Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ruska vojska zavzela strateško pomembno Avdijivko

Ukrajinska vojska se je v soboto umaknila iz mesta, da bi preprečili obkolitev.
Padec Avdijivke je tudi največja sprememba na več kot tisoč kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja lani zavzele Bahmut. FOTO: Roman Pilipey/AFP
Padec Avdijivke je tudi največja sprememba na več kot tisoč kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja lani zavzele Bahmut. FOTO: Roman Pilipey/AFP
STA
18. 2. 2024 | 14:59
19. 2. 2024 | 09:21
3:05

Ruske sile so prevzele popoln nadzor nad mestom Avdijivka na vzhodu Ukrajine, je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ukrajinska vojska se je v soboto umaknila iz mesta, da bi preprečili obkolitev in obvarovali življenja svojih vojakov.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je o napredovanju obvestil predsednika Vladimirja Putina, so sporočili z obrambnega ministrstva v Moskvi. Putin je »čestital naši vojski in borcem za tako pomembno zmago«, pa je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Izjave ruskih oblasti sledijo ukrajinskemu umiku iz mesta, pri čemer je novi vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski v soboto sporočil, da se je za to odločil, da bi preprečil obkolitev in obvaroval življenja svojih vojakov.

image_alt
Nato pričakuje dolg in oster boj v Ukrajini

Avdijivka, ki leži na frontni črti v neposredni bližini Donecka, je bila v primežu silovitih spopadov že več mesecev in skoraj popolnoma uničena. Padec Avdijivke predstavlja tudi največjo spremembo na več kot tisoč kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja lani zavzele Bahmut.

Za poraz Ukrajincev delno krive ZDA

Eden od namestnikov poveljnika ukrajinskih sil je v soboto poročal še o veliki prednosti ruske vojske v topniški oborožitvi. Ukrajinski vojski namreč primanjkuje orožja in streliva, na kar so v zadnjih dneh opozarjali tudi v Beli hiši.

Tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson je na sobotni novinarski konferenci  krivdo za neuspeh ukrajinskih sil na bojišču delno pripisala tudi ameriškemu kongresu, ki še ni potrdil zadnjega, 60 milijard dolarjev vrednega paketa pomoči za Ukrajino.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto kljub temu izrazil optimizem glede ameriške pomoči, potem ko je ob robu varnostne konference v Münchnu dobil zagotovila od podpredsednice Kamale Harris, v telefonskem pogovoru pa tudi od predsednika Joeja Bidna.

»Hvaležen sem za podporo. Verjamem tudi, da bo ameriški kongres sprejel modro odločitev,« je dejal Zelenski. »Govoril sem z Zelenskim in mu sporočil, da sem prepričan, da bomo ta denar dobili,« pa je novinarjem v ameriški zvezni državi Delaware povedal Biden.

Pri potrjevanju paketa pomoči za Ukrajino v ameriškem kongresu se sicer zapleta zlasti zaradi političnih sporov med demokrati in republikanci. Senat je pomoč potrdil, njena usoda v predstavniškem domu pa ni jasna.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine