Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Bovški Mahle s hitro reakcijo nad širjenje koronavirusa

Okužbo so odkrili pri slabi petini zaposlenih, nekateri so virus že premagali. Delovni proces so morali hitro in ustrezno prilagoditi.
Petkovo testiranje zaposlenih je ob dobri predpripravi v podjetju izvedla ekipa ZD Tolmin v vsega dveh urah. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Petkovo testiranje zaposlenih je ob dobri predpripravi v podjetju izvedla ekipa ZD Tolmin v vsega dveh urah. FOTO: Voranc Vogel/Delo
16. 11. 2020 | 20:18
16. 11. 2020 | 20:34
2:58
Na severnem Primorskem so v zadnjih dneh večje število pozitivnih na covid-19 zabeležili v občini Bovec. Eno od žarišč je podjetje Mahle Electric Drives Bovec z 270 zaposlenimi.

Potem ko so v sredini prejšnjega tedna okužbo potrdili pri 20 osebah v podjetju, so nemudoma testirali vse zaposlene. Rezultati so v petek razkrili še 29 novih okužb, pozitivnim so takoj odredili karanteno. Številni s pozitivnimi izvidi niso imeli nikakršnih bolezenskih simptomov. Kot je povedal direktor podjetja Uroš Rutar, ki je v stalnem stiku z vodstvom bovške občine, tamkajšnjim štabom civilne zaščite in regijskim poveljnikom civilne zaščite, so na testiranje povabili tudi vse tiste, ki so bili v petek na dopustu. 

V podjetju se s preventivnimi ukrepi trudijo zajeziti širjenje. Konec tedna so izvedli dezinfekcijo vseh prostorov, uporaba zaščitnih sredstev je obvezna, ob prihodu na delo zaposlenim izmerijo temperaturo, veljajo stroga higienska pravila ter pravila o upoštevanju varnostne razdalje, določili so poti hoje. Tudi delovni proces so, kot je za Delo povedala Alenka Kravos, ustrezno prilagodili. Prva izmena zaključi z delom pol ure prej kot je sicer, naslednja pa pride v službo pol ure kasneje, zato da se v vmesnem času delovne prostore temeljito prezrači in razkuži delovne površine. 



Glede na štirinajstdnevno pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je v Goriški statistični regiji daleč v ospredju prav občina Bovec (2310), ki ima po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje trenutno 71 aktivnih okužb. V nedeljo so v bovški občini potrdili tri nove primere okužbe s koronavirusom. 

Z regijskega štaba CZ so ob tem dodali, da situacijo v bovškem podjetju pozorno spremljajo tudi v občini Kobarid, saj je v podjetju Mahle zaposlenih veliko njihovih občanov. V občini Kobarid imajo trenutno 28 aktivnih primerov. V podjetju TIK Kobarid sta okužena dva izmed zaposlenih, še dve osebi pa sta preventivno v samoizolaciji. Z okužbami se srečujejo tudi v podjetju TKK Srpenica, a proizvodnja vsaj za zdaj še poteka v treh izmenah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine