Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada podaljšuje epidemijo za nadaljnjih 30 dni

Epidemiološke razmere zahtevajo ponovno, a časovno omejeno razglasitev epidemije na celotnem območju države.
Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana
Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana
16. 11. 2020 | 16:55
16. 11. 2020 | 19:41
7:04
Vlada je na dopisni seji izdala odlok, s katerim podaljšuje epidemijo covida-19, ki jo je razglasila 19. oktobra, še za 30 dni.  Obdobje se bo začelo 18. novembra, ko bo začel veljati odlok o razglasitvi epidemije.

»V Sloveniji se glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni covid-19. Še vedno smo priča njenemu hitremu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere zahtevajo ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije na celotnem območju republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije,« je vladni urad za komuniciranje zapisal v sporočilu za javnost.

Na popoldanski novinarski konferenci je predstavnica zdravstvenega inšpektorata Deana Potza predstavila poročilo zdravstvenega inšpektorata o nadzoru nad upoštevanjem vladnih ukrepov za preprečevanje epidemije novega koronavirusa v obdobju od prvega do osmega novembra. V preteklih dneh in danes so začeli veljati novi vladni odloki, vendar bodo podatki o nadzoru nad njihovim spoštovanjem znani v prihodnjih dneh.

Med prvim in osmim novembrom je bilo opravljenih 2459 nadzorov, izrečenih je bilo 95 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 53.200 evrov. Izrečenih je bilo tudi 183 opozoril po zakonu o prekrških in 101 upravni ukrep.

Čeprav je nadzornikov veliko več, ne gre za nove zaposlitve, temveč za razširitev pristojnosti na druge inšpektorate ter policijo in občinsko redarstvo, je pojasnila Deana Potza.
 

Zdravstveni inšpektorat v enem tednu opravil 1322 nadzorov


Zgolj zdravstveni inšpektorat je v obdobju od prvega do osmega novembra opravil 1322 nadzorov, izrečenih je bilo 55 prekrškovnih sankcij v vrednosti 28.400 evrov. Gre za nadzore v gostinstvu, trgovinah, na področju storitvenih dejavnosti, na primer v kozmetičnih in frizerskih salonih ter cvetličarnah.

Na zunanjih površinah so inšpektorji zdravstvenega inšpektorata opravili 569 nadzorov in izrekli 39 sankcij v vrednosti 15.600 evrov.

Pregledanih je bilo tudi 134 večstanovanjskih stavb, izdani sta bili dve ureditveni odločbi in dve opozorili po zakonu o prekrških.

Poleg uporabe zaščitnih mask, spoštovanja priporočil pri opravljanju posameznih dejavnosti, razkuževanja večstanovanjskih stavb so zdravstveni inšpektorji 13. novembra v sodelovanju s policisti izvedli nadzor nad spoštovanjem prepovedi prehajanja med občinami na mejnih prehodih Obrežje, Metlika in Vinica. Pregledali so 177 avtomobilov in izdali 54 plačilnih nalogov zaradi kršitve prehajanja občin.

Izdali so tudi več opozoril zaradi manjkajočih izjav o upravičenem razlogu za bivanje zunaj občine bivališča oziroma zaradi prepovedi zbiranja. Odlok, ki to prepoveduje, je začel veljati 13. novembra, v avtobomobilih pa so bile osebe iz različnih gospodinjstev, kar ni več dovoljeno. Prav zato, ker je šlo za prvi dan veljavnosti odloka, so bila izdana le opozorila. 
 

Spoštovanje ukrepov se izboljšuje, izjema je manjšina


Zdravstveni inšpektorji so prisotni tudi na površinah za rekreacijo. Zaradi omejitev gibanja na občine so te lokacije zelo obljudene. V obdobju od prvega septembra do osmega novembra je bilo 1814 prijav, največ na področju gostinstva, na drugem mestu pa so javna mesta in površine. »Spodbudno je, da se spoštovanje ukrepov ves čas izboljšuje. Kot družba gremo v pravo smer, saj bomo tako najhitreje prešli zahtevno fazo epidemije, hkrati pa zdravstvu omogočili, da bo delovalo v čim večjem obsegu,« je dejala Deana Potza.

Hkrati pa se manjšina ljudi z ukrepi ne strinja, niso jih pripravljeni upoštevati in to tudi izražajo na različne načine, je dodala. Na inšpektoratu opažajo ponoven porast neverbalnih napadov, ki sovpada z zaostrovanjem ukrepov. Poleg žaljivk in neprimernih kretenj je bilo na Štajerskem jeseni zabeležen primer fizičnega napada na zdravstvenega inšpektorja.

Pojavljati so se začele tudi objave na družbenih omrežjih proti inšpektorjem; izstopala je objava seznama vseh zdravstvenih inšpektorjev v Sloveniji z imeni, priimki in kontaktnimi podatki, ter poziv k maščevanju ne le tem, temveč tudi njihovim družinskim članom. Incidente, ki imajo naznako kaznivih dejanj, bo inšpektorat prijavil organom pregona, v dveh primerih je bila kazenska ovadba že vložena. »Opravljanje nadzorov in pisanje glob niso nikogaršnji hobiji. Gre za opravljanje službe,« je spomnila Potza.

To, da večina ukrepe spoštuje, pa ne bo učinkovalo, če se bodo nadaljevala zasebna druženja, je še dodala. Potrkala je na vest vsakega posameznika, da mora sam sprejeti zavedanje o odgovornem ravnanju. 
 

Psiholog: Ne smemo pozabiti nase


Psiholog Peter Markič je spregovoril, kako pomembno je, da tudi v obdobju epidemije ne pozabimo nase, sicer lahko izgorimo. 

Svetoval je, naj si ljudje doma naredijo razpored, ki vsem članom odmerja čas za delo, druženje in vsakemu daje še nekaj časa za samoto.

»Naloga vseh nas pa je, da lajšamo drugim njihova bremena. Ko opazimo ljudi, ki so v stiski, jim pomagamo po svojih močeh. Če smo sami v stiski, poiščemo pomoč ali vsaj družbo. To je znak moči in nikakor ni nemoč,« je dejal Markič. Telefonska številka za psihološko podporo prebivalcem ob epidemije covida-19 (070 51 00) je na voljo 24 ur na dan. TOM telefon za otroke in mladostnike v stiski (116 111) prav tako. 

Podatki kažejo, da se razmere počasi umirjajo, a prepočasi, je Kacin dejal na dopoldanski novinarski konferenci. V zadnjem dnevu so pristojni ob 1792 testiranjih zabeležili 501 novo okužbo s koronavirusom.

Prejšnji teden se je število potrjenih okužb spet povzpelo, odkrili so jih 469 več kot teden prej. Zabeleženih je bilo rekordnih več kot 200 bolnikov na intenzivnih oddelkih in največje število smrti – 233 – v enem tednu doslej. Najbolj prizadeta regija glede na število prebivalcev je Pomurje. 

Novinarsko konferenco si oglejte na spodnji povezavi:  

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine