde evrov, kar je tudi končni znesek posojil, ki so zanjo predvidena v tej shemi. Prvi obrok v vrednosti 200 milijonov evrov je prejela novembra lani. Članice lahko še vedno vložijo prošnjo za posojilo iz tega instrumenta s skupno posojilno zmožnostjo do sto milijard evrov, so poudarili v komisiji. Shema temelji na 25 milijardah evrov poroštev članic.

Shema Sure bo na voljo do 31. decembra 2022, jo je pa v primeru vztrajanja kriznih razmer mogoče podaljšati. FOTO: Jure Eržen/Delo
Shema Sure bo na voljo do 31. decembra 2022, jo je pa v primeru vztrajanja kriznih razmer mogoče podaljšati. FOTO: Jure Eržen/Delo


Gre za posojila, ki bodo članicam pomagala zavarovati delovna mesta in zaposlene pred negativnimi gospodarskimi in socialnimi posledicami najhujše zdravstvene krize v zadnjem stoletju. Namenili naj bi jih na primer za financiranje programov subvencioniranja čakanja na delo ali skrajšanega delovnega časa. Slovenija je v vlogi za finančno podporo v okviru instrumenta Sure navedla ukrepe čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa, temeljnega dohodka, oprostitve prispevkov za samozaposlene in druge.

Shema Sure je eden od treh stebrov fiskalnega svežnja v vrednosti 540 milijard evrov v pomoč delavcem, podjetjem in državam, ki ga je Unija sprejela aprila lani. Ta vključuje še posojila iz evropskega reševalnega mehanizma ESM in program posojil v okviru Evropske investicijske banke (EIB). Shema Sure članicam omogoča, da prosijo za finančno podporo EU v primeru nenadnega in znatnega povečanja javnofinančnih odhodkov na področju zaposlovanja zaradi epidemije v obdobju po 1. februarju lani.

14.16 Na Češkem lani izredno veliko presežnih smrti

Na Češkem se je lani, ko je svet zajela pandemija covida-19, močno povečalo število presežnih smrti. Leta 2020 je umrlo več kot 129.000 ljudi, skoraj 17.000 več kot leto prej, je danes sporočil češki statistični urad. Pri tem sicer niso objavili podatkov o vzrokih smrti, poroča nemška tiskovna agencija DPA. So pa z ministrstva za zdravje sporočili, da je bilo 11.872 primerov smrti povezanih s covidom-19. Strokovnjaki sicer domnevajo, da je dejansko število smrtnih žrtev te bolezni precej višje, ker precej primerov okužb z novim koronavirusom ni bilo evidentiranih. Vodja češkega statističnega urada Marek Rojiček je dejal, da je tako velika razlika v dveh zaporednih letih po letu 1950 nekaj izjemnega.  

Podatki o umrljivost za lani so vplivali tudi na pričakovano življenjsko dobo na Češkem s skupno 10,7 milijona prebivalci. Pri ženskah se je pričakovana življenjska doba znižala za 0,7 leta, pri moških pa za leto dni. Deklica, ki se je lani rodila na Češkem, tako lahko pričakuje, da bo živela 81,4 leta, lani rojeni deček pa 75,3 leta. Pandemija tudi močno vpliva na češko gospodarstvo. Po prvih ocenah je tako gospodarska rast lani upadla za 5,6 odstotne točke glede na leto 2019, kar je največ po razdružitvi Češkoslovaške leta 1993.

13.09 V Veliki Britaniji začenjajo množično testiranje »od vrat do vrat«

V Veliki Britaniji so danes v prizadevanjih za zajezitev širjenja bolj nalezljive južnoafriške različice novega koronavirusa začeli množično testiranje »od vrat do vrat«. Na območjih, kjer so potrdili okužbe s to različico novega koronavirusa, bodo v prihodnjih dveh tednih testirali 80.000 ljudi, poročajo britanski mediji. Angleške zdravstvene službe so od 22. decembra potrdile skupaj 105 primerov okužbe z južnoafriško različico virusa. Britanski zdravstveni minister Matt Hancock je opozoril, da so primere okužb s to različico virusa potrdili na osmih območjih v Angliji.

Da bi preprečili nova žarišča, bodo v prihodnjih štirinajstih dneh testirali prebivalce na osmih območjih. FOTO: Paul Ellis/AFP
Da bi preprečili nova žarišča, bodo v prihodnjih štirinajstih dneh testirali prebivalce na osmih območjih. FOTO: Paul Ellis/AFP


Tri območja so v Londonu, dva na jugovzhodu Anglije, po eno pa v osrednji Angliji, na vzhodu in severozahodu, poroča Reuters. Da bi preprečili prenos virusa v skupnosti, bodo testirali tudi tiste, ki ne kažejo simptomov okužbe. Kot poroča Guardian, naj bi, da bi ugotovili razširjenost te različice novega koronavirusa, testirali tudi odpadne vode. V Veliki Britaniji je doslej v okviru kampanje množičnega cepljenja prvi odmerek cepiva prejelo skoraj 9,3 milijona ljudi, vlada in zdravstvo pa se bojita, da bodo nove različice virusa spodkopale njihove napore za nadzor pandemije. Zdravstvene službe na Otoku opozarjajo, da se zdi, da južnoafriška različica novega koronavirusa kaže nekoliko zmanjšan odziv na cepiva proti covidu-19.

13.00 Strokovnjaki WHO zadovoljni s potekom preiskave izvora novega koronavirusa

Misija skupine strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki na Kitajskem preiskuje izvor novega koronavirusa, poteka zelo dobro, je danes dejal eden od njenih članov. Skupina je danes obiskala center za nadzor bolezni živali v mestu Wuhan, kjer je virus pred dobrim letom najprej izbruhnil. Skupina strokovnjakov WHO, ki so v petek po 14-dnevni karanteni v Wuhanu začeli preiskavo na terenu, je danes zjutraj prispela v tamkajšnji center za preprečevanje bolezni živali. Član ekipe Peter Daszak je novinarjem ob prihodu dejal, da misija poteka »zelo dobro«. Vodja ekipe Peter Ben Embarek pa je, preden so skupino odpeljali v objekt, na vprašanje, ali tamkajšnja oblast strokovnjakom zagotavlja dostop do informacij, prikimal. Naloga strokovnjakov in misije WHO, ki jo je Kitajska dolgo odlašala, je skupaj s kitajskimi kolegi izslediti izvor novega koronavirusa. Poskušajo ugotoviti, kako se je virus prenesel z živali na človeka, vendar se porajajo vprašanja, kaj bodo leto dni po izbruhu pandemije sploh lahko našli.



Daszak je po ogledu dejal, da je bil obisk »zelo poučen«, in tvitnil, da so se strokovnjaki WHO sestali s »ključnim osebjem, zadolženim za nadzor živali«, in imeli »poglobljeno razpravo«. Strokovnjaki so se danes sešli tudi s predstavniki transfuzijskega centra v Wuhanu, kjer so lani zbirali plazmo bolnikov, ki so okrevali po covidu-19. Peking poskuša pozornost usmeriti na okrevanje po izbruhu pandemije. Skupina znanstvenikov si je v Wuhanu tako v soboto ogledala propagandno razstavo, s katero je Kitajske proslavila okrevanje po pandemiji. Strokovnjaki WHO so v nedeljo obiskali tržnico v Wuhanu, ki velja za verjetno prvo žarišče novega virusa. Prihod strokovnjakov WHO je Kitajska, ki je tarča kritik, da je prikrivala prve izbruhe bolezni, dolgo prelagala. Kitajska noče biti glavni krivec za pandemijo covida-19. Mednarodni strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je virus najverjetneje preskočil na človeka z netopirja.

11.21 Italijanski BDP se je lani skrčil za 8,9 odstotka, največ po drugi svetovni vojni

Italijanski bruto domači proizvod se je lani po prvi oceni tamkajšnjega statističnega urada Istat skrčil za 8,9 odstotka. Gre za največje krčenje gospodarstva po drugi svetovni vojni. Prva ocena italijanskih statistikov je nekoliko bolj optimistična od napovedi italijanske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Oba sta napovedala 9,2-odstotno krčenje. Italijanska vlada je medtem v svoji napovedi zapisala, da se bo italijanski BDP skrčil za devet odstotkov.
Kljub nekoliko blažjemu padcu od napovedi gre še vedno za enega največjih padcev v Evropi. Iz Nemčije so poročali o petodstotnem krčenju BDP, v Franciji pa se je gospodarstvo skrčilo za 8,3 odstotka. Španija je medtem doživela 11-odstotni padec. Po podatkih Istata se je v zadnjem lanskem četrtletju BDP skrčil za dva odstotka.

image_alt
Eurostat: BDP v evrskem področju lani 6,8 odstotka manjši


Italija je tretje največje gospodarstvo v območju z evrom, pandemija covida-19 pa ga je, zlasti v prvem valu, močno prizadela. S covidom-19 je v Italiji umrlo skoraj 90.000 ljudi. Marca 2020 je kot v prva država v Evropi ustavila javno življenje, kar je imelo uničujoče posledice za gospodarstvo. Že v ponedeljek je Istat objavil, da je bilo med februarjem in decembrom v Italiji izgubljenih več kot 420.000 delovnih mest, 101.000 samo decembra.

10.49 V ponedeljek v Sloveniji 1619 novih okužb

Po podatkih sledilnika za covid-19 so včeraj v Sloveniji opravili 4536 PCR-testov in 32.763 hitrih antigenskih testov ter skupaj potrdili 1619 novih okužb. S PCR-testi so potrdili 911 novih okužb (delež pozitivnih je bil 20,1-odstoten), s hitrimi testi pa so odkrili 708 novookuženih (delež pozitivnih 2,2-odstoten). V Sloveniji je trenutno 17.227 aktivnih primerov okužbe.

V Sloveniji je včeraj umrlo 19 oseb s covidom-19, v bolnišnicah se je zdravilo 1032 bolnikov, zdravljenje na intenzivni negi pa je potrebovalo 168 covidnih bolnikov. 



10.39 V Kranju pozitivnih več kot 13 odstotkov testiranih šolnikov

Na območju Kranja je bilo na ponedeljkovem testiranju na novi koronavirus pozitivnih kar 13,3 odstotka testiranih šolnikov. Na šolah imajo zato precej težav z organiziranjem pouka, številne razrede so poslali v karanteno in na šolanje od doma. Danes pa bodo tisti, ki jim je hitri test pokazal okužbo, opravili še PCR-test. Kot je za STA povedala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura, so v ponedeljek testirali 1090 zaposlenih v vrtcih in šolah. Hitri testi so okužbo z novim koronavirusom pokazali pri 146 testiranih, medtem ko je bilo na testiranju pred tednom dni pozitivnih sedem. Kot je ocenila Gantar Žura, pri hitrih testih ne bi smelo biti napak, prepričana je, da so testi dovolj zanesljivi in da pozitiven test pač pomeni pozitiven test.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Kranjski šolniki s ponedeljkovim pozitivnim izvidom so se glede na velik delež pozitivnih, ki je precej večji od povprečja testiranih v državi, danes kljub temu odpravili na ponovno testiranje, in sicer s PCR-testi. Največ pozitivnih je bilo na ponedeljkovem testiranju na Osnovni šoli Stražišče, in sicer 22, pred enim tednom pa le eden. Več oddelkov je zato moralo oditi v karanteno in preiti na šolanje na daljavo. Kot je povedal ravnatelj Pavel Srečnik, so zaprli celotno podružnično šolo v Besnici. Na centralni šoli so odšli v karanteno en prvi, en drugi in en tretji razred. Na podružnični šoli v Žabnici pa so zaprli en oddelek vrtca in prvi razred.

Vse, ki so bili na ponedeljkovem testiranju pozitivni, so danes povabili na testiranje s PCR-testom v avlo Mestne občine Kranj. Enako velja tudi za preostale kranjske šolnike, ki so bili na ponedeljkovem testiranju pozitivni. Na Osnovni šoli Matije Čopa Kranj je bilo, denimo, pozitivnih šest zaposlenih, od tega dve učiteljici. Na testiranju so bili pozitivni tudi štirje učitelji na Osnovni šoli Simona Jenka, kjer je eden izmed njih že v ponedeljek opravil tudi kontrolni PCR-test, ki je bil negativen. Kot je ocenil ravnatelj Rudolf Planinšek, gre pri velikem številu ponedeljkovih pozitivnih testov v Kranju verjetno za neko napako. V karanteni imajo trenutno štiri od 23 oddelkov prvega triletja in en vrtčevski oddelek. Nekateri od njih so v karanteni tudi zaradi okužb med otroki.
Planinšek je poudaril, da je v luči kadrovskega izpada organizacija pouka zelo težka. Ravnatelji pa se znajdejo tudi pred vprašanjem, kako ukrepati. Prav tako ni povsem jasno, kaj storiti, če bi PCR-testi pokazali negativne rezultate, ali morajo učitelji in celotni oddelki na podlagi pozitivnega hitrega testa vseeno oditi v desetdnevno karanteno.

image_alt
Vrstniki so zelo pomembni za duševni razvoj otrok


10.33 Za vstop v Avstrijo obvezen negativni test tudi za dnevne migrante

Avstrija je v boju proti pandemiji covida-19 zaostrila pogoje za vstop v državo. Prvič bo tudi za dnevne migrante obvezen negativni izvid testa na novi koronavirus, testiranje pa bodo morali opraviti enkrat na teden. Morali se bodo tudi registrirati, je danes sporočil avstrijski notranji minister Karl Nehammer.  Za preostale ljudi, ki bodo želeli vstopiti v Avstrijo in ne sodijo med izjeme, bo še naprej obvezen negativni izvid testa na novi koronavirus. Prav tako ostaja obvezna desetdnevna karantena, ki je po novem ne bo več možno skrajšati z negativnim izvidom testiranja po nekaj dneh.

Nehammer je še povedal, da bodo ohranili tudi nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, podaljšali ga bodo tudi na mejah s Slovaško in Češko. Podrobnosti glede nadzora bo avstrijsko notranje ministrstvo opredelilo v uredbi. Še posebej na Češkem se hitro širi bolj nalezljiva različica novega koronavirusa, je poudaril minister.

image_alt
Politični virus pustoši po imunskem sistemu družbe


V Avstriji so tudi zvišali globe za kršitve pravil o obveznem nošenju zaščitnih mask in vzdrževanju medsebojne razdalje. Po besedah ministra Nehammerja bo kazen ob tovrstnih prekrških namesto dosedanjih 25 oziroma 50 evrov znašala 90 evrov. Avstrijski notranji minister je napovedal tudi poostren nadzor v smučarskih letoviščih, s čimer naj bi preprečili nezakonito oddajanje in najemanje turističnih namestitev.

Napovedali so tudi poostren nadzor v smučarskih letoviščih ter podrobnosti glede pouka po zimskih počitnicah, ko se bodo avstrijski otroci vrnili v šolske klopi. Nova pravila bodo veljala najmanj do velike noči.

10.28 Začenja se 61. Kurentovanje, v spletni obliki

S prvimi projekcijami preteklih dogodkov na spletu in v lokalnih televizijskih medijih, med drugim tudi tradicionalnega polnočnega kurentovega skoka, se začenja letošnje drugačno 61. Kurentovanje na Ptuju, ki bo zaradi epidemioloških razmer potekalo v virtualni obliki. Letos bo festival potekal pod geslom Spoštujmo tradicijo, obujajmo spomine. Uradno se pustna opravila vselej začnejo na svečnico, torej 2. februarja opolnoči, ko začetek zaznamujejo s tradicionalnim kurentovim skokom na domačiji drugega karnevalskega princa Matevža Zokija v Budini. Ob tem bodo tudi letos ponudili nekaj novosti, med katerimi sta natečaja za naj pustni krof za ljubiteljske in profesionalne peke, izbirali bodo tudi najizvirnejšo pustno okrasitev zunanjosti objektov v mestu in okoliških krajih.

image_alt
Težki dnevi Ursule von der Leyen


Na pustno nedeljo, ko je tradicionalno potekala največja mednarodna povorka, bo mogoče spremljati etnografsko-zabavni program na spletni strani festivala, na pustni torek pa se bo s stand-up nastopom predstavil domači igralec Tadej Toš, ki bo na humoren način zbral vtise in naredil povzetek letošnjega festivala. V spletni obliki bo potekal tudi umetniški del festivala Art Fest in v njegovem sklopu slikarski Ex Tempore. V sodelovanju z Zvezo društev kurentov in Ptujsko kletjo bodo predstavili novo edicijo kurentovega vina Mistik, zaživela bo tudi interaktivna spletna igra Kurentova simfonija.

9.41 Kitajska policija prijela ponarejevalce cepiva proti covidu-19

Kitajska policija je razbila tolpo, ki je izdelovala lažno cepivo proti covidu-19. Aretirali so več kot 80 ljudi, so poročali kitajski mediji. Nepridipravi so viale polnili s fiziološko raztopino in jih prodajali kot cepivo proti covidu-19. To so počeli od lanskega septembra. Kitajska policija je v operaciji izvedla preiskave na več lokacijah v Pekingu ter v več mestih v provincah Shandong in Jiangsu, pri čemer je zasegla več kot 3000 lažnih odmerkov cepiva. Policija ni navedla, koliko cepiva je tolpa prodala, je pa odkrila, kje je končalo. Pristojne kitajske službe so sicer decembra lani odobrile uporabo cepiva proti covidu-19, ki ga je razvila farmacevtska družba v državni lasti Sinopharm. Kitajska razvija še druga lastna cepiva proti covidu-19 in namerava pred začetkom kitajskega novega leta sredi februarja cepiti 50 milijonov ljudi. Za praznike se običajno na pot odpravi več sto milijonov Kitajcev, vendar pristojni letos pozivajo ljudi, naj ostanejo doma.

8.24 Delež pozitivnih med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju 1,3-odstoten

Po podatkih o množičnem testiranju zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah je bilo v ponedeljek do 21. ure opravljenih 18.021 hitrih testov, so sporočili z ministrstva za zdravje. Med testiranimi je bilo na okužbo z novim koronavirusom pozitivnih 239 oseb, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih izvidov 1,3-odstoten, kar je podobno kot pred tednom dni.



7.42 V ZDA covid-19 januarja zahteval največ smrti doslej

V ZDA je januarja zaradi covida-19 umrlo več kot 95.000 ljudi, kar je največ v enem mesecu od izbruha pandemije marca lani. V ZDA zadnje dni sicer opazno upada število hospitalizacij in novih okužb z novim koronavirusom. Trenutno v državi cepijo že po okoli 1,3 milijona ljudi na dan. Po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa se je doslej v ZDA z novim koronavirusom okužilo več kot 26,3 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 443.000. Na dan povprečno umre še vedno več kot 3150 ljudi, a je to približno 200 manj kot sredi januarja. Razmere se trenutno izboljšujejo po vseh zveznih državah ZDA. Novih okužb je zdaj na dan povprečno okoli 148.000, število hospitaliziranih pa je prvič po dveh mesecih spet padlo pod 100.000.

image_alt
Severovzhod ZDA zajel snežni vihar


Pomaga predvsem cepljenje proti covidu-19. V ZDA so doslej s prvim odmerkom cepiva cepili 32,2 milijona ljudi, z dvema pa šest milijonov. Predsednik ZDA Joe Biden si je zadal za cilj sto milijonov cepljenj v stotih dneh vladanja in trenutno cepijo po 1,3 milijona ljudi na dan. Težava so zaposleni v domovih za starejše, ki se nočejo cepiti. Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) poroča, da se je cepilo 78 odstotkov oskrbovancev domov in 37,5 odstotka zaposlenih.

Svetovalec Bele hiše za novi koronavirus Andy Slavitt je v ponedeljek sporočil, da je vlada sklenila 231 milijonov dolarjev vredno pogodbo za povečanje proizvodnje hitrih testov na okužbo z novim koronavirusom za domačo uporabo. Gre za avstralsko podjetje Ellume, ki proizvaja teste, s katerimi si lahko vsak sam doma odvzame bris, rezultate testa pa dobi v 20 minutah. Mnogi ocenjujejo, da je k izboljšanju covidne statistike pripomogla tudi sprememba kulture v Washingtonu z novo vlado, ki k pandemiji pristopa strokovno, kar se prenaša tudi na prebivalstvo. Ameriška zvezna vlada je tudi obljubila, da cepljenja ne bo izkoriščala za lov na nezakonite priseljence. Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost tako spodbuja vse, ki so po lokalnih pravilih upravičeni do cepljenja, naj to tudi storijo.

V ZDA zadnje dni sicer opazno upada število hospitalizacij in novih okužb z novim koronavirusom. FOTO: Nick Oxford/Reuters
V ZDA zadnje dni sicer opazno upada število hospitalizacij in novih okužb z novim koronavirusom. FOTO: Nick Oxford/Reuters


6.45 Francoska smučišča ostajajo zaprta do nadaljnjega

V francoskih zimskošportnih središčih ostajajo žičniške naprave zaprte. »Zdravstvene razmere ne dovoljujejo ponovnega odprtja naprav na naših smučiščih,« je v ponedeljek zvečer po srečanju s predstavniki panoge prek twitterja sporočil premier Jean Castex. Kdaj bi lahko ponovno zagnali žičniške naprave, ki so jih v Franciji ustavili pred božičem, Castex ni navedel. So pa v kabinetu predsednika francoske vlade potrdili poročanje medijev, da bodo žičnice zagotovo ostale zaprte ves februar, ter da datum odprtja še ni določen. Napoved vlade ni nepričakovana. Tudi minister za zdravstvo Olivier Veran je že nakazal, da je zelo malo verjetno, da bi se žičnice lahko odprle februarja.

image_alt
Negativni izvidi nujni, da ohranimo nadzor


V Franciji se bližajo zimske šolske počitnice in žičničarji so upali, da bodo lahko takrat pognali naprave. Castex je zdaj napovedal, da bo vlada povečala finančno pomoč panogi, ki posredno in neposredno daje delo 250.000 do 400.000 ljudem.
V francoskih Alpah in Pirenejih so pomembna zimskošportna središča. Francoska vlada je zaprtje odredila pred božičnimi prazniki in kot možni datum ponovnega odprtja se je najprej omenjal začetek januarja, če bi epidemiološke razmere to omogočale. Vendar se to ni zgodilo. Lahko pa ljudje obiščejo zimskošportna središča, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal minister za turizem Jean-Baptiste Lemoyne. Lahko tudi prenočijo v tamkajšnjih hotelih, medtem ko so restavracije in bari zaradi ukrepov za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom zaprti. Dvotedenske zimske počitnice se v nekaterih delih Francije začnejo to soboto.

Epidemiološke razmere v državi so resne, v povprečju v državi s približno 67 milijoni prebivalcev potrdijo približno 20.000 novih okužb z novim koronavirusom na dan. Trenutno veljajo prepoved gibanja v nočnem času ter strožja pravila pri vstopu v državo, se pa vlada ni odločila za ponovno popolno zaustavitev javnega življenja.

6.36 Poslanci potrjujejo osmi protikoronski zakon

DZ bo na današnji izredni seji obravnaval predlog osmega protikoronskega zakona, ki prinaša dodatnih 320 milijonov evrov pomoči za blažitev posledic epidemije covida-19. Ob subvencioniranju minimalne plače, podaljšanju subvencioniranja čakanja na delo ter še nekaterih drugih ukrepih bo omogočil tudi objavo razpisa za vpis na fakultete.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine