Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

EU bo začela pristopna pogajanja z Ukrajino

To je sicer šele prvi korak v procesu, države Unije bodo morale sprejeti pogajalski okvir in pregledati zakonodajo.
Viktor Orbán nasprotuje pogajanjem z Ukrajino. FOTO: Miguel Medina/AFP
Viktor Orbán nasprotuje pogajanjem z Ukrajino. FOTO: Miguel Medina/AFP
14. 12. 2023 | 19:00
15. 12. 2023 | 09:22
2:07

Vrh EU je po celodnevnih razpravah in pogajanjih sklenil, da začne pristopna pogajanja z Moldavijo in Ukrajino. To je sicer šele prvi korak v procesu. Države Unije bodo morale najprej sprejeti pogajalski okvir in pregledati zakonodajo. Šele nato se bodo začela prava pogajanja.

Madžarski premier Viktor Orbán je odločno nasprotoval začetku pogajanj, češ da Kijev nikakor ne izpolnjuje pogojev. Orbán je kasneje pri odločanju o Ukrajini zapustil dvorano.

Voditelje je prepričeval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V videonagovoru vrha je trdil, da bo današnji dan šel v zgodovino. Opozoril je, da Putin na koncu ne bi smel biti zadovoljen z odločitvijo, ki bo sprejeta v Bruslju.

Bosna in Hercegovina (BiH) pa bo morala počakati vsaj do marca. Pogajanja z njo naj bi se začela, ko bo zagotovljena potrebna stopnja usklajenosti z merili za članstvo. Evropska komisija naj bi o napredku BiH poročala voditeljem do marca in nato naj bi bila sprejeta odločitev.

Golob pozdravil odločitev

Predsednik vlade Robert Golob je zvečer za slovenske medije dejal, da je »evropski svet sprejel tudi pomemben sklep za Bosno in Hercegovino, in sicer da se pogajanja odpirajo, a pod pogoji, ki jih mora država izpolniti«. Pri tem je poudaril, da nasprotovanja skoraj ni bilo, pogajanja pa se bodo predvidoma marca lahko tudi začela: »Evropska Unija glede Bosne in Hercegovine še nikoli ni bila tako enotna kot danes. To je pomembno sporočilo.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine