Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Evropski vojaški škornji na ukrajinska tla?

Francoski predsednik Macron je namignil na možnost napotitve vojakov z Zahoda v napadeno državo, nemški kancler Scholz je odločno proti temu.
Francoski predsednik Emmanuel Macron je na začetku vojne poskušal še s spravljivimi toni do Moskve. Sčasoma so njegova stališča postala vse trša. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Francoski predsednik Emmanuel Macron je na začetku vojne poskušal še s spravljivimi toni do Moskve. Sčasoma so njegova stališča postala vse trša. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
27. 2. 2024 | 11:23
27. 2. 2024 | 19:21
4:56

Napotitve vojakov z Zahoda ni mogoče izključiti, je sinoči presenetljivo sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron. V Elizejski palači je prej gostil voditelje iz več kot 20 evropskih držav, tudi slovenskega premiera Roberta Goloba.   

»Danes ni soglasja o uradnem, sprejetem in potrjenem pošiljanju vojakov na teren. Vendar pa v dinamiki ne smemo ničesar izključiti,« je dejal. Menda nameravajo narediti vse, da Rusija ne bo mogla zmagati v tej vojni.  

Kakšna je njegova drža glede napotitve vojakov, ni hotel nedvoumno povedati. To je razložil kot vztrajanje Francije pri »strateški nejasnosti«. Z njo naj bi Zahod puščal Moskvo v negotovosti o svojih namerah. Macron pa vsekakor ni hotel reči, da je proti napotitvi.  

Ruski poraz je nujen

Po njegovih besedah Rusija ni agresivna le do Ukrajine, »temveč tudi do nas«. Zato je v njegovih očeh ruski poraz nujen za varnost Evrope. Tudi države za omizjem so se menda strinjale s tem, da bi se morali pripravljati, kot da se bo Rusija v nekaj letih odločila za napad.

Vprašanje napotitve vojakov z Zahoda trenutno ni osrednje vprašanje za Ukrajino. Ta ima velike težave z dobavami zadostnih količin orožja in streliva, da bi se lahko bolje branila pred agresijo, denimo z boljšo zračno obrambo in izstrelki daljšega dosega.

Nemški kancler Olaf Scholz se glede napotitve vojakov ne strinja z Macronom. »Včeraj smo se v Parizu strinjali, da moramo vsi storiti več za Ukrajino. Ukrajina potrebuje orožje, strelivo in zračno obrambo. Prizadevamo si za to. Jasno je: ne bo enot iz evropskih držav ali Nata,« je sporočil na X.

Koalicija za izstrelke dolgega dosega

Macron je napovedal tudi ustanovitev koalicije držav, ki bo razpravljala o dobavah izstrelkov dolgega dosega Ukrajini. Francija in Združeno kraljestvo sta Ukrajini že dobavili izstrelke storm shadow in scalp.

Kancler Scholz pa že dolge mesece bolj ali manj neprepričljivo predstavlja razloge, zaradi katerih Nemčija ne more poslati Ukrajini raket taurus. Vse več je ugibanj, da je v ozadju strah, da bi z njimi Ukrajina porušila most na Krim.

Nemški kancler Olaf Scholz Ukrajini noče poslati raket taurus. FOTO: Liesa Johannssen/Reuters
Nemški kancler Olaf Scholz Ukrajini noče poslati raket taurus. FOTO: Liesa Johannssen/Reuters

Macron je zbodel tudi voditelje, ki so pred dvema letoma govorili, da ne bodo »nikoli poslali tankov, bojnih letal, raket dolgega dosega«. Spomnil je na tiste (na muhi kritike je bila Nemčija), ki so Ukrajini najprej ponujali – spalne vreče in čelade.

Po novem Pariz tudi ne bo več nasprotoval temu, da EU kupuje strelivo za Ukrajino iz tretjih držav, denimo iz Južne Koreje. To je doslej zavračal, češ da bi morali kupovati evropsko. Posledično je EU v letu dni zagotovila le tretjino od milijona obljubljenih granat. Češka je po svetu že našla 800.000 granat, ki bi jih lahko nemudoma kupili.

image_alt
Zelenski pozval h okrepitvi pomoči Ukrajini

Macron je tudi zagovornik skupnega zadolževanja EU za financiranje obrambnih projektov in vojaške pomoči Ukrajini. Zgled bi bilo zadolževanje za program okrevanja po pandemiji. Skrajne okoliščine, geopolitični šok z rusko agresijo, upravičujejo takšno ravnanje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine