Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Trgovine: Več zagat pri interpretaciji tega, kaj je nujno

Odprte so trgovine, v katerih večinoma prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje. Prepovedano je karkoli z garancijskim listom.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
Vojko Urbančič
16. 11. 2020 | 13:35
16. 11. 2020 | 15:29
4:21
V Sloveniji so danes ostala vrata številnih trgovin zaprta. Po odločitvi vlade za najmanj 14 dni. Zaustavil se je tudi javni promet, ki bi lahko kupca popeljal do njih.

Točneje, zaprte so vse trgovine iz kategorije nenujnega. Kaj je nujno, je odvisno od presoje vsakega med nami, kaj je za nenujno določila vlada, pa je danes na vladni novinarski konferenci znova pojasnila Ajda Cuderman, državna sekretarka z gospodarskega ministrstva. 

image_alt
Kacin: Razmere se umirjajo, a prepočasi


Kaj ostaja na voljo? »Delujejo lahko prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer je v teh prodajalnah izjema prodaja oblačil, obutve in tehničnega blaga,« je ponovila državna sekretarka. 

Pri interpretaciji tega je bilo več zagat, je dodala. Za trgovine, ki ustrezajo merilu »v pretežni meri«, veljajo tiste, v katerih predstavlja prodaja živil, blaga za osebno nego in čiščenje skupno več kot polovico asortimana. Ali pa prodajalne, v katerih več kot polovico tovrstnega blaga prodajo.
 

Metlica za straniščno školjko da, televizor z garancijo ne


V prodajalnah ne bodo smeli prodajati oblačil, obutve in tehničnega blaga. »Tehnično blago je vse, kar ima garancijo. V prodajalni z živili, blagom za osebno nego in čiščenje ne boste mogli kupiti televizorja ali računalnika, saj je to blago, ki je vezano na garancijo. Še vedno pa boste lahko kupili manjše tehnične izdelke, kot so žarnice ali metlica za straniščno školjko,« je Cudermanova navedla nekaj predmetov, ki bodo lahko ostali na lističih z nakupovalnim seznamom, s katerim bomo v času zaustavitve javnega življenja še lahko odhajali v trgovine. 

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Kot je dodala, od danes lahko delujejo lekarne, prodajalne z medicinskimi ali ortopedskimi pripomočki, enako optika. Delujejo lahko tržnice, kjer pa se bo lahko prodajalo enako kot v prodajalnah. Torej ne oblačil, obutve in tehničnih izdelkov. Delujejo lahko tudi kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, zavarovalniške storitve, pošta in dostavne službe.

Prav tako lahko delujejo tudi servisne delavnice, v katerih opravljajo storitve popravil vzdrževanja motornih vozil in koles, enako dimnikarske storitve pod pogojem, da je med delom v prostoru prisoten le en izvajalec. Dovoljena so gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, trafike, osebni prevzem blaga ali hrane, če je zagotovljen minimalen stik s potrošniki med 6. in 21. uro.
 

Konzumiranje hrane ali pijače prepovedano ob prevzemnem mestu


Konzumiranje hrane in pijače na javnih mestih je prepovedano, je ponovila vladni ukrep, ki je vzbudil precej vprašanj. »Prepoved konzumiranja se veže izključno na konzumiranje prevzete hrane na in ob prevzemnem mestu. Torej na območju dejavnosti, ne pa vsesplošno. To omejujejo drugi odloki, ki niso vezani na odlok ministrstva za gospodarstvo,« je povedala.

In kar je v času nedostopa do kulturnih storitev simbolno pomembno. Še vedno ostajajo odprte knjižnice pod pogojem, da se zagotovi minimalni možni stik z uporabniki.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Trgovine za živali ostajajo odprte


Izjeme? Če nekomu, denimo, v mrazu odpove ogrevalna naprava, lahko računa na popravilo, je zagotovila državna sekretarka. »To se povsem normalno interpretira kot druga storitev za zagotavljanje varnosti in zdravja. Če odpove ogrevalni sistem, je to ogrožajoče. Servis se lahko opravi, nujnost se lahko dokaže.«

In še vprašanje odprtosti trgovin za živali, na katere je vlada spomladi najprej pozabila. Tedaj so bile nekaj dni celo zaprte, kar je lastnike živali spravilo v skrbi, na seznamu nujnih storitev pa jih ni niti tokrat. Ostajajo odprte, so nam, denimo, zagotovili v verigi Mr. Pet, a je tudi v njih na prodaj le hrana ali denimo posipi za mačke. Ostalo je dostopno le prek spletnih naročil.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine