Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Več podpore širitvi v Ukrajino kot na Zahodni Balkan

Sedemintrideset odstotkov sodelujočih v anketi ECFR meni, da zdaj v EU ni čas za priključitev novih članic, 35 odstotkov jih meni drugače.
V pogledih na širitev sedemindvajseterice je med »novimi« in »starimi« članicami opaziti očitne razlike. FOTO: Yves Herman/Reuters
V pogledih na širitev sedemindvajseterice je med »novimi« in »starimi« članicami opaziti očitne razlike. FOTO: Yves Herman/Reuters
12. 12. 2023 | 05:00
12. 12. 2023 | 10:06
4:26

V nadaljevanju preberite:

Evropejci imajo različna mnenja­ o širitvi Evropske unije, prav tako se ne strinjajo o vplivu morebit­nega vstopa Ukrajine, držav Zahodnega Balkana, Moldavije,­ Gruzije in Turčije v povezavo, je razvidno iz najnovejše raziskave, ki jo je pred četrtkovim vrhom EU, na katerem bo v ospredju tudi to vprašanje, objavil Evropski svet za zunanje ­odnose (ECFR).

Kakor je pokazala raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 6000 ljudi iz šestih držav EU, med katerimi ni bilo Slovenije, v pogledih na širitev sedemindvajseterice med »novimi« in »starimi« članicami obstajajo očitne razlike. Sprejemanju držav so bistveno bolj naklonjeni v Romuniji in na Poljskem kot na Danskem, v Franciji, Nemčiji in zlasti Avstriji. V Romuniji, denimo, podpira širitev dobra polovica vprašanih, petina pa tej ­nasprotuje. Na drugi strani je razmerje v naši severni sosedi 28 proti 53 v prid nasprotnikom. V povprečju je na vprašanje, ali bi Unija morala odpreti vrata, pritrdilno odgovorilo 35, negativno pa 37 odstotkov sodelujočih.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine