Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Minister Gantar: Do rahljanja ukrepov lahko pride prej kot v 30 dneh

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Razglasitev epidemije je lahko preklicana kadarkoli. FOTO: Leon Vidic/Delo
Razglasitev epidemije je lahko preklicana kadarkoli. FOTO: Leon Vidic/Delo
Š. J., Ka. M., STA
17. 11. 2020 | 07:04
17. 11. 2020 | 20:29
36:43


19.10 Učinki novih ukrepov vidni po 10 dneh

Kljub temu, da je vlada podaljšala razglasitev epidemije za 30 dni, to po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja ne pomeni, da bodo na to vezani vsi ukrepi. Minister računa, da bodo v 14 dneh razmere še izboljšali in tako ustvarili pogoje za postopno sproščanje določenih dejavnosti. Tudi razglasitev epidemije se lahko prekliče kadarkoli. 

Po besedah Gantarja se trenutno zagotavlja nujno potrebno oskrbo in so hospitalizirani vsi, ki hospitalizacijo potrebujejo. Dnevno število sprejemov bolnikov s covidom-19 v bolnišnice je še vedno nekoliko večje kot število odpustov, se pa že nekaj dni številke gibljejo okoli 1200. To po njegovih ocenah pomeni, da se poznajo ukrepi, sprejeti 26. oktobra. A ne v zadostni meri, da bi prevesili krivuljo. Rezultati novih ukrepov bi lahko bili po ministrovih ocenah delno vidni po desetih dneh. 

Ministrstvo oziroma strokovna skupina se bo po njegovih navedbah predvidoma ta teden sestala s predstavniki farmacevtskega podjetja Pfizer o dobavi cepiva zoper covid-19. Cepivo proti covidu-19 bo po ministrovih navedbah predvidoma brezplačno, za kar so tudi rezervirana proračunska sredstva. 

18.30 Italija: Več smrti, več novih okužb

V Italiji so vznova zabeležili več smrti oseb s covidom-19. Današnjih 731 smrtnih žrtev je največ v enem dnevu po 3. aprilu. Gre tudi za precejšen skok od ponedeljkove številke, ko so zabeležili 503 smrtne žrtve. Povečalo se je tudi število novih okužb. Danes so jih našteli 32.191, medtem ko so jih v ponedeljek 27.354. Pozitivnih je bilo približno 15 odstotkov opravljenih testov. 

Protestna akcija mladostnikov v Torinu zoper odločitev o šolanju na daljavo za učence od 7. razreda naprej. FOTO: Miguel Medina/AFP
Protestna akcija mladostnikov v Torinu zoper odločitev o šolanju na daljavo za učence od 7. razreda naprej. FOTO: Miguel Medina/AFP


18.00 Dobava cepiva Moderna po načelu »kdor prvi pride, prvi melje«

Izvršni direktor ameriškega farmacevtskega podjetja Moderna Stephane Bancel je posvaril Evropsko unijo, da bo zavlačevanje v pogajanjih o nakupu cepiva proti covidu-19, ki ga razvija, botrovalo zamudam v dobavi. Kot je pojasnil, bodo države, ki so z Moderno že sklenile pogodbo o nakupu cepiva, imele prednost pri dobavi. Evropska agencija za zdravila (EMA) je začela tekoči pregled Moderninega cepiva proti covidu-19. 

17.14 V novomeški bolnišnici se epidemiološko stanje še ne umirja

V Splošni bolnišnici Novo mesto so imeli danes hospitaliziranih 109 covidnih bolnikov, od teh 16 na intenzivnem oddelku. Zadnji teden je v bolnišnici umrlo 15 bolnikov s covidom-19, skupno število umrlih pa je naraslo na 48. Stanje se v bolnišnici še ne umirja, veča pa se število okuženih iz njenega domačega okolja. Direktorica novomeške bolnišnice Milena Kramar Zupan je povedala, da so se razmere glede okuženosti s koronavirusom zadnje dni močno spremenile, saj v bolnišnici zdravijo veliko okuženih iz domačega okolja. Okuženih in v karanteni je tudi približno 100 zaposlenih. Izvajajo sicer le nujne operacije, specialistične ambulante pa prilagajajo trenutnim zmožnostim.

17.08 Ministrstvo: Otroci iz prilagojenih in posebnih programov se bodo prvi vrnili v šolo

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport razumejo, da so starši in njihovi otroci iz prilagojenih in posebnih programov zaradi zaprtja šol v zelo težkem položaju, »toda žal za zdaj ne gre drugače«. Kot pravijo, je zaenkrat predvideno, da bi se ti otroci vrnili v šole in zavode prvi in to takoj, ko bo to mogoče. S tem so se na ministrstvu odzvali na novico, da je ustavno sodišče prejelo pobudo za oceno ustavnosti vladnega odloka, ki je zaradi zajezitve novega koronavirusa zaprl tudi šole s prilagojenimi in posebnimi programi, odloku pa je nato sledil sklep o pouku na daljavo.

image_alt
Otroke s posebnimi potrebami takoj nazaj v šole


Kot so navedli v odzivu za STA, se na ministrstvu zavedajo, da je izobraževanje na daljavo stresno tako za otroke kot za starše in strokovne delavce. Še posebej so po njihovih navedbah v stiski otroci s posebnimi potrebami, ki potrebujejo terapevtsko pomoč, dnevno šolsko rutino in stabilno ter vzpodbudno okolje, in njihovi starši.

17.02 Bruselj odobril pogodbo s podjetjem CureVac o nakupu cepiva proti covidu-19

Evropska komisija je danes odobrila pogodbo z evropskim farmacevtskim podjetjem CureVac o nakupu 225 milijonov odmerkov potencialnega cepiva proti covidu-19 v imenu vseh držav članic EU z možnostjo nakupa dodatnih 180 milijonov odmerkov, potem ko se bo cepivo izkazalo za varno in učinkovito. CureVac, evropsko podjetje s sedežem v Nemčiji, je z Evropsko investicijsko banko 6. julija podpisalo posojilno pogodbo v vrednosti 75 milijonov evrov za razvoj in obsežno proizvodnjo cepiv, vključno s cepivom proti covidu-19, ki ga še razvija. CureVac razvija cepivo, ki temelji na informacijski ribonukleinski kislini (mRNK), ki jo v celice prenesejo lipidni nanodelci.

16.50 Zaostrovanje ukrepov v Srbiji

V Srbiji so potrdili 4994 novih okužb, umrlo je 24 bolnikov s covidom-19. To je največje dnevno število okužb kot tudi smrtnih žrtev koronavirusne bolezni v enem dnevu od izbruha epidemije. Opravili so največ testov na okužbo v enem dnevu doslej, in sicer 17.645. V državi bodo začeli veljati novi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Od 21. do 5. ure bodo morali biti zaprti vsi gostinski lokali in trgovine; izjema bodo lekarne, dostava hrane, bencinske črpalke in proizvodnje v tretji izmeni. Premierka Ana Brnabić je napovedala, da bodo, če ukrepi do 1. decembra ne bodo dali rezultatov, uvedli prepoved gibanja prebivalcev.

16.12 Morebitno zaostrovanje ukrepov v Luksemburgu

Vlada v Luksemburgu ob zaostrovanju pandemije covida-19 pripravlja novo popolno zaprtje države. Če se stanje ne bo izboljšalo, se novi ukrepi v Luksemburgu, kjer trenutno velja policijska ura med 23. in 6. uro, obetajo prihodnji teden. Trenutno je v državi 9286 aktivno okuženih, 211 jih je v bolnišnicah, med njimi jih je 46 potrebuje intenzivno nego. 

Luksemburg je ena od držav Evropske unije, kjer je epidemija najhujša. FOTO: Yves Herman/Reuters 
Luksemburg je ena od držav Evropske unije, kjer je epidemija najhujša. FOTO: Yves Herman/Reuters 


16.05 Za imetnike vozovnic javnega prevoza brezplačno parkiranje tudi na Ptuju

Mestna občina Ptuj od danes omogoča brezplačno parkiranje na modrih conah oziroma plačljivih zunanjih javnih parkiriščih in parkirnih mestih, ki so v lasti občine in niso zaprta z zapornico. Do brezplačnega parkiranja so upravičeni zaposleni, ki za prihod na delo uporabljajo javna prevozna sredstva in so imetniki mesečne vozovnice za november ali letne vozovnice. Ob tokratni zaustavitvi javnega potniškega prometa tako vseh 11 mestnih občin (deloma) omogoča brezplačno parkiranje na občinskih parkiriščih.

15.45 Nasilje se dogaja, le prijav je manj  

Epidemija covida-19 je še povečala stisko vseh, ki živijo v nasilju, je na mednarodnem strokovnem srečanju s področja spolnega nasilja poudarila predsednica društva SOS telefon Maja Plaz. V trenutnih razmerah ima manj žrtev možnost poiskati pomoč, manj je tudi prijav spolnega nasilja nad otroci. 

14.53 Zaradi volilnih zborovanj v BiH ponovno več okužb?

V Bosni in Hercegovini so od ponedeljka opravili več kot 3600 testov in potrdili 1255 novih okužb, umrlo je še 69 bolnikov s covidom-19. Zdravstvene oblasti se bojijo morebitnega dramatičnega povečanja števila okužb zaradi številnih zborovanj pred in po lokalnih volitvah, ki so potekale v nedeljo. V Federaciji BiH so potrdili 845 novih okužb, v Republiki Srbski 362 ter v distriktu Brčko 48.

14.27 Putin države Bricsa pozval k pospešeni ustanovitvi centra za raziskovanje cepiva

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na virtualnem vrhu držav Bricsa pozval k pospešeni ustanovitve skupnega centra za raziskovanje cepiva. Izrazil je tudi pripravljenost Rusije za sodelovanje pri proizvodnji ruskega cepiva proti covidu-19 z drugim državami. Pomembno je, da se ustanovitev že dogovorjenega centra pospeši, je poudaril ruski gostitelj ob začetku virtualnega vrha držav Bricsa, ki mu pripadajo še Brazilija, Indija, Kitajska in Južna Afrika. Rusija je razvila že dve cepivi proti covidu-19, ki jih je odobrila za uporabo pri prebivalstvu, čeprav mednarodna skupnost dvomi o učinkovitosti teh cepiv. Putin pa je danes spet zagotovil, da sta cepivi učinkoviti in varni.

To je prvi vrh držav Bricsa, na katerem se voditelji sestajajo preko videokonference. Te države predstavljajo več kot tretjina prebivalstva na svetu in skoraj četrtino svetovnega gospodarstva. Na konferenci naj bi govorili tudi o razvoju skupine, se posvetili mednarodnim izzivom in strategiji za gospodarsko sodelovanje do leta 2025.

image_alt
Zaprtim naj se fiksni stroški povrnejo v celoti


14.25 V Bolgariji skupno več kot 100.000 okužb z novim koronavirusom

V Bolgariji so v zadnjih 24 urah opravili 7934 testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih jih je bilo 3519. Skupno so v tej državi doslej potrdili 101.770 okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 je v Bolgariji umrlo 152 bolnikov s covidom-19. Skupno 2282. V bolgarskih bolnišnicah se zdravi 5353 bolnikov s covidom-19, od tega 288 na intenzivni negi. Povečuje se tudi število zdravstvenih delavcev, pri katerih potrdijo okužbo z novim koronavirusom. Doslej so jo potrdili pri 4011 zdravstvenih delavcih. Bolgarija je prvo okužbo z novim koronavirusom potrdila 8. marca. 13. marca so v državi razglasili izredne razmere, ki so veljale do 14. maja. V državi so trenutno v veljavi izredne epidemiološke razmere, ki so jih podaljšali do konca novembra, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

13.21 V Iranu znova porast števila okužb in smrti zaradi covida-19

V Iranu so v zadnjih 24 urah po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje potrdili 13.352 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 482 bolnikov s covidom-19. Število okuženih je v resnici menda dvakrat večje, saj v državi z več kot 82 milijoni prebivalcev opravijo le malo testiranj, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V Iranu so doslej potrdili skoraj 790.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 42.000 bolnikov s covidom-19. Za zaustavitev porasta števila novih okužb z novim koronavirusom nameravajo v Iranu prihodnji konec tedna uvesti stroge koronske ukrepe, vključno z zaprtjem ter policijsko uro za osebna vozila med 21. in 4. uro.

13.13 Francija januarja načrtuje začetek cepljenja proti covidu-19

Francija je danes sporočila, da se pripravlja na vsedržavno kampanjo cepljenja proti covidu-19, ki naj bi se začela januarja prihodnje leto. Pri tem so v Parizu izrazili upanje, da bodo do takrat ustrezna cepiva odobrena in na voljo. Francosko vlado sicer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP skrbi, da bo na milijone Francozov zavrnilo cepljenje, tudi po tem, ko je v ponedeljek v javnosti prišla novica o 95-odstotni učinkovitosti enega od cepiv. Novica je v svetu, ki se sooča z naraščajočim številom novih okužb in novimi zaostritvami koronskih ukrepov, vzbudila optimizem. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je trenutno v klinične teste vključenih 42 »kandidatov za cepivo«. »Pripravljamo cepilno kampanjo, da bomo lahko takoj začeli cepljenje, ko bodo cepivo odobrili evropski in nacionalni zdravstveni organi,« je za francoske medije dejal tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal. Dodal je, da namerava Francija prihodnje leto za nakup cepiva nameniti 1,5 milijarde evrov.
Dokonča odločitev za izbiro cepiva bo po njegovih besedah veljala tistemu cepivu, »ki bo imelo najboljše obete za zaustavitev pandemije« in bo hkrati predstavljalo najmanjše tveganje za zdravje.

image_alt
Zaznali RNA novega koronavirusa v odpadnih vodah


Dvom o varnosti cepljenja je v Franciji sicer v porastu, kar bi lahko ogrozilo javno kampanjo za cepljenje. Glede na eno izmed nedavnih javnomnenjskih raziskav se je pripravljenih cepiti le 59 odstotkov Francozov. Na svetu naj bi bil tak delež povprečno 74 odstotkov. V Franciji je od začetka epidemije umrlo več kot 45.000 bolnikov s covidom-19. Trenutno se v bolnišnicah zdravi okoli 33.500 bolnikov, od tega jih skoraj 5000 potrebuje intenzivno nego.

13.07 Komisija v okviru sheme Sure Sloveniji nakazala 200 milijonov evrov

Evropska komisija je skladno z napovedmi devetim članicam EU v okviru sheme Sure za pomoč pri zaščiti in ohranjanju delovnih mest v luči pandemije covida-19 nakazala 14 milijard evrov ugodnih posojil. Med prejemnicami je tudi Slovenija, ki je od skupno 1,1 milijarde evrov potrjenega posojilnega potenciala v prvem nakazilu prejela 200 milijonov. Shema Sure je eden od pomembnejših protikoronskih ukrepov EU in je namenjena pomoči pri zaščiti delovnih mest in zaposlenih zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo. Gre med drugim za financiranje programov subvencioniranja čakanja na delo ali skrajšanega delovnega časa. Slovenija je npr. v vlogi za finančno podporo v okviru instrumenta Sure navedla ukrepe čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa, temeljnega dohodka, oprostitve prispevkov za samozaposlene in druge. V okviru sheme bo na voljo sto milijard evrov posojil z jamstvi članic EU. Za zdaj je svet EU prižgal zeleno luč za pomoč 17 državam v vrednosti 87,9 milijarde evrov. Za Slovenijo je, kot navedeno, potrdil podporo v višini 1,1 milijarde evrov.

12.47 Švicarje med pandemijo zaposluje tudi vprašanje druženja ob fondiju

Švicarje v časih, ko se tako kot drugi po Evropi spopadajo z velikim porastom števila novih okužb z novim koronavirusom, zaposluje tudi vprašanje, ali je varno druženje ob sirovem fondiju, eni od njihovih tradicionalnih jedi, ki jo pripravljajo v posebni posodi nad gorilnikom. V sirov fondi nato pomakajo kose kruha, nabodene na posebne dolge vilice, prijatelji ali družinski člani pa si pri tem delijo skupno posodo s topljenim sirom. Na družbenih omrežjih so se pojavili že številni nasveti za fondi v koronskih časih.

Švicarski sirov fondi je svetovno slavo in priljubljenost dosegel, ko je predstavljal državo na svetovni razstavi v New Yorku leta 1939/40. FOTO: Stefan Wermuth/AFP
Švicarski sirov fondi je svetovno slavo in priljubljenost dosegel, ko je predstavljal državo na svetovni razstavi v New Yorku leta 1939/40. FOTO: Stefan Wermuth/AFP


Prvi recepti za švicarski fondi so iz 17. stoletja. Švicarji so ga dejansko za svojega vzeli v 50. letih prejšnjega stoletja, ko ga je švicarska vojska, znana po svoji nevtralnosti, uvrstila v svojo kuharsko knjigo. Druženje ob fondiju s prijatelji v restavraciji pa je postalo srčika švicarskega družabnega življenja. Zaradi pandemije covida-19 so zdaj restavracije v Švici zaprte, zaradi omejitev zbiranja pa so morali tudi odpovedati 10. festival fondija, ki bi moral biti 31. oktobra. Kljub temu organizatorji menijo, da fondi ne bo postal žrtev pandemije.

12.26 Pariški maraton šele oktobra prihodnje leto

Potem ko je letos maraton v Parizu odpadel zaradi pandemije novega koronavirusa, so danes organizatorji sporočili, da bo naslednji maraton v francoski prestolnici 17. oktobra 2021. Kot so danes zapisali pri organizatorjih Amaury Sport Organisation (ASO), pa bo polmaraton v Parizu, ki je bil letos prav tako »žrtev« covida-19, na sporedu 5. septembra 2021. Že vrsto let sta bila ta teka, ki vsako leto privabita okoli 50.000 tekačev, tradicionalno na sporedu spomladi, zdaj se selita v jesen. Vsi tekači, ki so bili prijavljeni za letošnji maraton, bodo »imeli možnost prenosa prijave v prihodnje leto ali pa bodo startnino dobili vrnjeno«, so potrdili pri ASO.

12.15 Splošna bolnišnica Novo mesto: Razmere se ne umirjajo

V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo danes hospitaliziranih 109 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 16 na intenzivnem oddelku. »Žal se stanje še ne umirja,« pravijo v bolnišnici, kjer je v zadnjem tednu zaradi epidemije umrlo 15 pacientov in je skupno število umrlih naraslo na 48. »Razmere so se v zadnjih dneh močno spremenile, imamo namreč veliko število okuženih iz domačega okolja,« pravijo v novomeški bolnišnici, kjer še dodajajo, da je posebej skrb vzbujajoče število okuženih v DSO Novo mesto, DSO Trebnje in Šmarjeta.

V Novem mestu se razmere ne umirjajo. Foto: Voranc Vogel/Delo
V Novem mestu se razmere ne umirjajo. Foto: Voranc Vogel/Delo


Okoli sto zaposlenih je okuženih in v karanteni. V bolnišnici izvajajo le nujne in urgentne operacije, specialistične ambulante pa prilagajajo glede na trenutne zmožnosti. »Vsak teden posebej razmere preučujemo, pregledujemo stanje v bolnišnici in se odločamo, kako naprej s prerazporejanjem kadra, da bomo čim bolje poskrbeli za čim večje število pacientov, tudi tistih brez covida,« pravijo v novomeški bolnišnici.

Obenem pa opozarjajo, da je vse večja stiska ljudi, ki je posledica omejitev in spremembe načina življenja: »Poskušajmo najti pozitivne stvari in ne pozabimo na gibanje, ki ga lahko izvajamo tudi doma. Imejmo v mislih, da bo tudi to enkrat minilo in da bo spet prišel čas, ko se bomo lahko objeli in spili kavo. Vsem tistim, ki se jim zdi situacija tako težka, da je ne morejo nadzirati, pa sporočamo, da so naša vrata vedno odprta. Tukaj smo za vas!« S. F.

12.03 V Avstriji hospitaliziranih že več kot 4500 bolnikov s covidom-19

V Avstriji je v bolnišnicah na zdravljenju 4525 bolnikov s covidom-19, od tega jih je na intenzivni negi 658. V zadnjem dnevu so potrdili še 5984 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 58 ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V povprečju so zadnji teden v Avstriji vsak dan poročali o okoli 7100 novih okužbah. Na 100.000 prebivalcev imajo v zadnjih sedmih dneh 558,7 okužbe. Skupno je v državi 76.165 aktivnih okužb. Koronavirusna bolezen 19 je doslej terjala 1945 življenj, potrdili pa so 214.597 okužb. V Zgornji Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 1230 novih okužb, kar je največ v državi. V vseh drugih zveznih državah so potrdili po manj kot tisoč novih okužb, na Gradiščanskem na primer le 178.

11.43 Britanski Easyjet poslovno leto prvič sklenil v rdečih številkah

Britanski nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet je v poslovnem letu do konca septembra pridelal 1,27 milijarde funtov (1,4 milijarde evrov) izgube pred davki, s čimer je leto prvič v 25-letni zgodovini sklenil v rdečih številkah. Poslovanje je letos močno prizadela pandemija covida-19, ki je spomladi skoraj popolnoma zaustavila letalski promet. Lansko poslovno leto je Easyjet medtem sklenil s 400 milijoni funtov dobička pred davki. Prihodki v poslovnem letu, ki se je izteklo s septembrom, so strmoglavili za 52,9 odstotka na tri milijone funtov, poslovno poročilo družbe povzema francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Janša o proračunski rasti naložb in o pomoči upokojencem


Z nizkocenovnim prevoznikom je letelo 48,1 milijona potnikov, kar je približno pol manj kot leto prej. Iz Easyjeta so že prejšnji mesec sporočili, da letošnjega poslovnega leta ne bodo sklenili v črnih številkah. Ob objavi poslovnih rezultatov so napovedali, da bodo v prvem četrtletju novega poslovnega leta realizirali približno 20 odstotkov sicer v zimskem urniku načrtovanih letov. Niso pa postregli z napovedjo poslovanja za naprej. »Neizmerno sem ponosen na Easyjetovo poslovanje v teh težkih časih. Odzvali smo se odločno in hitro ter omejili izgubo, hkrati pa smo sprejeli največji program prestrukturiranja v naši zgodovini. Ob vsem tem smo zbrali več kot 3,1 milijarde funtov za zagotavljanje likvidnosti,« je rezultate komentiral izvršni direktor družbe Johan Lundgren.

11.22 Na Hrvaškem doslej največ bolnikov s covidom-19 na ventilatorjih

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 7262 testih potrdili 1945 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 31 bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah je na ventilatorjih 196 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite. Na Hrvaškem je danes več novih okužb kot prejšnji torek, ko so ob 7803 opravljenih testih potrdili 1467 novih okužb. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v zadnjih 24 urah znova največ novih okužb potrdili na območju Zagreba, in sicer 345. V osiješko-baranjski županiji je bilo 237 na novo okuženih. Iz primorsko-goranske županije so poročali o 161 novih primerih. V istrski županiji so potrdili 65 novih okužb.

Medicinsko osebje med jemanjem brisa za testiranje okužb v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Medicinsko osebje med jemanjem brisa za testiranje okužb v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP


Na Hrvaškem je trenutno 15.371 aktivnih okužb. V bolnišnicah zdravijo 1827 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih jih je 196, kar je največ doslej. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom, je bilo skoraj 87.500 okuženih. Doslej je bil covid-19 usoden za skupno 1113 bolnikov. Okrevalo je nekaj manj kot 71.000 ljudi. Opravili so skupno več kot 631.600 testov, je še objavil hrvaški štab civilne zaščite.

10.37 V ponedeljek potrdili 1388 okužb, umrlo 45 bolnikov s covidom-19

V ponedeljek so po vladnih podatkih v Sloveniji ob 5326 testih potrdili 1388 okužb z novim koronavirusom. Umrlo pa je 45 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu doslej. V bolnišnicah se je zdravilo 1275 covidnih bolnikov (11 več kot dan prej), od tega na intenzivni negi 208, kar je eden več kot dan prej, je vlada objavila na twitterju.

image_alt
Umrlo 45 bolnikov s covidom-19, največ v enem dnevu doslej


10.35 Raziskava: Večina Hrvatov se ne namerava cepiti proti covidu-19

Hrvaška vlada je naročila cepivo proti covidu-19 za najmanj polovico od približno štirih milijonov prebivalcev, a zanimanja za cepljenje ni veliko, kaže raziskava, ki jo je objavila komercialna televizija RTL. Zagotovo se namerava cepiti 13 odstotkov vprašanih, verjetno pa 30 odstotkov. V pričakovanju prvih odmerkov cepiva na Hrvaškem rezultati javnomnenjske raziskave ne bodo všeč tistim, ki si prizadevajo za cepljenje prebivalstva, so poudarili na televiziji RTL. Da se verjetno ne bodo cepili, je odgovorilo 36 odstotkov vprašanih, zagotovo pa se jih ne bo cepilo 21 odstotkov, kar pomeni, da se ne namerava cepiti 57 odstotkov anketirancev, sklepa RTL.

Med 43 odstotki, ki se nameravajo cepiti, se jih bo največ cepilo zaradi odgovornosti do sodržavljanov in dejstva, da večje število cepljenih ljudi omejuje širjenje okužbe. Med razlogi za cepljenje je bilo tudi, da so starejši in ker sledijo priporočilom zdravnikov.
Večina tistih, ki se nočejo cepiti, zavrača cepljenje, ker trenutno ne verjamejo, da je varno. Bojijo se stranskih učinkov, so še poročali na RTL. Vsak tretji nasprotnik cepljenja meni, da cepiva nasploh niso varna in lahko pustijo dolgotrajne posledice za zdravje ljudi. Tretjina vprašanih pa meni, da niso v rizični skupini ter da cepiva ne potrebujejo. Približno četrtina jih je dejala, da jih cepljenje ne bo obvarovalo pred okužbo, ker virus nenehno mutira.

RTL poudarja, da bo cepljenje proti covidu-19 prostovoljno in brezplačno za prednostne skupine ljudi, kot so zdravstveni delavci ter kronični in onkološki bolniki. Potem bo sledilo cepljenje preostalih prebivalcev. Raziskavo, ki jo je na 523 anketirancih izvedla agencija Valicon, so objavili v ponedeljek zvečer. Statistična napaka raziskave znaša 4,3 odstotke.

10.12 V Indiji najmanj dnevnih novih okužb s koronavirusom v štirih mesecih

V Indiji so v zadnjih 24 urah potrdili 29.163 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najmanjše število dnevnih novih okužb v zadnjih štirih mesecih. Prvič od 15. julija so potrdili manj kot 30.000 novih okužb dnevno. Največ novih okužb dnevno so v Indiji potrdili sredi septembra, ko so poročali o skoraj 98.000 novih okužbah na dan. Oktobra se je število dnevnih novih okužb začelo zmanjševati. Te se zdaj zmanjšujejo že šest tednov zapored.

Izjema so nekatere zvezne države na severu Indije ter prestolnica New Delhi, ki je najhuje prizadeta. Tam zaznavajo vztrajen porast novih okužb. Iz New Delhija, kjer so prejšnji teden poročali o več kot 7000 novih okužbah na dan, že poročajo o pomanjkanju postelj na oddelkih intenzivne nege za bolnike s covidom-19. Zdravniki so že ugotovili, da lahko vedno večje onesnaževanje negativno vpliva na ljudi, ki trpijo zaradi bolezni dihal, povezanih s covidom-19. Glavni minister v New Delhiju Arvind Kejriwal je pri tem dejal, da je onesnaženje največji razlog za najnovejšo rast okužb z novim koronavirusom v prestolnici. V Indiji so doslej potrdili 8.874.290 okužb z novim virusom, s čimer je država na drugem mestu za ZDA. V Indiji je doslej umrlo skupno 130.519 bolnikov s covidom-19.

9.37 Južna Koreja zaostruje koronske ukrepe in svari pred novo krizo

Južna Koreja je danes napovedala, da bo zaostrila koronske ukrepe na širšem območju prestolnice Seul. To bo storila mesec dni po omilitvi ukrepov. Pojavile so se tudi bojazni, da bi se lahko država znašla v novi koronski krizi, če sedanji ukrepi ne bodo zajezili novih okužb z novim koronavirusom. Zaostreni ukrepi bodo v Južni Koreji začeli veljati v četrtek. Med drugim bo prepovedano javno zbiranje več kot sto oseb, omejili bodo verske obrede ter prisotnost gledalcev na športnih dogodkih na 30 odstotkov zmogljivosti. V klubih in karaoke barih bo tudi veljala večja medsebojna razdalja med gosti, na spletni strani poroča Reuters. Iz države poročajo o grozdih okužb na delovnih mestih, bolnišnicah in kot posledica manjših zbiranj v Seulu in okolici, kjer prebiva približno polovica od 52-milijonske Južne Koreje. Oblast je pri tem posvarila, da bi se lahko število novih okužb v prihodnjih dneh povečalo na 400. Prebivalce so pozvale, naj upoštevajo higienska priporočila in čim bolj omejijo praznovanja ob koncu leta.

Za zaostritev ukrepov so se v Južni Koreji odločili, ko so štiri dni zapored zaznavali več kot 200 novih primerov okužb z novim koronavirusom. FOTO: Kim Hong Dži/Reuters
Za zaostritev ukrepov so se v Južni Koreji odločili, ko so štiri dni zapored zaznavali več kot 200 novih primerov okužb z novim koronavirusom. FOTO: Kim Hong Dži/Reuters


Južna Koreja je v prvem valu pandemije covida-19 veljala za zgodbo o uspehu, saj ji je uspelo z agresivnim sledenjem stikom in množičnim testiranjem zajeziti izbruh okužb z novim koronavirusom, ki so bile prve zunaj Kitajske, se je pa nadaljeval boj z vztrajnim porastom okužb. Doslej so v Južni Koreji potrdili 28.998 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 494 bolnikov s covidom-19.

9.32 V Rusiji covid-19 terjal še 442 življenj

V Rusiji je v zadnjem dnevu zaradi covida-19 umrlo 442 ljudi, kar je največ od začetka pandemije. V državi so potrdili še 22.410 novih primerov okužb, kar je že četrti dan zapored, da so potrdili več kot 22.000 okužb v 24 urah, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Prvič od 17. septembra pa so v državi zaznali rahel upad števila aktivnih okužb. Teh je trenutno 461.178, kar je za okoli sto manj kot dan prej. V Rusiji je koronavirusni bolezni 19 podleglo skupno 33.931 ljudi, potrdili pa so že več kot 1,97 milijona okužb z novim koronavirusom.

image_alt
Zaprti podjetniki iščejo nove poti do kupcev


8.44 Biden opozarja, da bo zaradi zavlačevanja tranzicije več mrtvih zaradi koronavirusa

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je opozoril, da bo zavlačevanje tranzicije, ki ga povzroča predsednik Donald Trump, ki ne priznava poraza na volitvah, razlog za večje število smrti zaradi novega koronavirusa v ZDA. Če ne bo koordinacije, bo umrlo več ljudi, je opozoril Biden in pozval Trumpa, naj njegova vlada sodeluje pri usklajevanju v boju proti pandemiji ter deli načrte in strategijo za distribucijo cepiv.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je zaradi koronavirusa v ZDA do ponedeljka zvečer umrlo že več kot 247.000 ljudi, okuženih pa je več kot 11,2 milijona. Število hospitalizacij je v tednu dni naraslo za 13.000 na 70.000, povprečno na dan umre po 1100 bolnikov s covidom-19.

6.46 Avstrija se zaradi epidemije ustavlja za tri tedne

V Avstriji se zaradi zaostrovanja epidemije covida-19 danes začenja tritedensko popolno zaprtje države. Do 6. decembra bosta tako drastično omejena gibanje in druženje, zaprte bodo vse nenujne trgovine ter številne storitvene dejavnosti, kot so frizerski saloni.
   
Vrste pred trgovinami na Dunaju en dan pred zaprtjem. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Vrste pred trgovinami na Dunaju en dan pred zaprtjem. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters


Med izjemami, ki dovoljujejo odhod iz stanovanja, so med drugim še oskrba oziroma pomoč osebam, ki to nujno potrebujejo, uresničevanje in izpolnjevanje »družinskih pravic in obveznosti«, nakup osnovnih dobrin ter obisk pri zdravniku. Izrecno so navedeni tudi obiski pokopališč in sprehodi hišnih ljubljenčkov ter rekreacija. Odhod z doma na delo je dovoljen, če je to res potrebno, a pristojni vsem svetujejo prehod na delo od doma, če je to le mogoče. Ves pouk bo v prihodnjih tednih potekal na daljavo in tudi večina vrtcev bo zaprlo svoja vrata. Obenem se v Avstriji z današnjim dnem zapirajo vse nenujne trgovine, tiste, ki pa bodo še odprte, bodo lahko delovale le med 6. in 19. uro. Zaprte bodo tudi številne storitvene dejavnosti.

6.41 EU po blokadi Madžarske in Poljske o svežnju za spoprijemanje s pandemijo

Ministri EU za evropske zadeve bodo danes pregledali stanje v pogajanjih o svežnju za spoprijemanje Evrope s pandemijo novega koronavirusa v vrednosti 1824 milijard evrov. Madžarska in Poljska sta v ponedeljek blokirali bistvena dela tega svežnja – uredbo o večletnem proračunu in sklep o lastnih virih, za kar je potrebno soglasje.

image_alt
Madžarska in Poljska blokirata sveženj za obnovo Evrope


6.38 V Franciji se zavzemajo za dostop do knjigarn med epidemijo

Priznani francoski pisatelj Alexandre Jardin je stopil v bran knjigarnarjem, ki so v času delne zaustavitve javnega življenja zaradi epidemije koronavirusa delovali kljub prepovedi in si prislužili kazni. Tudi drugi ljubitelji literature se ne strinjajo z odločitvijo francoske vlade, da je knjige že drugič letos označila za nenujne dobrine.

V Franciji se je v zadnjih dneh kar nekaj knjigarn odločilo, da kljub odločitvi vlade o njihovem zaprtju ostanejo odprte. Tako imenovane uporniške knjigarnarje podpirajo tako pisatelji kot drugi delujoči v polju literature in na tisoče bralcev. Ti so enotnega mnenja, da so knjige med epidemijo bistvene za dobrobit posameznikov.

image_alt
V paketih je vedno še kaj, kar ne sodi vanje


Jardin je knjigarnam v nedeljo tudi javno stopil v bran in pozval, da bi avtorji plačali kazni, ki so jih prejeli knjigarnarji. Za radio Europe 1 je spomnil, da je prvi takšno pobudo dal Goncourtov nagrajenec Didier van Cauwelaert, ki se je ponudil, da bo kazni poravnal vsem knjigarnam v Cannesu. Van Cauwelaert je v odprtem pismu francoskega predsednika Emmanuela Macrona tudi opozoril, da prepoved dostopa do kulture predstavlja grožnjo »dragoceni svobodi govora« v Franciji, je povzela agencija. Olivier Nora iz založbe Grasset pa je opomnil, da knjigarnarji zaradi zaprtja izgubljajo dragocen dohodek v novembru in decembru, ki lahko za nekatere znaša kar 25 odstotkov letnega prihodka.

Zaprta knjigarna v središču kraja Saint-Malo v zahodni Franciji, potem ko se je vlada odločila in knjige že drugič letos označila za nenujne dobrine. FOTO: Damien Meyer/AFP
Zaprta knjigarna v središču kraja Saint-Malo v zahodni Franciji, potem ko se je vlada odločila in knjige že drugič letos označila za nenujne dobrine. FOTO: Damien Meyer/AFP


AFP navaja, da se lahko v Franciji pohvalijo z eno najboljših statistik bralnih navad v svetu, prav tako se ponašajo z eno največjih mrež neodvisnih knjigarn. Od 30. oktobra so sicer v Franciji zaprte tudi trgovine z igračami, cvetličarne, kinematografi, trgovski centri in frizerski saloni, a največ prahu v javnosti dviguje prav zaprtje knjigarn. Francoska vlada sicer vztraja pri sprejetih enomesečnih ukrepih, premier Jean Castex pa je v četrtek omenil možnost, da bi v decembru lahko sprostili nekatere storitve, če se bo krivulja novih okužb s covidom-19 obrnila navzdol. V Franciji je od začetka epidemije doslej virusu podleglo 44.000 ljudi, Macron pa je državljane v soboto po twitterju pozval, naj spoštujejo ukrepe,češ da je prihodnjih nekaj dni v boju z epidemijo ključnih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine